«Πιστεύω ακράδαντα ότι, τελικά, είναι ζήτημα πολιτισμού της κοινωνίας μας να σταθεί δυναμικά στο πλευρό των εκάστοτε θυμάτων, να διαμορφώσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτές οι αποτρόπαιες συμπεριφορές όχι μόνον δεν θα μένουν κρυφές, αλλά και θα ελαχιστοποιηθούν»

O νέος υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας μιλά στο Bigpost για τα νέα του καθήκοντα στο  Υπουργείο, αλλά και το όραμα του για την επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, ανοίγει τα χαρτιά του για τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές ενέργειες που σχεδιάζει το Υπουργείο για το θέμα -ταμπού (άλλα όχι πια όπως λέει ο ίδιος), της σεξουαλικής παρενόχλησης και του εργασιακού εκφοβισμού, ως προς την νομική τους διάσταση. Αλλά και οι πολίτες με ειδικές ανάγκες θα δουν, κατά τον υφυπουργό, σύντομα την καθημερινότητά τους να αλλάζει προς το καλύτερο, ιδίως στο θέμα της πρόσβασης στα δικαστήρια, που παρότι αυτονόητο, δεν ήταν καθόλου δεδομένο έως τώρα.

Κύριε Κώτσηρα είστε ένας εξαιρετικά νέος βουλευτής που αναλαμβάνει υφυπουργός Δικαιοσύνης. Πως είδατε αυτή την πρόκληση; Tο περιμένατε; Ποιο το όραμά σας για το δύσκολο αυτό υπουργείο;

Για έναν νέο βουλευτή, όπως εγώ, που εκλέχτηκα για πρώτη φορά στις εκλογές του Ιουλίου 2019, η επιλογή μου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ιδιαίτερα τιμητική και επιβεβαιώνει την γνωστή άλλωστε εμπιστοσύνη του στους νέους ανθρώπους. Είναι συνεπώς προφανές, ότι η επιλογή μου συνεπάγεται μεγιστοποίηση της ευθύνης μου και του χρέους μου να υπηρετήσω τον ευαίσθητο τομέα της Δικαιοσύνης -στον οποίον άλλωστε αφορούν οι σπουδές μου και η προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία μου- με όλες μου τις δυνάμεις. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχει γίνει ήδη τεράστια προσπάθεια από τον υπουργό κ. Τσιάρα, με τον οποίο συνεργάζομαι άριστα προκειμένου να πραγματώσουμε το έργο που έχει ξεκινήσει, τόσο προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, με στόχο μεταξύ άλλων και την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, που είναι κορυφαίο ζήτημα για μια ευνομούμενη πολιτεία που σέβεται τους πολίτες της, όσο και προς την κατεύθυνση βελτιωτικών παρεμβάσεων στο νομοθετικό πλαίσιο. Ειδικότερα στον τομέα ευθύνης μου, σκοπεύουμε να επιταχύνουμε τις δράσεις σε όλα τα επίπεδα -νομοθετικό και μη- για την εναρμόνιση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας και τη μεγιστοποίηση του επιπέδου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόσφατα η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις της σπουδαίας αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου αναφορικά με τη σεξουαλική παρενόχληση που είχε δεχθεί, ενώ ακολούθησε ντόμινο αποκαλύψεων για το θέμα. Αναμένονται πρωτοβουλίες από το υπουργείο σας για αυτό το θέμα ταμπού, που ως φαίνεται όμως μαστίζει την ελληνική κοινωνία;

Από τη πρώτη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας η καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου, το υπουργείο και η επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα εξετάζουν – σε συνδυασμό και με το περιστατικό που αφορούσε στον ξυλοδαρμό του εργαζομένου στο μετρό –το κατά πόσον τίθεται ζήτημα τροποποίησης συγκεκριμένων άρθρων του Ποινικού Κώδικα. Ενδέχεται πράγματι να εξεταστεί η περίπτωση αυστηρότερων ποινών για εγκλήματα ιδιαζόντως ειδεχθή καθώς και το ζήτημα του χρόνου παραγραφής αυτών των εγκλημάτων. Απαιτείται, σε κάθε περίπτωση, συστηματική νομοπαρασκευαστική εργασία. Όμως πέρα από τις όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες που κρίνονται απαραίτητες (και οι οποίες ενδέχεται να αφορούν και τις δομές για την καταγγελία τέτοιων περιστατικών), έχει ιδιαίτερη σημασία η ενθάρρυνση της ελληνικής κοινωνίας προκειμένου να ξεπεράσει «αυτό το θέμα ταμπού», όπως ορθά το χαρακτηρίσατε και, με την συμπαράσταση και κατανόησή της προς τα θύματα, να τους προσδώσει την ψυχική δύναμη που απαιτείται, αφ’ ενός μεν για την αποκάλυψη και καταγγελία ανάλογων συμπεριφορών, όσο και για την αποκατάσταση της ψυχικής και κοινωνικής ισορροπίας τους. Πιστεύω ακράδαντα ότι, τελικά, είναι ζήτημα πολιτισμού της κοινωνίας μας να σταθεί δυναμικά στο πλευρό των εκάστοτε θυμάτων, να διαμορφώσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτές οι αποτρόπαιες συμπεριφορές όχι μόνον δεν θα μένουν κρυφές, αλλά και θα ελαχιστοποιηθούν.

Οι συμπολίτες μας που είναι ΑμεΑ δεν μπορούν να πάνε στα δικαστήρια διότι σε πολλά από αυτά, δεν υπάρχει πρόσβαση. Πως θα αντιμετωπίσει το υπουργείο αυτή την κατάσταση;

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς ακόμη και σε μεγάλα δικαστήρια της χώρας δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για προσέγγιση των ΑμεΑ. Με δεδομένη αυτή την διαπίστωση απέστειλα ήδη σχετική επιστολή, στις διοικήσεις όλων των δικαστικών υπηρεσιών, στους προέδρους των διοικήσεων των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων, στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες και στα υποθηκοφυλακεία. Με την επιστολή αυτή, επισημαίνω την ανάγκη, αφενός μεν να επιταχυνθεί το έργο της καταγραφής ελλείψεων αναφορικά με τη φυσική προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε κτίρια αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης και, αφετέρου, να επισπευσθούν όλες οι αναγκαίες ενέργειες , καταγραφής και συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις και τις υποδείξεις όλων των συναρμόδιων δημόσιων αρχών. Είναι μια διαρκής δράση αλλά θα τη συνεχίζουμε μέχρι να δούμε αποτελέσματα, Για μας η υλοποίηση των δράσεων ευθύνης του υπουργείου Δικαιοσύνης, που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ΑμεΑ αποτελεί άμεση πολιτική και θεσμική προτεραιότητα. Στόχος μας είναι η φυσική προσβασιμότητα στους χώρους της Δικαιοσύνης να τελεί σε άρρηκτη σύνδεση με την ψηφιακή προσβασιμότητα στις λειτουργίες της και τη διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση λειτουργών και φορέων, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεκτικής πολιτικής.

Πως είδατε τις διερευνητικές επαφές Ελλάδος – Τουρκίας;

Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα αποδεικνύει την πίστη της στο διεθνές δίκαιο και την αυστηρή προσήλωσή της στην διεθνή νομιμότητα. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών θα επαναφέρει την γειτονική χώρα στα όρια που οι κανόνες της διεθνούς κοινότητας επιβάλλουν, μακριά δηλαδή, από απειλές, επεκτατικές βλέψεις και παντός είδους προκλήσεις. Όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εμείς «έχουμε τη σιγουριά του διεθνούς δικαίου και την ασφάλεια της άμυνάς μας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook