Η πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κα Σάγια Τσαουσίδου, σε μια αληθινά δύσκολη συγκυρία για την ευρωπαϊκή οικογένεια και τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μας θυμίζει τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας του Τύπου, την ώρα που δεκάδες δημοσιογράφοι απ` όλο τον κόσμο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Παράλληλα, θυμίζει σε όλους ότι οι αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης και του σεβασμού των συνόρων και της κυριαρχίας των κρατών, είναι αρχές στις οποίες βασίστηκε η ίδια η σύσταση της Ε.Ε., αξίες πάνω στις οποίες διατήρησε την ειρήνη για 70 χρόνια.

Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων… μάχεται για την δημοκρατία, την ελευθερία της έκφρασης, την ανεξαρτησία και τη διαφάνεια στα ΜΜΕ καθώς και για την προστασία των δημοσιογράφων. Η ΕΕΔ υπερασπίζεται τις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και καταδικάζει κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (συμπεριλαμβανομένης και της ελευθεροτυπίας) από απολυταρχικά καθεστώτα.

Το Ελληνικό Τμήμα … δημιουργήθηκε το 1982 με πρώτο Πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καλλιγά ο οποίος και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του το 1993. Στο όνομά του και με το όνομά του, το Ελληνικό Τμήμα έχει θεσπίσει τα Δημοσιογραφικά βραβεία Ήθους και Ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Είναι από τα πιο δραστήρια τμήματα της ΕΕΔ και αριθμεί στο ενεργητικό του δεκάδες συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια. Φέτος μάλιστα θα διοργανώσουμε, για άλλη μια φορά, το Διεθνές Συνέδριο και τη Διεθνή Γενική Συνέλευση στην χώρα μας και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Θα υποδεχτούμε περί τους εκατό συναδέλφους μας από την Ευρώπη, την Αμερική αλλά και την Τουρκία. Επίσης Έλληνες δημοσιογράφοι μέλη της ΕΕΔ θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με τους ξένους συναδέλφους. Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες διοργανώσεις που βοηθούν στην εξωστρέφεια της περιφέρειας αλλά και στην προβολή της στο εξωτερικό.

Η ελευθερία του Τύπου … ήταν και θα είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση της Δημοκρατίας. Ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων αποτελεί μια πραγματική απειλή για τις κοινωνίες μας. Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη ανακοίνωση του BBC ότι η πρόσβαση σε σωστή πληροφόρηση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να καταστήσει τις ειδήσεις του διαθέσιμες στη Ρωσία αφού η χώρα περιόρισε την πρόσβαση στις ρωσόφωνες ιστοσελίδες του! Με πρωτοβουλία του Διεθνούς ΔΣ, ο εκπρόσωπός μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την Ελευθερία του Τύπου πρότεινε και δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα στην επίσημη ιστοσελίδα του, στην οποία καταγράφονται όλα τα περιστατικά βίας κατά των δημοσιογράφων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση που οργανώσαμε με τίτλο «Μπαμπά βρες μου τον καλύτερο δικηγόρο» … ήταν βασισμένη στα τελευταία λόγια της Δημοσιογράφου Σοφίας Καρτάλη, μέλους του Ελληνικού τμήματος της ΕΕΔ, πριν κοπεί κάθε επικοινωνία με τους δικούς της ανθρώπους, η οποία συνελήφθη και κρατήθηκε από τις Τουρκικές αρχές τον Μάρτιο του 2020. Δύο χρόνια μετά και έχοντας κλείσει οριστικά η υπόθεση ανοίξαμε το θέμα των παράλογων και αυθαίρετων πρακτικών ενός αυταρχικού κράτους, του Τουρκικού, απέναντι στους δημοσιογράφους αλλά και την επικίνδυνη αδιαφορία της ελληνικής πλευράς.

Καταδικάζουμε την εισβολή στην Ουκρανία… η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και καταστρατήγηση των καταστατικών αρχών του ΟΗΕ. Η κυριαρχία ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού κράτους παραβιάζεται απροκάλυπτα οδηγώντας την Ευρώπη σε μια νέα αιματοχυσία αθώων ανθρώπων παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ευρωπαϊκή Οικογένεια… θα πρέπει να υπερασπιστεί αποφασιστικά τις αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης και του σεβασμού των συνόρων και της κυριαρχίας των κρατών, αρχές στις οποίες βασίστηκε η ίδια η σύσταση της και διατήρησε την ειρήνη για 70 χρόνια σε μια ήπειρο μαστιζόμενη από πολέμους και ανθρωπιστικές καταστροφές. Αξιοσημείωτη είναι η πιο ηχηρή απόφαση ήταν αυτή που ανακοινώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο για χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Η Ε.Ε. θα διαθέσει για το σκοπό αυτό 450 εκατομμύρια ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, καθώς και άλλα 50 εκατομμύρια για μη θανατηφόρο βοήθεια (ιατρικό εξοπλισμό, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, κ.ο.κ.).

Ως Πρόεδρος του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΔ… νιώθω περήφανη που ενεργήσαμε άμεσα με το Γενικό Γραμματέα τον Edward Steen και βγάλαμε ανακοίνωση καταδίκης της εισβολής αλλά και άμεσο κλείσιμο των ΜΜΕ που ελέγχονται και τροφοδοτούνται με “ειδήσεις” κατευθείαν από το Κρεμλίνο με σκοπό την παραπληροφόρηση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων σε όλη την Ευρώπη. Απώτερος στόχος τους ήταν να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο δίνεται η πληροφόρηση και τη διαμόρφωση θετικού κλίματος υπέρ της Ρωσίας. Μετά από λίγες ώρες ακούσαμε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λέει ακριβώς το ίδιο πράγμα και να απαγορεύει τη λειτουργία των μέσων αυτών στις χώρες μέλη της ΕΕ χαρακτηρίζοντάς τα ως μέσα προπαγάνδας της ρωσικής κυβέρνησης.

Η σκέψη μου αυτές τις ημέρες είναι… στον πρώτο νεκρό δημοσιογράφο στον πόλεμο της Ουκρανίας. Πρόκειται για τον οπερατέρ Εβγκένι Σακούν που εργαζόταν στο τηλεοπτικό δίκτυο Kiev Live TV.

Καθώς και στο τηλεοπτικό συνεργείο του Sky News που δέχτηκε τα πυρά των ρώσων στρατιωτών με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή τους. Δεν θα ήθελα, όμως, να “ξεχάσω” και τους Έλληνες δημοσιογράφους που βρίσκονται στην Ουκρανία προκειμένου να καλύψουν τα όσα συμβαίνουν στην χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας. Επειδή δεν είναι λίγες οι φορές που θέτουν τους εαυτούς τους σε άμεσο κίνδυνο, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου, εύχομαι να γυρίσουν όλοι με ασφάλεια στην πατρίδα. Αξίζει να πούμε ότι αυτή τη φορά είδαμε πολλές γυναίκες ρεπόρτερ στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Πάντα έχω στο μυαλό μου τη φράση… “Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος”!

Σάγια Τσαουσίδου,
Πρόεδρος Διεθνούς Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook