Διευθυντής της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών Περιφέρειας Αττικής, Αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, π.Αναπληρωτής Νομάρχης Αθηνών  

Στον απόηχο των επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Ελπίδας», ο έμπειρος αυτοδιοικητικός και Διευθυντής της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών Περιφέρειας

 Αττικής κ. Χάρης Πασβαντίδης, μας απαριθμεί τα προβλήματα που προέκυψαν και στέκεται στα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον χώρο των λαϊκών αγορών.  

Παράλληλα, όμως, μας κάνει γνωστό ότι πέρα από την παρουσίαση της εκδήλωσης  για τη δημιουργία του  «Μεγάρου Ποντιακού Ελληνισμού» στο Δήμο Ελληνικού–Αργυρούπολης, το πόνημά του με τίτλο «Ψυχή της πόλης μας είναι οι Μνήμες της» … «ήταν η αφορμή για την ανέγερση του Μεγάρου. Το διάβασε ο κ. Λάτσης, συγκινήθηκε, είπε θα κάνω κάτι μεγάλο για τους ανθρώπους που πρωτοκατοίκησαν στην περιοχή το 1923, και το όνειρο μας θα γίνει πραγματικότητα. Έτσι εκτέλεσα το χρέος μου, όχι μόνο απέναντι  στους προγόνους μας αλλά και στους απογόνους μας».

Οι πρόσφατες ζημιές από την κακοκαιρία φανέρωσαν… την αδήριτη αναγκαιότητα να δούμε το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας από μηδενική βάση. Η φύση άλλαξε προς το χειρότερο, οφείλουμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο.

Η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρίθηκε … στις περισσότερες περιπτώσεις με ικανοποιητικό τρόπο παρά την σφοδρότητα των φαινομένων. Δεκάδες λεωφόροι της Αττικής έμειναν ανοιχτοί. Αρκούσε όμως μία, εκείνη της Μεσογείων, για να κατηγορηθεί ότι απέτυχε. Γιατί πάντοτε επικεντρωνόμαστε στο κακό.

Όλες αυτές οι φυσικές καταστροφές επηρέασαν τη λειτουργία των λαϊκών αγορών σε  …μεγάλο βαθμό καθώς έμειναν κλειστές για μέρες. Ειδικά στα Βόρεια Προάστεια δεν λειτούργησαν όλη την εβδομάδα.

 

Προσωπικά δεν θα πάψω να τονίζω ότι η προσφορά όλων αυτών των παραγωγών είναι… πολύτιμη. Στην παραγωγή, στην ποιότητα , στις χαμηλές τιμές. Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να τους πλήττουν, καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα, πόσο δύσκολη είναι η δουλειά του παραγωγού, πόσο αβέβαιη είναι η συγκομιδή της και άρα τα εισοδήματα του.

 

Μη ξεχνάμε και την κοινωνική διάσταση τους, καθώς η προσφορά τους στα κοινωνικά μας παντοπωλεία είναι… μοναδικής ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης. Σε όλη την διάρκεια της υπεραρκετούς κρίσης. Οι φτωχοί άνθρωποι συναισθάνονται πολύ καλύτερα την αγωνία της επιβίωσης των φτωχότερων και τους βοηθούν από το υστέρημα τους.

Όσον αφορά το νέο νομοσχέδιο των λαϊκών αγορών, η άποψή μου είναι …

ότι είναι προς την θετική κατεύθυνση αλλά ημιτελές. Η ανεξήγητη  άρνηση του κ. Βορίδη , κόντρα στην βούληση όλων, για την ίδρυση Νομικού Προσώπου, μας στερεί το βασικό εργαλείο για την καλύτερη λειτουργία των αγορών. Το μόνο πια που μπορούμε να κάνουμε είναι μια έντιμη διαχείριση των υφιστάμενων καταστάσεων. Καμία μεταρρύθμιση και  ριζική τομή.

Φέτος, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω την εκδήλωση για το «Μέγαρο του Ποντιακού Ελληνισμού», το οποίο μέσα από την λειτουργία του θα καταστεί… η Κιβωτός διάσωσης της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ποντίων ανά τους αιώνες. Η Ψυχή του Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού. Η καρδιά που θα αιματώνει τις προσπάθειες μας για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, που εκτός από το ανέσπερο άναμμα ενός κεριού πάνω από τους τάφους των προγόνων μας, θα είναι και ένα ηχηρό ηθικό  ράπισμα στον μόνιμο ταραξία και βιαστή της ιστορικής αλήθειας, γείτονα μας.

Με προτροπή του Δημάρχου Ελληνικού–Αργυρούπολης κ. Γιάννη Κωνσταντάτου έγραψα το ιστορικό λεύκωμα με τίτλο «Ψυχή της πόλης μας είναι οι Μνήμες της» το οποίο… ήταν η αφορμή για την ανέγερση του Μεγάρου. Το διάβασε ο κ. Λάτσης, συγκινήθηκε, είπε θα κάνω κάτι μεγάλο για τους ανθρώπους που πρωτοκατοίκησαν στην περιοχή το 1923, και το όνειρο μας θα γίνει πραγματικότητα. Έτσι εκτέλεσα το χρέος μου, όχι μόνο απέναντι  στους προγόνους μας αλλά και στους απογόνους μας.

Η φετινή επέτειος, άλλωστε, των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή στέλνει το μήνυμα … πως ο Ελληνισμός είναι πολύ μικρός για να έχει την πολυτέλεια μεγάλων διχασμών που καταλήγουν  σε Εθνικές Καταστροφές.

Πάντα έχω στο μυαλό μου τη φράση… από τους Ελληνες του Πολύβιου Δημητρακόπουλου “Όταν ο δαίμων αποφασίσει να σε οδηγήσει στην καταστροφή, δεν σε ωθεί προς αυτήν , σε έλκει” και από του ξένους του Λάο Τσε “Αντί να παραπονιέσαι για το σκοτάδι, άναψε ένα κερί”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook