Καθηγητής του Μάνατζμεντ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συγγραφέας

 Πολυγραφότατος και αγαπητός σε μια πλατιά μάζα αναγνωστών, ο κ. Δημήτρης Μπουραντάς, καθηγητής μάνατζμεντ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέας,  ανανεώνει συχνά το ενδιαφέρον μας για όσα θέλει να καταγράψει σ` ένα νέο του βιβλίο, όπως έκανε πρόσφατα με την κυκλοφορία του «Αποφασίζω» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ο λαοφιλής ακαδημαϊκός μας ξανασυστήνεται μ` ένα βιβλίο που επικεντρώνεται σε προσωπικές επιλογές, οι οποίες είναι ικανές να μας βρουν «έξυπνες και αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή», μια εκλαΐκευση των γνώσεων που έχει αποκτηθεί κυρίως από τις επιστήμες των αποφάσεων!

Η σχέση μου με τη συγγραφή χάνεται στο χρόνο, καθώς έγγραψα το πρώτο μου βιβλίο το … 1990 που βεβαίως ήταν ακαδημαϊκό και αφορούσε το Μάνατζμεντ. Το πρώτο μου βιβλίο για το ευρύ κοινό ήταν το «Όλα σου τα έμαθα μα ξέχασα μια λέξη» που εκδόθηκε το 2008 αγαπήθηκε από εκατοντάδες χιλιάδες και κέρδισε το βραβείο αναγνωστών (ΕΚΕΒΙ 2008). Από τότε αρκετά βιβλία μου για το ευρύ κοινό εκδόθηκαν και έγιναν ευπώλητα.

Η τελευταία μου έκδοση «Αποφασίζω» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός πραγματεύεται … την πιο σημαντική ικανότητα του ανθρώπου που είναι να κάνει επιτυχημένες επιλογές και να βρίσκει έξυπνες και αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή. Εμπεριέχει και εκλαϊκεύει την πιο χρήσιμη γνώση για όλους που έχει αναπτυχθεί στις επιστήμες και κυρίως τις επιστήμες των αποφάσεων.

Με αληθινές ιστορίες, παραδείγματα, μεταφορές, ασκήσεις και οδηγούς βελτίωσης το βιβλίο αυτό μας βοηθάει… να κατανοήσουμε και να περάσουμε στη μνήμη μας πολύ πιο ευχάριστα και αποτελεσματικά έννοιες, αρχές, μεθόδους, τεχνικές και εργαλεία καθώς και να ενισχύσουμε την αυτογνωσία που αποτελεί προϋπόθεσή για συνεχή βελτίωση και καλύτερη προσωπική και επαγγελματική ζωή.

Ο Αλμπέρ Καμί υποστήριξε ότι η ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας. Εγώ… πιστεύω σε αυτή τη ρήση διότι όπως υποστήριξαν και οι αρχαίοι φιλόσοφοι το πεπρωμένο μας, δηλαδή το τι θα γίνουμε και με ποιους θα ζήσουμε δεν είναι η μοίρα ή η τύχη αλλά το αναπόφευκτο των συνεπειών των δικών μας επιλογών και πράξεων, δεδομένων βεβαίως των αντικειμενικών περιορισμών «το ποιος είμαι το τι κάνω, το πως ζω, είναι δικές μου επιλογές.

Ο χρόνος, γενικότερα, που πρέπει να βρίσκομαι για διάβασμα επιβάλλεται… διότι εκτός από την απόλαυση της ανάγνωσης ενός ενδιαφέροντος και ευχάριστου βιβλίου, το διάβασμα κάνει πράξη το «γηράσκω αεί διδασκόμενος»! Βοηθά επίσης στην ενδοσκόπηση, την έμπνευση μας και βελτιώνει προς το καλύτερο το πως σκεφτόμαστε και το πως πράττουμε.

Προσωπικά, μέσα από τα βιβλία μου στοχεύω… στην εκλαΐκευση και διάδοση επιστημονικών γνώσεων που είναι χρήσιμες για όλους τους ανθρώπους για να ζήσουν όσο γίνεται καλυτέρα τη μία και μικρή διάρκειας ζωής.

Εάν με ρωτήσει κανείς τι θα ήθελα να συμβεί στο άμεσο μέλλον με τις δικές μου επιλογές, θα του απαντούσα… να εξασφαλίζουν τη γαλήνη, την αξιοπρέπεια, τα όνειρα τα δικά μου, των αγαπημένων μου αλλά και να συμβάλλουν στη συνοχή και την ευημερία της κοινωνίας μας. Γιατί αυτό είναι προϋπόθεσή για να ζούμε και εμείς καλά.

Μετά από τόσο χρόνια στα πανεπιστημιακά έδρανα και ύστερα  από την μακρά ύφεση που πέρασε η χώρα μας, σε συνδυασμό με την περίοδο της πανδημίας που βιώνουμε, θα έλεγα ότι αυτό που έχει αλλάξει στις φοιτητικές τάξεις είναι … η βελτίωση της υπευθυνότητας, της αυτοπειθαρχίας αλλά και του άγχους λόγω βλάβης της αβεβαιότητας, των κινδύνων, της αντιφατικότητας και τις πολυπλοκότητας.

Οι νέοι μας σήμερα … πρέπει και μπορούν να είναι αισιόδοξοι εάν έχουν ξεκάθαρες αξίες, κάνουν επιτυχημένες επιλογές στην προσωπική και επαγγελματική ζωή και αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες αλλά και ως πολίτες. Αν κάνουν πράξη τη ρήση που έχω στο νέο βιβλίο μου «τα αγαθά κόποις και τη ορθή σκέψει κτώνται.»

Πάντα έχω στο μυαλό μου τη φράση… του εθνικού μας ποιητή Δ. Σολωμού «με λογισμό και με όνειρο» που αποτελεί τη βάση του νέου μου βιβλίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook