«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα Τράγκα, γιατί έχουμε ριζικά διαφορετικό ιδεολογικό, προγραμματικό και πολιτικό προσανατολισμό...»

Την άποψη πως τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα και με την κοινή λογική» εκφράζει ο πρώην υπουργός και μέλος της Λαϊκής Ενότητας, Δημήτρης Στρατούλης. Σχολιάζει τις εξαγγελίες για τα self tests, ζητά την ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και προτείνει την αγορά των εμβολίων από «εναλλακτικές πηγές» για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας. Απαντά στο αν προβλέπει πρόωρες εκλογές και απορρίπτει τα σενάρια συμπόρευσης με το κόμμα του Γιώργου Τράγκα.

Θεωρείτε πως το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, την ώρα που υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα, είναι καλή ιδέα;

Τα νέα κυβερνητικά μέτρα είναι αντιφατικά, έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενα και με την κοινή λογική. Η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση των Δημόσιων Δομών Υγείας, που έχουν αναλάβει αποκλειστικά όλο το βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας, και για την επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας. Δεν προσλαμβάνει το αναγκαίο προσωπικό, αλλά απολύει ή παραπέμπει σε ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, όσους υγειονομικούς τολμούν να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οδήγησε σε κατάρρευση το ΕΣΥ, με σωρεία ασθενών εκτός νοσοκομείων, ΜΕΘ και διασωλήνωσης, και έχει εγκληματικές πολιτικές ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση. Αξιοποιεί την πανδημία, για να περάσει χωρίς αντιστάσεις την αντικοινωνική πολιτική της, με ακραίο αυταρχισμό και καταστολή σε βάρος όσων αντιστέκονται.

Τώρα, αυτό που προέχει είναι η Υπεράσπιση της υγείας και της ζωής με δικαιώματα.

Η Ελλάδα, για να καλύψει άμεσα τις ελλείψεις σε εμβόλια, θα πρέπει να αγοράσει και από εναλλακτικές πηγές (Ρωσία, Κίνα, Ινδία κλπ). Τα εμβόλια από μόνα τους δεν φτάνουν. Χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με αύξηση της χρηματοδότησής του, κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργία νέων ΜΕΘ, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Άνοιγμα των δομών της δημόσιας υγείας, που έκλεισαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα των νοσοκομείων λοιμωδών νοσημάτων.

Χρειάζεται μαζική διενέργεια δωρεάν και συνταγογραφούμενων tests διάγνωσης του κορωνοϊού, αποτελεσματική ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση με ευθύνη του κράτους. Ουσιαστική στήριξη της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Επίταξη, χωρίς παρακάλια και προκλητικά δώρα στους κλινικάρχες, του ιδιωτικού τομέα υγείας. Να παρθούν μέτρα υγειονομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, να ενεργοποιηθούν, επιτέλους, οι επιθεωρήσεις εργασίας για ελέγχους, εάν αυτά τηρούνται από την εργοδοσία. Άμεση ενίσχυση των δημοσίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με νέα λεωφορείων, ανταλλακτικά συντήρησης, προσλήψεις προσωπικού.

Για όλα αυτά χρειάζεται να αναπτυχθούν ενωτικοί λαϊκοί αγώνες και αντιστάσεις, με τήρηση, βεβαίως, των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.

Ποια η γνώμη σας για τα self tests;

Τα «self tests», η λεγόμενη αυτοδιάγνωση, που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως βασικό εργαλείο διαχείρισης της πανδημίας, είναι ένας ακόμα τρόπος συνέχισης της απαράδεκτης πολιτικής της να φορτώνει στην «ατομική ευθύνη» όχι μόνο τη διάδοση του κορωνοϊού αλλά και τη διάγνωσή του. Αντί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την ενεργοποίηση των δημοσίων δομών για την πρόληψη, την επιδημιολογική καταγραφή, την ιχνηλάτηση της και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, επιδιώκει με αυτό το μέτρο να απαλλαχθεί από αυτή.

Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι η διενέργεια, με κρατική ευθύνη, μαζικών και επαναλαμβανόμενων ελέγχων και tests σε δομές Υγείας, σε σχολεία, μεγάλους χώρους εργασίας και λαϊκές γειτονιές.

Δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο Γιώργος Τράγκας επιθυμεί συνεργασία με τη Λαϊκή Ενότητα… Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο;

Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί έχουμε ριζικά διαφορετικό ιδεολογικό, προγραμματικό και πολιτικό προσανατολισμό.

Αυτό που ο λαός και η νεολαία χρειάζονται σήμερα είναι να βρουν στήριγμα σ΄ ένα ευρύτατο πολιτικό μέτωπο συνεργασίας των δυνάμεων της ανυπότακτης στα μνημόνια Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ένα τέτοιο Μέτωπο μπορεί να ασκήσει πραγματική κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση. Να στηρίξει αποτελεσματικά τους λαϊκούς αγώνες για την ακύρωση και ανατροπή των αντικοινωνικών κυβερνητικών πολιτικών, την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής, της εργασίας, των εισοδημάτων, των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, που συνθλίβονται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ταυτόχρονα, να προβάλλει μία ελπιδοφόρα εναλλακτική πρόταση προοδευτικής φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση.

Θεωρείτε πως θα προκηρυχθούν εκλογές μέσα στο 2021;

Παρότι, στην πολιτική δεν πρέπει να λες ποτέ ΠΟΤΕ, νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές το 2021. Όχι ότι δεν θέλει την ακύρωση στην πράξη της απλής αναλογικής, που το επιθυμεί διακαώς, αλλά, προφανώς, δεν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά, ρισκάροντας να χάσει εκλογές, που θα προκαλούσε, μάλιστα, ο ίδιος, σε συνθήκες βαθιάς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Ιδιαίτερα, όταν είναι βέβαιο, ότι μετά τα lockdowns θα ακολουθήσει μία νέα πανδημία «λουκέτων» και απολύσεων.

Ποια η θέση σας για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που παρουσίασε η κυβέρνηση;

Το μόνο «νέο» που φέρνει είναι νέες θυσίες των εργαζομένων και του λαού για την αύξηση των κερδών των λίγων. Αποτελεί τη «γέφυρα» της Ελλάδας των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με το πανευρωπαϊκό «μεγάλο μνημόνιο» του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Η κυβέρνηση με τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, όταν, εφόσον και με όποιους όρους νέας υπερχρέωσης της χώρας μας έλθουν, θα προωθήσει πιο αποτελεσματικά τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της με χρηματοδότηση, κυρίως, των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Σε τομείς και κλάδους που υπαγορεύει η ΕΕ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες της χώρας. Κορμός του είναι το σχέδιο Πισσαρίδη, ως συνέχεια των μνημονίων, με νέα κατεδάφιση, μισθών, εργασιακών σχέσεων και συντάξεων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook