Ταλαντούχος και πολυδιάστατος, ο συνθέτης κ. Δημήτρης Μαραμής πρωταγωνιστεί φέτος σε δύο ιστορικές Περιφέρειες της χώρας, σε Στερεά Ελλάδα και Κρήτη, υλοποιώντας αντίστοιχα επετειακά έργα που του ανατέθηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Παράλληλα, μέσα το Φεστιβάλ «Το Λάλον ύδωρ» στη Φωκίδα, αποδεικνύει πως στην Ελλάδα του σήμερα μπορεί να χτιστεί ένα νέος καλλιτεχνικός θεσμός – με αξιώσεις να λάβει πανελλήνια εμβέλεια – καθώς δομείται, χρόνο με το χρόνο, πάνω στα εξής χαρακτηριστικά: έμπνευση, δημιουργία και σεβασμό προς τον θεατή!

Το 2021 και η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε για μένα μια χρονιά… όπου με αφορμή τον εορτασμό του αγώνα για την ελευθερία, δύο έργα γεννήθηκαν μετά από δύο χρόνια έρευνας και σκληρής συνθετικής εργασίας: το λαϊκό ορατόριο “Παλιγγενεσία” και η λαϊκή όπερα “Καπετάν Μιχάλης”.

Δημιούργησα την «Παλιγγενεσία» για το κοινό της Στερεάς Ελλάδας με σκοπό… να αναδείξω τις δραματικές στιγμές του αγώνα, όπως την αυτοθυσία των αγωνιστών, μέσω της ποιητικής προσέγγισης και της πρωτότυπης μελοποίησης. Προσπάθησα να δείξω την επανάσταση ως ένα συγκινησιακό τραγούδι.

Παράλληλα, με τον «Καπετάν Μιχάλη» για την Περιφέρεια Κρήτης προσπαθώ… να ζωντανέψω μέσα στη φόρμα μιας λαϊκής όπερας, τον αγώνα δυνατών, ακραίων και γνήσιων χαρακτήρων για την απελευθέρωσή τους από τα δεσμά της ύλης, την απελευθέρωσή τους από κάθε κληρονομημένο χρέος της παράδοσή τους, την απελευθέρωσή τους από κάθε κοινωνική τροχοπέδη, την απελευθέρωσή τους ακόμα και από κάθε έρωτα – δαίμονα, ώστε φτάσουν από την ύλη στο πνεύμα, στην απόλυτη ελευθερία.

Δυστυχώς και στον χώρο του Πολιτισμού, η πανδημία … τσάκισε τους καλλιτέχνες καθώς τους αφαίρεσε το οξυγόνο. Προσωπικά προσπάθησα να αναποδογυρίσω το κακό σε καλό και με πίστη στο όραμά μου να εργαστώ μέσα στους εγκλεισμούς και τη σκοτεινιά του φόβου. Έχουμε ακόμα δρόμο μακρύ, αλλά δεν παραιτούμαστε ποτέ.

Όταν βγαίνω μπροστά σ` ένα κατάμεστο θέατρο, νιώθω χαρά για την ανταπόκριση του κόσμου σε ένα όχι εύκολο έργο που του προσφέρω, καθώς δεν κάνω ποτέ εκπτώσεις για χάρην της δημοφιλίας ή της λαϊκότητας κι επίσης νιώθω την ευθύνη που έχω στο ακροατήριο που με εμπιστεύεται, καθώς απαιτώ από τον εαυτό μου να του προσφέρω πάντα το καλύτερο που μπορώ να κάνω ως δημιουργός.

Αυτό το καλοκαίρι το «Λάλον ύδωρ» στη Φωκίδα έκανε … κάποια βήματα παραπάνω σε θέματα οργάνωσης και επιλογών καλλιτεχνών και φανέρωσε πόση ανάγκη έχουμε την τέχνη η οποία μόνο πολυτέλεια δεν είναι. Αποτέλεσμα ήταν όλες οι εκδηλώσεις να είναι κατάμεστες από κόσμο.

Η καταξίωση του καλλιτεχνικού σου έργου δεν μπορεί παρά να αποτελεί… ένα εφαλτήριο για ακόμα μεγαλύτερα άλματα και δημιουργικά επιτεύγματα που θα αναπτύξουν το πνεύμα λίγο ακόμα παραπάνω.

Η παραγωγή σύγχρονων έργων είναι για το μέλλον… είναι εξέλιξη, είναι πρόοδος, είναι παιδεία.


Πάντα έχω στο μυαλό μου τη φράση…
«δεν παραιτούμαι».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook