Δυναμικός και αεικίνητος, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι ένα «πρόσωπο εν δράσει» που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μελών του με επιχειρήματα, προτάσεις και σταθερές απόψεις.

«Η Πολιτεία να κάνει πράξη τη δέσμευσή της ότι θα σταθεί δίπλα στους μικρομεσαίους που ήταν τα μεγάλα θύματα και της οικονομικής κρίσης», θα πει, μεταξύ άλλων, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τα ζητήματα της «αιμοδότησης» ύστερα από την παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας στην εγχώρια επιχειρηματική ζωή, ενώ παίρνει θέση και για την προώθηση του εμβολιασμού τονίζοντας πως «αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο οποίο θα μπορούν να συνυπάρχουν με ασφάλεια καταναλωτές, επαγγελματίες και εργαζόμενοι».

Η διοίκηση του Ε.Ε.Α. στοχεύει …
όλο αυτό το διάστημα στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών που η πανδημία έχει φέρει στα όρια της καταστροφής. Μέλημά μας από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης ήταν να συμβάλουμε στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για τη λειτουργία της αγοράς με συγκριμένες προτάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και πρωτοβουλίες για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Μετά από 10 χρόνια μνημονίων και από 1,5 χρόνο πανδημίας και αλλεπάλληλων lockdown, ήρθε η ώρα… η Πολιτεία να κάνει πράξη τη δέσμευσή της ότι θα σταθεί δίπλα στους μικρομεσαίους που ήταν τα μεγάλα θύματα και της οικονομικής κρίσης αλλά και της ύφεσης που έφερε η πανδημία. Περιμένουμε από την κυβέρνηση στοχευμένα μέτρα όπως η διαγραφή μέρους των οφειλών που γεννήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, σε μία ύστατη προσπάθεια διάσωσης πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ως εκπρόσωπος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αγωνιώ για … την επόμενη μέρα της πανδημίας. Η υποτονική κίνηση στην αγορά σε συνδυασμό με τη δυσχερή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται το σύνολο των μικρομεσαίων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται έντονα και σε έρευνες που έκανε το Ε.Ε.Α. με εταιρίες δημοσκοπήσεων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ο μεγαλύτερος φόβος των μικρομεσαίων είναι ότι δύσκολα θα αποφύγουν το «λουκέτο» εξαιτίας των πολλών συσσωρευμένων οφειλών.

Η έλλειψη ρευστότητας από την αγορά, λόγω και της πανδημίας, παραμένει … το μεγαλύτερο πρόβλημα για την επιχειρηματικότητα. Μπορεί η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης να ανακοίνωσε αρκετά χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης όμως ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών δεν κατάφερε να υπαχθεί σε αυτές τις δράσεις εξαιτίας των προϋποθέσεων που έθεταν κυρίως οι τράπεζες. Το αποτέλεσμα είναι να ενισχυθούν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι μικρότερες να αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικότατο πρόβλημα επιβίωσης. Εάν δεν υπάρξει άμεση ενίσχυση της ρευστότητας εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Είναι παράλογο να έχουμε μηδενικό επιτόκιο καταθέσεων και επιτόκια χορηγήσεων που φτάνουν το 6%, το 8% και το 10%, γι` αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να … ασκήσει πιέσεις προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να επιτελέσουν το ρόλο που πρέπει να έχουν σε μία ελεύθερη οικονομία. Δηλαδή αυτόν του χρηματοδότη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Ήδη υπάρχουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Το θέμα έχει συζητηθεί σε αρκετές τηλεδιασκέψεις στις οποίες έλαβα κι εγώ μέρος και πλέον οι τράπεζες πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Το πρόσφατο 8ο Στρατηγικό Συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική 2021», φανέρωσε… τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οκτώ κορυφαίοι Υπουργοί τόνισαν την ανάγκη στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που αποτελεί το βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και περιμένουμε συγκεκριμένες δράσεις μέσα από την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το μόνο θετικό σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων – κάτι που επίσης αναδείχθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Πιερρακάκη- με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών να πρωτοστατεί και σε αυτόν τον τομέα προσφέροντας στα μέλη του τη δυνατότητα δωρεάν απόκτησης e-shop και ιστοσελίδων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητά τους.

Η κρισιμότητα του εμβολιασμού όχι μόνο για την υγεία των πολιτών, αλλά και για την οικονομία είναι … αδιαμφισβήτητη. Αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο οποίο θα μπορούν να συνυπάρχουν με ασφάλεια καταναλωτές, επαγγελματίες και εργαζόμενοι. Οι συνεχείς μεταλλάξεις του κορονοϊού και ο κίνδυνος μιας νέας έξαρσης από το φθινόπωρο μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την αύξηση των εμβολιασμών. Αν δεν χτίσουμε το αναγκαίο τείχος ανοσίας θα βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων κάτι που σίγουρα θα οδηγήσει σε νέα προβλήματα το σύνολο της επιχειρηματικότητας. Η οικονομία δεν αντέχει άλλα lockdown και πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατό για να αποτρέψουμε αυτό το δυσοίωνο σενάριο.

Η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης, σχετικά με τις διευκολύνσεις που θα έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες, με βρίσκει… σύμφωνο καθώς θεωρώ ανεπίτρεπτο να συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμούς. Επίσης, θα αποτελέσει κίνητρο για να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών κάτι που είναι σίγουρο ότι θα συμβάλει στον ασφαλέστερο τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Κανείς δεν μπορεί να παίξει με τη δημόσια υγεία. Όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και κυρίως να ακούσουμε τους ειδικούς.

Πάντα έχω στο μυαλό μου τη φράση… «η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι προϋπόθεση διατήρησης της κοινωνικής συνοχής». Μόνο αν υπάρξει πρόοδος των μικρομεσαίων μπορεί να σταθεί όρθια η κοινωνία και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή πορεία χωρίς την πρόοδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με αυτό το αξίωμα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών προχωρά σε στοχευμένες δράσεις στήριξης των μικρομεσαίων και των ελευθέρων επαγγελματιών, αυξάνοντας και τον αριθμό και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στα μέλη του. Πέρα από την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων την οποία προωθούμε, αντιλαμβανόμενοι τις αλλαγές που συντελούνται καθημερινά και την ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεών μας στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής, φροντίζουμε για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από προγράμματα επιμόρφωσης, είμαστε δίπλα στον κάθε μικρομεσαίο με παροχή συμβουλών τόσο σε φοροτεχνικά όσο και σε νομικά θέματα, με συνεχείς παρεμβάσεις μας προς την κυβέρνηση στοχεύουμε στην ανάδειξη αλλά και επίλυση των προβλημάτων του επιχειρείν, συνεργαζόμαστε στενά με Δήμους για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα, συνεχίζουμε τις δράσεις μας για το Early Warning – Έγκαιρη Προειδοποίηση, συμβάλουμε στη δημιουργία Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, αναδεικνύουμε τις δυνατότητες που έχει το Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο της Αθήνας με αιχμή του δόρατος το Πρόγραμμα “Agora Athens” στην Πλάκα και το Μοναστηράκι, μία δράση που δεν θα έχει μόνο επιχειρηματικά οφέλη αλλά στοχεύει και στην ενίσχυση του τουρισμού στην Αθήνα. Σε όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας σταθήκαμε δίπλα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, διανέμοντας δωρεάν υγειονομικό υλικό και συνεχίζουμε να λειτουργούμε με μόνο γνώμονα τη στήριξη των μικρομεσαίων και την πρόοδο των μελών μας. Αυτή την περίοδο προετοιμαζόμαστε για την παρουσία του Ε.Ε.Α. στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας οικονομικά τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων – μελών μας στο Περίπτερό μας, ενώ μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη διοργάνωση των Βραβείων «Βιώσιμης, Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας», με στόχο την ανάδειξη και επιβράβευση επιχειρήσεων που συνεχίζουν και αντιστέκονται στην κρίση, απόδειξη των δυνατοτήτων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η στήριξη της οποίας αποτελεί τον πλέον κατάλληλο τρόπο για τη χάραξη μιας νέας αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook