«Η ιστορία μας δεν είναι ούτε μικρή ούτε ασήμαντη, αλλά πάντοτε σε αυτήν υπάρχει χώρος αλλά και προσμονή για το δικό μας λιθαράκι, για τη δική μας προσωπική συνεισφορά».

Στην κορύφωση των επετειακών εκδηλώσεων με αφορμή τα 201 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και λίγο πριν τις εορτές της Εξόδου στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, ο Πρόεδρος της πνευματικής κιβωτού , του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών κ. Νικόλαος Νούλας, μας δίνει το δικό του απόσταγμα ψυχής για τα διαχρονικά μηνύματα που πηγάζουν από τον ηρωισμό των προγόνων μας.

201 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, το μήνυμα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας παραμένει… διαχρονικό και επίκαιρο. Και το μήνυμα αυτό δεν είναι άλλο από την ελευθερία. Κατά την επέτειο αυτή, δεν τιμάμε μόνο ένα ιστορικό ορόσημο, ότι δηλαδή συμπληρώθηκαν δύο αιώνες από τον Αγώνα για την Εθνική Παλιγγενεσία, αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό: το έθνος μας απέκτησε ξανά ελεύθερη ζωή και αναστήθηκε έπειτα από τέσσερις αιώνες σκληρής σκλαβιάς. Γι’ αυτό και πρέπει να εορτάζουμε κάθε χρόνο με λαμπρότητα την Ελληνική Επανάσταση, η οποία ευοδώθηκε χάρη στον κόπο, στο αίμα, στον αγώνα και στις θυσίες των Ελλήνων της εποχής εκείνης. Πρόκειται για ένα συλλογικό γεγονός, που βγήκε μέσα από την ψυχή του λαού, μέσα από την ψυχή του έθνους.

Η ιδιαιτερότητα της ελληνικής επανάστασης, σε σχέση με άλλες ιστορικές επαναστάσεις… ήταν ότι αποτέλεσε το μόνο από τα επαναστατικά κινήματα των ετών 1820 – 1822 (στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο), η οποία είχε αίσιο τέλος και οδήγησε στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Όλες οι υπόλοιπες επαναστάσεις έληξαν άδοξα και πνίγηκαν στο αίμα. Βέβαια, η έκβαση του ελληνικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία δεν οφείλεται στην τύχη: επρόκειτο για μια επανάσταση εθνικο-απελευθερωτική, στην οποία σύσσωμος ο ελληνικός λαός διεκδίκησε με αγώνες και θυσίες τα δίκαια αιτήματά του. Η Επανάσταση κατέστη εφικτή γιατί οι Έλληνες στα τέλη του 18ου αιώνα, παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης, βίωναν μια οικονομική και πνευματική άνθηση, ενώ η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέμενε στάσιμη. Γι’ αυτό και οι καθοριστικοί παράγοντες που συνέβαλαν στην προετοιμασία του Αγώνα ήταν οι εξής: α) η πνευματική προετοιμασία από τους μορφωμένους Έλληνες της εποχής, μέσω του κινήματος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, β) η οικονομική ενίσχυση και οι νεωτεριστικές ιδέες των Ελλήνων εμπόρων των παροικιών, γ) η σοβαρή προετοιμασία και οργάνωση του ένοπλου αγώνα από τη Φιλική Εταιρεία.

Στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών στοχεύουμε…
• Να διαφυλάττουμε την πολιτισμική και πνευματική κληρονομιά (δηλαδή τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και γενικότερα τον λαϊκό πολιτισμό) καταρχάς της Ρούμελης αλλά και όλης της Ελλάδας.
• Να συνεισφέρουμε στην ελληνική κοινωνία, ως κοινωφελές ίδρυμα, στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων μας
• Να ενώνουμε όλους τους Ρουμελιώτες και να τους συγκεντρώνουμε σε κοινές εκδηλώσεις υψηλού πολιτιστικού περιεχομένου
• Να αποτίουμε φόρο τιμής στις γενεές που προηγήθηκαν και να διατηρούμε την ιστορική μνήμη
• Να εξάρουμε στην ελληνική κοινωνία τον ρόλο της Ρούμελης εν γένει, αλλά και σημαντικών προσωπικοτήτων με καταγωγή από τη Στερεά Ελλάδα, οι οποίοι είτε κατά το παρελθόν είτε τώρα έχουν σημαντική συνεισφορά στη ζωή και στην εξέλιξη του τόπου μας.

Το ίδρυμά μας είναι ένας… πνευματικός – πολιτιστικός – επιστημονικός φορέας, ένα κοινωφελές ίδρυμα, που προσπαθεί να διατηρεί ενωμένους τους Ρουμελιώτες και να δημιουργεί ευκαιρίες συνάντησης, εορτής και κοινωνικής συνύπαρξης. Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για ένα υπερκομματικό φορέα, που έχει ως μοναδικό σκοπό να ενώνει τους Ρουμελιώτες και όχι να τους διακρίνει με βάση την κομματική τους ταυτότητα. Στις εκδηλώσεις μας είναι όλοι ευπρόσδεκτοι, ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις.

Ως Πρόεδρος αυτού του πνευματικού φορέα … αισθάνομαι τη μεγάλη ευθύνη να επιδιώξω την ποιότητα, τον πολιτισμό, την ενότητα, το κύρος, το ήθος και τον σεβασμό για την παράδοση και τις ρίζες μας. Βασικός μου στόχος είναι ο σεβασμός και η ανάδειξη της ελληνικής ρουμελιώτικης ταυτότητάς μας.

Όποιος γνωρίζει την ιστορία της πατρίδας του μπορεί… να χαράξει με αυτοπεποίθηση την τωρινή του πορεία. Η ιστορική γνώση και μνήμη μάς βοηθούν να αποκτήσουμε σήμερα μια ταυτότητα βασισμένη σε γερά θεμέλια, ώστε να έχουμε συγκροτημένη και αυθύπαρκτη προσωπικότητα, να βρούμε και να ακολουθήσουμε σταθερό και συγκεκριμένο προσανατολισμό στη ζωή μας, για να μην αγόμαστε και φερόμαστε «σαν τ’άχερο στ’αλώνι», σύμφωνα και με τα λόγια του Γ. Σεφέρη. Η γνώση της ιστορίας συνεπάγεται ότι γνωρίζουμε την προέλευσή μας, τις ρίζες μας, ώστε να πορευτούμε σωστά στο παρόν και στο μέλλον, να αποφύγουμε τις κακοτοπιές, να είμαστε διορατικοί, να διακρίνουμε τα φαινόμενα από την ουσία των πραγμάτων.

Κάθε φορά που μνημονεύουμε τους προγόνους μας και προστρέχουμε στην ιστορία… νιώθουμε την ευθύνη να πάρουμε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες γενιές, να γνωρίσουμε τον αγώνα τους και να συνεχίσουμε το έργο τους. Με το δικό μας στόμα μιλούν στην ουσία αναρίθμητοι πρόγονοι• με τις δικές μας πράξεις παίρνουν σάρκα και οστά τα οράματά τους. Η ιστορία μας δεν είναι ούτε μικρή ούτε ασήμαντη, αλλά πάντοτε σε αυτήν υπάρχει χώρος αλλά και προσμονή για το δικό μας λιθαράκι, για τη δική μας προσωπική συνεισφορά. Γι’ αυτό και εδώ μου έρχονται στον νου οι στίχοι από το ποίημα «Πατέρες» του Ρουμελιώτη ποιητή Κωστή Παλαμά:
«Παιδί μου, το Περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις,
όπως το βρεις κι όπως το δεις να μη το παρατήσεις.»

Πάντα έχω στο μυαλό μου τη φράση… «είμαστε το εμείς και όχι στο εγώ» του Ρουμελιώτη στρατηγού Μακρυγιάννη. Το νόημα της φράσης αυτής περικλείει όλη την αλήθεια, αλλά και την αιώνια δυναμική των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως σήμερα. Χάρη στο «εμείς», οι Έλληνες δημιούργησαν την πόλη – κράτος της αρχαιότητας, την ενορία του Βυζαντίου, την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Τουρκοκρατίας• χάρη στο «εμείς» ξεκίνησαν τη σπουδαία Επανάσταση του 1821. Όποτε οι Έλληνες είναι ενωμένοι, μεγαλουργούν, επιτυγχάνουν λαμπρά αποτελέσματα και κερδίζουν τον θαυμασμό ολόκληρης της Οικουμένης.

Νικόλαος Νούλας, Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook