«Βγήκε ο κύριος Μητσοτάκης και είπε "ένα δωρεάν τεστ για κάθε πολίτη», σαν να πιστεύει ότι μια πανδημία μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνθηματολογία. Αυτή, όμως, δεν είναι εικόνα συνετού πρωθυπουργού....»

Η βουλευτής Α’ Αθηνών του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου ασκεί σφοδρή κριτική στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα self tests και καταθέτει τις προτάσεις του κόμματός της για τη στήριξη των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από το lockdown. Απαντά στο αν θα μπορούσε το ΜέΡΑ25 να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και υποστηρίζει πως αν ο πρωθυπουργός προκηρύξει πρόωρες εκλογές θα το κάνει με βάση «μικροκομματικά κριτήρια» και «όχι με γνώμονα το καλό των πολιτών και της χώρας».

Πώς αξιολογείτε της εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα self-tests και τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών;

Η κυβέρνηση, και ειδικά ο πρωθυπουργός, έπραξαν όπως πράττουν παραδοσιακά: όποτε βρίσκονται σε δύσκολη ή αμήχανη θέση λόγω των εντελώς άστοχων επιλογών τους, αντί να φροντίσουν να αντιληφθούν τι έκαναν λάθος και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτραπεί πιθανότητα επανάληψης, προτιμούν να πετούν αποπροσανατολιστικά πυροτεχνήματα. Πρόκειται για πάγια τακτική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι εξελίξεις των επόμενων ημερών απλώς επιβεβαίωσαν τις υποψίες που προκάλεσαν εύλογα οι αοριστίες που συνόδεψαν την εξαγγελία του μέτρου. Βγήκε ο κύριος Μητσοτάκης και είπε «ένα δωρεάν τεστ για κάθε πολίτη», σαν να πιστεύει ότι μια πανδημία μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνθηματολογία. Αυτή, όμως, δεν είναι εικόνα συνετού πρωθυπουργού.

Σας αναφέρω το εξής παράδειγμα: αν με την εφαρμογή του μέτρου συρρεύσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στα φαρμακεία χιλιάδες πολίτες σε κατάσταση άγχους και αγωνίας, με ουρές να δημιουργούνται στα πεζοδρόμια, χωρίς να ξέρουν πώς ακριβώς θα χρησιμοποιήσουν το τεστ, χωρίς να είναι σίγουροι ακόμη και μετά τη χρήση αν διεκπεραίωσαν σωστά τη διαδικασία, χωρίς να ξέρουν πού και πώς θα χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα ως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που θα πρέπει να παρέχουν, όταν δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες και αντιδρούν εντονότατα οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, μπορούμε να μιλάμε για θετικό ισοζύγιο του μέτρου ή για σοβαρότητα εκείνου που το επέλεξε; Λυπάμαι πολύ, αλλά κατ’ αρχάς αυτή η διαδικασία έπρεπε να είχε γίνει πολύ πριν. Ακόμη και τώρα, όμως, ο τρόπος είναι λανθασμένος. Η κατάσταση θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί πολύ πιο στοχευμένα και πολύ διαφορετικά, λ.χ. με ραντεβού ή με πολύ περισσότερες υποδομές δωρεάν διενέργειας rapid test, σαν αυτές που λειτουργούν στο Σύνταγμα και σε ελάχιστα ακόμη σημεία. Τη δεδομένη συγκυρία και υπό τις συνθήκες που μεθοδεύεται, το μέτρο προσθέτει περισσότερο σύγχυση και ανασφάλεια παρά χείρα βοηθείας στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Αντί να αρχίσει επιτέλους να εφαρμόζεται η σωστή διαδικασία με μαζικά test στην κοινότητα, ανίχνευση των θετικών – απομόνωση των κρουσμάτων – ιχνηλάτηση και απομόνωση των επαφών τους – σπάσιμο των αλυσίδων, με την νέα αυτή «στρατηγική»:

H πολιτεία απαλλάσσεται από την ευθύνη του ολοκληρωμένου testing, απαλλάσσεται από την ευθύνη της επιδημιολογικής επιτήρησης και αναθέτει την ευθύνη στον πολίτη, ενοχοποιώντας τον με τη λογική της ατομικής ευθύνης, που εμφανίζεται πλέον ως μεταλλαγμένη με τη μορφή της «αυτοδιάγνωσης» και κλείνει το δρόμο στη γονιδιακή επιτήρηση. Τελικά συμβάλλει η ίδια πλέον στη δημιουργία ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ, μέσω των ασυμπτωματικών που θα κυκλοφορούν με ψευδώς αρνητικά tests, στην κοινότητα.

Το lockdown έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά στην οικονομία… Ποιες είναι οι προτάσεις του ΜέΡΑ25 για την ενίσχυση της μικρής και της μεσαίας επιχειρηματικότητας;

Ο χώρος της μικρής, μικρομεσαίας και μεσαίας επιχειρηματικότητας έπειτα από δέκα χρόνια μνημονιακών πολιτικών στυγνής λιτότητας δέχτηκε ακόμα ένα χτύπημα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία. Το νέκρωμα της αγοράς που κρατάει σχεδόν ένα χρόνο ήρθε να μεγεθύνει τα προβλήματα ρευστότητας σε μικρές, ήδη ευάλωτες επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά που εξαρτώνται από αυτές. Η κοινωνία μας δεν αντέχει το κλείσιμο των επιχειρήσεων που απέμειναν στα χρόνια της κρίσης, ενώ η ραγδαία αύξηση της ανεργίας αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων που αναμένεται να ακολουθήσει στον ιδιωτικό τομέα θα βυθίσει την χώρα μας σε ακόμα βαθύτερη ύφεση, φτωχοποιώντας περισσότερο συμπολίτες μας που πασχίζουν να στηρίξουν τις οικογένειες τους. Τα μέτρα που έχουν έως τώρα ανακοινωθεί δεν επαρκούν για να καλύψουν ολόκληρο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική επιχειρηματικότητα. Είναι απαραίτητο οι επιχειρήσεις να στηριχθούν έμπρακτα ώστε να μπορέσουν όταν δοθεί το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους να ανοίξουν ξανά και να μην δούμε σωρεία λουκέτων που θα αποδιοργανώσει την ήδη επιβαρυμένη οικονομία της χώρας μας αλλά και θα οδηγήσει στην απελπισία, τα χρέη και την αβεβαιότητα για το αύριο μια εξαιρετικά μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας.

Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό καταθέσαμε τροπολογία για την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19 με προτάσεις όπως:

1. Όλες οι επιχειρήσεις που δεν θα λάβουν το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ για τη δημιουργία διαδικτυακού καταστήματος πώλησης (e-shop) και έχουν πληγεί στη λειτουργία τους από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19, θα λάβουν ισόποση επιδότηση, μέσω ΕΣΠΑ, με στόχο είτε την αποπληρωμή εμπορευμάτων που έχουν ήδη προμηθευτεί κατά την διάρκεια της πανδημία είτε την προμήθεια νέων εμπορευμάτων.

2. Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, δύναται να χορηγείται άμεση επιχορήγηση, μη επιστρεπτέα.

3. Το Δημόσιο συνεισφέρει, για χρονικό διάστημα ενός έτους στις δόσεις για την αποπληρωμή των πάσης φύσεως δανείων των νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19 για ολόκληρο το 2021 προς χρηματοδοτικούς φορείς σε ποσοστό 60%.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όλες οι επιχειρήσεις που επλήγησαν στη λειτουργία τους από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19, απαλλάσσονται, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, από την υποχρέωση καταβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, για τη χρονική περίοδο από 01.03.2020 έως και 31.12.2020.

5. Οι φορολογικοί συντελεστές επαναπροσδιορίζονται σε 15% για τις μικρές (έως 30 εργαζόμενοι), 20% για τις μεσαίες (μεταξύ 31 και 299 εργαζόμενων) και 29% για τις μεγάλες. Παράλληλα θεσμοθετούνται δύο συντελεστές ΦΠΑ, συν μηδενικός συντελεστής για έντυπα βιβλία, έντυπο τύπο, θέατρα-χορό. Ο ανώτερος συντελεστής στο 15% με πλαστικό χρήμα (18% με μετρητά), ο κατώτερος στο 6% και 9% αντίστοιχα.

6.Πρόταση εξορθολογισμού υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

«Δεν βλέπω πώς μπορούμε να συγκυβερνήσουμε με οποιοδήποτε από τα κόμματα που έχουν υπογράψει μνημόνιο, αλλά είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με όλους» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Δηλαδή να περιμένουμε επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ στο άμεσο μέλλον;

Το ΜέΡΑ25 δεν είναι απλώς ένα ακόμα κόμμα, δεν μας ενδιαφέρει να έρθουμε σε συνεννόηση με άλλα κόμματα για να μοιραστούμε τα οφφίκια. Ο στόχος μας είναι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιτευχθεί το ταχύτερο η απόδραση της χώρας μας από το καθεστώς της χρεοδουλοπαροικίας, ώστε να ανακτήσουμε την εθνική, δημοκρατική μας κυριαρχία ως λαός. Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση. Ειλικρινά όμως, τα κυβερνητικά έργα και ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η συνθηκολόγηση στην Τρόικα εσωτερικού/εξωτερικού και η έκπτωση τους σε απλούς τοποτηρητές των δανειστών, δεν αφήνουν ουσιαστικά περιθώρια επαφών.

Οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν στο μεταίχμιο του 3%. Σας ανησυχεί αυτό;

Καταρχάς εμείς δεν δικαιούμαστε να ανησυχούμε για τέτοια ζητήματα όταν η χώρα βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση που βιώνουμε. Ανησυχούν εκείνοι που το αντέχει η συνείδησή τους, που έχουν νοοτροπία επαγγελματία πολιτικού και την πολυτέλεια χρόνου να ασχολούνται με δημοσκοπήσεις όταν η κοινωνία που ορκίστηκαν να υπηρετούν δέχεται τέτοια οδυνηρά πλήγματα κι όταν δεν περισσεύουν χέρια στη μάχη για ένα καλύτερο αύριο .

Για τον πολιτικό μας χώρο οδηγός δεν είναι και δεν θα είναι οι σφυγμομετρήσεις. Οδηγός μας είναι η αίσθηση καθήκοντος, η εντιμότητα, το δημιουργικό αντιπολιτευτικό ήθος και η σοβαρότητα. Επιτρέψτε μου, μάλιστα, να μην διατηρώ και την καλύτερη δυνατή άποψη για τις δημοσκοπήσεις και για το οικοδόμημα επικοινωνιακής εργαλειοποίησης που έχει στηθεί γύρω τους. Θα σας μεταφέρω την άποψή μου με ένα παράδειγμα: στη δικηγορία είναι κοινή πείρα ότι ο ίδιος νομικός εγνωσμένης αξίας μπορεί να τύχει να γνωμοδοτήσει περισσότερες φορές για όμοια ζητήματα, με τα αντίστοιχα πορίσματα να είναι υποστηρίξιμα επιστημονικά, αλλά εντελώς διαφορετικά, μέχρι και αντίθετα. Ο ίδιος άνθρωπος, για δύο ίδια ζητήματα, λέει σήμερα Α, αύριο Β και μεθαύριο Ω, ανάλογα με τις επιδιώξεις του διαδίκου που τον επέλεξε και τον αποζημιώνει. Εν πολλοίς, λοιπόν, οι δημοσκοπήσεις μοιάζουν με τις γνωμοδοτήσεις: είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ποιος, πότε, και με τι όρους τις παρήγγειλε.

Να σας θυμίσω ότι οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις εκλογές του ’19 μας έδειχναν στο 1%, οπότε οι δημοσκοπήσεις γενικά δεν είναι κάτι που λαμβάνουμε ιδιαίτερα σοβαρά. Το θέμα είναι πως, δυστυχώς για τη χώρα, η φωνή του ΜέΡΑ25 μέσα κι έξω απ τη Βουλή είναι αξιωματικά η αντιπολίτευση, ελλείψει ουσιαστικής αντιπολίτευσης από την αξιωματική αντιπολίτευση. Και αυτό το εισπράττουμε από τον κόσμο, αυτή είναι η δική μας δημοσκόπηση.

Προσωπικά, συν τοις άλλοις θεωρώ ότι όταν κανείς βρίσκεται κοντά στα προβλήματα του πολίτη και μιλά τη γλώσσα της αλήθειας, δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί. Άρα, δεν έχουμε κι εμείς κανέναν λόγο να ανησυχούμε.

Περιμένετε εκλογές μέσα στο 2021;

Ένα είναι σίγουρο: όσο συντηρείται η εκλογολογία από κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και τα προσκείμενα μέσα τους, οι εκλογές είναι στο τραπέζι. Αλλά γνωρίζουμε πως το μαχαίρι και το πεπόνι είναι στα χέρια του πρωθυπουργού. Αυτός θα κρίνει, με μικροκομματικά κριτήρια ως γνώμονα και όχι το καλό των πολιτών και της χώρας, αν και πότε θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, πότε θα κρίνει ότι “βολεύεται”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook