Αποκλειστική συνέντευξη του εκπροσώπου τύπου του ΜέΡΑ25 στο Bigpost.gr

Ο Μιχάλης Κριθαρίδης ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την πανδημία του κορωνοϊού και καταθέτει τις προτάσεις του ΜέΡΑ25 για τη στήριξη όσων έχουν πληγεί σε οικονομικό επίπεδο. Σχολιάζει τις σχέσεις κυβέρνησης – Εκκλησίας, θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και απαντά στην πρόσκληση για διάλογο που έχει απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα λεγόμενα προοδευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Πιστεύει πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ πως μπορεί να υπάρξει συστράτευση προοδευτικών πολιτών με κόμματα που, από τη μία, υποστηρίζουν ότι έσωσαν την χώρα με μνημόνια ενώ, από την άλλη, αρνούνται ακόμα και να διανοηθούν ένα ΟΧΙ στην τρόικα;»

Ασκείτε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τη διαχείριση της πανδημίας. Τι διαφορετικό θα έκανε το ΜέΡΑ25;

Αρκετά πράγματα. Αρχικά θα ενισχύαμε πραγματικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με προσλήψεις μόνιμων ιατρών και νοσηλευτών, με οργανική ένταξη του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού, με επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και φυσικά με τη δημιουργία ενός δημοσίου δικτύου μαζικών τεστ, το οποίο τώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δημόσιο δίκτυο καθολικού εμβολιασμού και έπειτα θα έμενε ως “προίκα” στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έπραξε αυτά, τα απολύτως δηλαδή απαραίτητα για μια σοβαρή διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, αντιθέτως κιόλας προσπάθησε σε κάθε φάση να υπονομεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και την προσπάθεια των υγειονομικών και των πολιτών, ενώ με τρόπο εγκληματικό άνοιξε τον τουρισμό το καλοκαίρι. Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί ουσιαστικά τους επιστήμονες, αρνούμενη να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των επιτροπών των ειδικών, είναι χαρακτηριστικός για το πως αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη την πανδημία..

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των εργαζομένων που έχουν πληγεί από τα lockdown;

Αυτό που από την πρώτη στιγμή λέγαμε στην Κυβέρνηση είναι ότι η αναβολή και η αναστολή των υποχρεώσεων και των οφειλών είναι μια τρύπα στο νερό, χρειάζονται κουρέματα φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που ανεστάλησαν το 2020, διότι αυτά θα κουρευτούν ούτως ή άλλως γιατί πολύ απλά δεν θα μπορέσουν να καταβληθούν. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να κουρευτούν πριν κλείσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μείνουν κι άλλοι εργαζόμενοι άνεργοι. Τα κουρέματα δηλαδή συνιστούν κατά κάποιον τρόπο επένδυση στα ίδια τα μελλοντικά έσοδα του δημοσίου, η Κυβέρνηση δυστυχώς όμως όπως ακούσαμε και τον Υπουργό Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα, αποκλείει τις διαγραφές χρεών πυροβολώντας τα πόδια της. Παράλληλα για τις επιστρεπτέες και τις παροχές ρευστότητας, στο κομμάτι που θα πρέπει να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα εθελούσιας μετατροπής της ρευστότητας αυτής σε προαίρεση (option) κρατικού μεριδίου στην επιχείρηση. Αυτό δηλαδή που κάνει η Κυβέρνηση για λίγους και ισχυρούς, βλ. αεροπορικές εταιρείες, τράπεζες κλπ και αρνείται να δεχθεί για όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβληθεί στην Εκκλησία… Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι αρκετοί ναοί άνοιξαν τα Φώτα παρά τις απαγορεύσεις. Ποια είναι η θέση σας;

Είναι προφανές αυτό και δεν είναι η πρώτη φορά, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει “ομολογήσει” κιόλας κάτι αντίστοιχο και για την γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται πραγματικά για ένα καθεστώς εξαίρεσης στο οποίο η Κυβέρνηση παρά τις διακηρύξεις της περί επιβολής αδιακρίτως του νόμου κλπ, δεν έκανε τίποτα στην πράξη και συμμορφώθηκε η Κυβέρνηση ουσιαστικά με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και όχι η Εκκλησία με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Φυσικά, όλοι αντιλαμβανόμαστε το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών, όμως ο τρόπος αυτός εξαίρεσης είναι προκλητικός για τους υπόλοιπους συμπολίτες μας του οποίους η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει καθημερινά με ακραία καταστολή.

Φαίνεται ότι απορρίπτετε κάθε προσπάθεια προσέγγισης από τον ΣΥΡΙΖΑ… Εντελώς θεωρητικά, αν ήταν στο χέρι σας να σχηματιστεί μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, τι θα επιλέγατε;

Κοιτάξτε προοδευτική Κυβέρνηση με μνημονιακά κόμματα δεν μπορεί να υπάρξει εξ ορισμού. Η απάντηση του ΜέΡΑ25 για την προοπτική μιας πραγματικά προοδευτικής διακυβέρνησης, δόθηκε με την Διακήρυξη μας της 9ης Μάη για Παλλαϊκή συστράτευση στη βάση 7 πολιτικών σημείων. Πολιτικές που ανατρέπουν ουσιαστικά την συρρίκνωση και την λεηλασία των πολλών από την ολιγαρχία, εντός των περιορισμών της «Ενισχυμένης Επιτήρησης» & των Συμφωνηθέντων στα Eurogroup (εντός δηλαδή του 4ου Μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ και του επερχόμενου 5ου της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη). Με αυτά ως δεδομένα, είναι ξεκάθαρο ότι συγκυβέρνηση που απορρίπτει εκ προοιμίου την σύγκρουση με την τρόικα (πέραν διακοσμητικών αλλαγών), δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση προοδευτική. Πιστεύει πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ πως μπορεί να υπάρξει συστράτευση προοδευτικών πολιτών με κόμματα που, από τη μία, υποστηρίζουν ότι έσωσαν την χώρα με μνημόνια ενώ, από την άλλη, αρνούνται ακόμα και να διανοηθούν ένα ΟΧΙ στην τρόικα; Μπορεί, στην εποχή της Κλιματικής Καταστροφής να υπάρξει συστράτευση με κόμματα που έστησαν Μόριες και έχουν υπογράψει συμβάσεις εξορύξεων και αγωγών με την ExxonMobil, την Total και τον Νετανιάχου; Σαφώς και όχι, καμία τέτοια διακυβέρνηση δεν θα υπηρετούσε πραγματικά τον χειμαζόμενο μας λαό, ενώ ειδικά και με το ΚΙΝΑΛ εντός ενός τέτοιου σχήματος η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο οργουελική αν θέλουμε πραγματικά μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Είναι το ΜέΡΑ25 έτοιμο σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιχειρήσει εκλογικό αιφνιδιασμό;

Το ΜέΡΑ25 ήδη από πέρυσι τονίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να αιφνιδιάσει με εκλογές πριν την επιβολή του 5ου μνημονίου του. Ως εκ τούτου είναι και έτοιμο και θα δώσει και μια τεράστια μάχη, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά για να αντιπαλέψει την υποβολή της χώρας και του λαού μας σε μια νέα δεκαετία σκοτοδίνης την οποία το μνημονιακό τόξο απεργάζεται, με όποια σύνθεση του και την διαρκή αρωγή της τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού.

Είστε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία; Τι περιμένετε από τις διερευνητικές επαφές που αναμένεται να ξεκινήσουν μεταξύ των δυο κυβερνήσεων;

Είμαστε σαφώς υπέρ ενός τέτοιου διαλόγου, αλλά σε μια άλλη βάση και με μία άλλη λογική. Τώρα που ο κ. Μητσοτάκης, όπως ακριβώς είχε προειδοποιήσει μήνες πριν το ΜέΡΑ25, σέρνεται σε διμερή διαπραγμάτευση με την Τουρκία και τους επιδιαιτητές της ΕΕ και των ΗΠΑ να περιμένουν στη γωνία, είναι δεδομένο, πως μια τέτοια τακτική μόνο κόστη έχει να κομίσει στην χώρα μας και τους λαούς της περιοχής. Μόνη λύση για μας, είναι η πρόταση του ΜέΡΑ25 για Διεθνή Περιφερειακή Διάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook