Μαχητική, δυναμική, με θέσεις και προτάσεις, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ως Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, ζει την Ευρώπη του σήμερα, μεταφέροντας με κάθε αφορμή στη χώρα μας τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών που μας επηρεάζουν και τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε.

«Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει ανακτήσει τη χαμένη της αίγλη και έχει αποκτήσει μια ισχυρή θέση στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων» θα πει, μεταξύ άλλων, με την ίδια να πασχίζει για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων, μέσω της – υπό διαβούλευση – ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας. Εάν, δε, έπρεπε να ζωγραφίσει την Ευρώπη σ` ένα πίνακα, θα την παρουσίαζε σαν … «ένα κυρτό δέντρο ελιάς. Κυρτό, διότι κανένας άνεμος «προβλημάτων» δεν μπορεί να το σπάσει και δέντρο ελιάς, διότι είναι το δώρο της Ελλάδας στη σύγχρονη Δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Ευρώπη, σήμερα, βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά προκλήσεων, όπως … η πανδημία της covid-19, η οποία ήταν και συνεχίζει να είναι μια πρωτόγνωρη και δύσκολη πρόκληση. Σηματοδοτεί δε και συνακόλουθες, εξαιρετικά σημαντικές, προκλήσεις. Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε καλύτερη προετοιμασία, πιο γρήγορα αντανακλαστικά και πιο γενναίες αποφάσεις. Ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας, με περισσότερους πόρους και μεγαλύτερη στόχευση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε γενναία την έρευνα στους τομείς της ιατρικής και των φαρμάκων, αλλά και να δημιουργήσουμε μια ισχυρή, κοινή στρατηγική, με ενιαίο σχεδιασμό αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Επίσης, απαιτούνται πιο «γενναίες» και αποτελεσματικές πολιτικές, με μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στην οικονομική μας πολιτική και λιγότερους δημοσιονομικούς περιορισμούς, χωρίς να πλήττονται η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Μια νέα και μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη, όμως, θα είναι και η διαχείριση των επιπτώσεων από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, που αφορούν κυρίως στο μεταναστευτικό.

40 χρόνια στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας, για τη χώρα μας, σημαίνουν … εξέλιξη και ασφάλεια. Είναι έτσι ακριβώς. Αυτό έγινε, καταρχάς, διότι ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί. Αυτά τα 40 χρόνια, υπήρξαν χρόνια ανάπτυξης, ευημερίας, αύξησης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, ισχυρής δημοκρατίας και ειρήνης. Μάλιστα, το πρόσφατο παράδειγμα της πανδημίας αποδεικνύει, με τον πιο εμφατικό τρόπο, ότι το να είσαι μέλος μιας ισχυρής οικογένειας, σε διασφαλίζει σε πολλά επίπεδα. Φανταστείτε η χώρα μας να βρισκόταν μόνη της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με την προμήθεια των εμβολίων, και παράλληλα να έπρεπε να διαχειρισθεί και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Μια επέτειος που αναδείξαμε μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Αθήνα, είναι … η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία συνέπεσε με τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, σηματοδοτεί το επόμενο βήμα για το κοινό μας μέλλον. Οι προκλήσεις για την επόμενη μέρα είναι πολλές, το ίδιο, όμως, οι δυνατότητες και οι προοπτικές μας. Η Διάσκεψη για το κοινό μας μέλλον, αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας εγχείρημα, που υποδηλώνει την πρόθεσή μας, αλλά και την κοινή μας αντίληψη, ότι ήρθε η ώρα να χαράξουμε μια νέα κοινή πορεία προόδου και ευημερίας, έχοντας διδαχθεί πλέον από τα λάθη του παρελθόντος.

Ελλάδα και Ευρώπη, Ευρώπη και Ελλάδα, για όλους εμάς, συμβολίζουν … την κοινή αντίληψη για τη ζωή, την οικονομία και την κοινωνία, που προσφέρει δικαιώματα, εξέλιξη και ευημερία. Μια υγιής και χωρίς εκπτώσεις Δημοκρατία, που προάγει την ενότητα των ευρωπαϊκών λαών και σέβεται την αξία του ανθρώπου.

Προσωπικά, θέλω στη θητεία μου να έχω αναδείξει… όσο γίνεται περισσότερο, τις ελληνικές θέσεις σε μια σειρά εθνικών, πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει ανακτήσει τη χαμένη της αίγλη και έχει αποκτήσει μια ισχυρή θέση στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Ως Ευρωβουλευτής, αποσκοπώ στην προώθηση των ελληνικών συμφερόντων, μέσω της – υπό διαβούλευση – ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας.

Στα ευρωπαϊκά όργανα που συμμετέχω, επιθυμώ πάντοτε να … διεκδικώ το δίκαιο και το καλύτερο για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, έναντι τρίτων χωρών που επιδίδονται σε αθέμιτες τακτικές ανταγωνισμού.

Συνολικά, ως χώρα, θα έλεγα ότι έχουμε καταφέρει, μέσα στη μεγάλη αυτή οικογένεια, να… γνωρίσουμε την καλύτερη περίοδο στη νεότερη ιστορία μας, σε πάρα πολλούς τομείς, όπως στην οικονομία, στην κοινωνία, στα εθνικά θέματα, στην ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών. Όλα αυτά τα χρόνια, ήταν χρόνια ειρήνης, προόδου και πορείας προς τα εμπρός. Παρά τα διάφορα προβλήματα που προέκυπταν κατά καιρούς, το πρόσημο για τη χώρα μας παραμένει σίγουρα θετικό.

Όταν βρίσκομαι στην χώρα μας, προσπαθώ να …. ενημερώνω τους συμπολίτες μου για ευρωπαϊκά θέματα, για τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών που μας επηρεάζουν και για τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε., στην ελληνική επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Εάν μπορούσα να αποδώσω την Ευρώπη του 2021 σε έναν πίνακα, θα την παρουσίαζα σαν … ένα κυρτό δέντρο ελιάς. Κυρτό, διότι κανένας άνεμος «προβλημάτων» δεν μπορεί να το σπάσει και δέντρο ελιάς, διότι είναι το δώρο της Ελλάδας στη σύγχρονη Δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντα έχω στο μυαλό μου τη φράση: «Η πατρίδα μας αξίζει τα καλύτερα! Μαζί παλεύουμε για την Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας!»

*Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός και Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA), μέλος της Ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE), μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και συμμετέχει στην Επιτροπή́ για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook