Την σπουδαιότητα αλλά και την σημαντική συνεισφορά των Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, εξηγεί ο Πρόεδρος τους κ. Αντώνης Κατεπόδης, με αφορμή την φετινή 73χρονη θεσμική παρουσία του κλάδου τους.

Ενδεικτικά το 2021, πραγματοποιήθηκαν 218 δράσεις σε 46 χώρες, έναντι 102 δράσεων, το 2020, γεγονός που αποτυπώθηκε στην απόδοση των ελληνικών επιχειρήσεων, με τις εξαγωγές να καταγράφουν το 2021 σημαντικότατη αύξηση ύψους 29%, πλησιάζοντας για πρώτη φορά τα 40 δισ. ευρώ!

Η φετινή 73χρονη θεσμική παρουσία (από το 1948) του κλάδου ΟΕΥ σηματοδοτεί… τη σταθερή στήριξη της Πολιτείας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω του δομημένου μηχανισμού των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Πρεσβειών μας στο εξωτερικό. Ενός μηχανισμού ο οποίος λειτουργεί βάσει προτύπου ISO και οι υπηρεσίες του παρέχονται στις επιχειρήσεις δωρεάν.

Η δεκαετής οικονομική κρίση, αλλά και η πανδημία του κορονοϊού την τελευταία διετία, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην ελληνική οικονομία… ωστόσο, η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων ενισχύθηκε, με τις εξαγωγές να καταγράφουν το 2021 σημαντικότατη αύξηση ύψους 29%, πλησιάζοντας για πρώτη φορά τα 40 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα ανάκαμψης, εφόσον… συμβάλλουν στη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, στην εισροή πόρων από το εξωτερικό, δημιουργούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και προστατεύουν τις επιχειρήσεις από τις περιοδικές διακυμάνσεις της εσωτερικής αγοράς.

Την περασμένη χρονιά τα Γραφεία ΟΕΥ συνέβαλαν στην πραγματοποίηση… 218 δράσεων σε 46 χώρες (54,8% επί συνόλου 398 δράσεων εξωστρέφειας από το σύνολο των φορέων), έναντι 102 δράσεων, το 2020.

Τα Greek Exports Forum & Awards 2021 έδωσαν την ευκαιρία σε όλους μας, να … αναδείξουμε θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν τις επιχειρήσεις, να ενημερώσουμε για τις εξελίξεις επ’ αυτών και να επιβραβεύσουμε τις προσπάθειες που κατέβαλαν, κατά το προηγούμενο έτος, οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις, οι οποίες κατάφεραν σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία να σταθούν επάξια στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό πεδίο των διεθνών αγορών.

Η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) έχει ως στόχο … την ανάδειξη του έργου που επιτελούν οι συνάδελφοι και τα Γραφεία ΟΕΥ, την προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας, τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Ιδιαίτερα σημαντικό μεταρρυθμιστικό εγχείρημα αποτελεί η μεταφορά στο Υπουργείο Εξωτερικών όλων των αρμόδιων για την εξωστρέφεια φορέων… ώστε να αποτελέσει όχι μόνο τον πυρήνα σχεδιασμού των δημόσιων πολιτικών στήριξης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας αλλά και την αιχμή του δόρατος της προώθησης των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα μας.

Πάντα έχω στο μυαλό μου τη φράση… ενός παλαιού συναδέλφου ο οποίος στην αρχή της καριέρας μου, μας είχε πει « Να έχετε υπόψη σας ότι εκπροσωπείτε μια χώρα που διαθέτει ισχυρό και αναγνωρίσιμο όνομα σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει, συνεπώς, να είστε υπερήφανοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά προϊόντα που προωθούν στις ξένες αγορές καθώς δεν υστερούν σε ποιότητα έναντι των ανταγωνιστών τους. Ρόλος σας είναι να συνδράμετε με όλα τα διαθέσιμα μέσα τις προσπάθειες τους, σεβόμενοι τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας.»

Αντώνης Κατεπόδης,
Πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων
Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook