Την άποψη πως η πρωτοβουλία του ρεύματος ιδεών ΡΕΝΕ «έδωσε ανάσα στα μέλη του κόμματος, δημιούργησε αισιοδοξία και απελευθέρωσε τις δημιουργικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» εκφράζει ο Πάνος Ρήγας μετά την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ρεύματος.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαδικασία που ακολούθησε στο θεμά των Rafale, επιχειρηματολογεί για τη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει την άποψη πως οι διερευνητικές επαφές «που διεκόπησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας», πρέπει να συνεχίσουν «βασιζόμενες στο διεθνές δίκαιο για την ενεργή επιδίωξη λύσης στη διαφορά μας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών».

«Οι χειρισμοί και οι διαδικασίες που ακολούθησε η κυβέρνηση στο θέμα των Rafale στόχευαν στη μη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αφού η κυβέρνηση δεν έδωσε κανένα περιθώριο, ώστε να μπορέσουμε να μελετήσουμε καλύτερα τη σύμβαση. Με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη Βουλή κρύφτηκαν κάτω από το τραπέζι συμφωνίες για αεροσκάφη τα οποία θα διασφαλίσουν την άμυνα της χώρας για τα επόμενα 40 χρόνια και παραβιάστηκε κάθε θεσμοθετημένη διαδικασία του κράτους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας… Τι θα κάνατε διαφορετικά αν ήσασταν κυβέρνηση;

Παρά το χρόνο που είχε η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε ουσιαστικά το ΕΣΥ, δεν αύξησε τις κλίνες ΜΕΘ παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια να πείσει με ψεύδη για το αντίθετο, δεν εφάρμοσε και δεν εφαρμόζει συγκεκριμένους και αυστηρούς κανονισμούς και πρωτόκολλα για την προστασία ασθενών, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με αποτέλεσμα εικόνες ντροπής να εκτυλίσσονται στα νοσοκομεία σε όλη την περιφέρεια. Την ίδια στιγμή οι εφημερίες του νοσοκομειακού προσωπικού δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, δεν εφαρμόζεται σχέδιο μαζικής συνταγογράφησης τεστ και αυστηρής ιχνηλάτησης, δεν εξασφαλίζονται αναγκαία θεραπευτικά φάρμακα, οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα εκείνοι σε μαζικούς χώρους εργασίας παραμένουν απολύτως απροστάτευτοι, οι αποφάσεις για χαλάρωση και αυστηροποίηση του λοκντάουν ακολουθούν η μία την άλλη χωρίς στρατηγική, εξαντλώντας τους πολίτες, αλλά και την οικονομία.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τρίτο, ακόμα χειρότερο, κύμα της πανδημίας και η κυβέρνηση κάνει αυτά που δε θα έπρεπε να κάνει.

Μέσα σε δύο μήνες θρηνούμε πάνω από 4.500 συνανθρώπους μας και η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια εγκληματική πολιτική.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας φέρει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη.

Το 2021 βρίσκει τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους σε κατάσταση ασφυξίας και κίνδυνο επιβίωσης. Οι επιχειρήσεις συνθλίβονται από την έλλειψη ρευστότητας και τη συσσώρευση χρεών, μετά από μία χρονιά βαθιάς ύφεσης και καταβαράθρωσης του τζίρου τους, ως συνέπεια της απαράδεκτης κυβερνητικής πολιτικής. Με αυτές τις πολιτικές ούτε η ύφεση αντιστρέφεται ούτε το κοινωνικό αδιέξοδο.

Τα λουκέτα και η ανεργία θα εκτοξευτούν ξανά στα ύψη, ενώ θα προκύψει νέα ανθρωπιστική κρίση καθιστώντας και τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα πολύ πιο έντονα και δύσκολα αντιμετωπίσιμα.

Η ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής είναι αναγκαία, διότι η πολιτική αυτή είναι κοινωνικά επικίνδυνη.

Εμείς έχουμε προτείνει τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, ρυθμίσεις χρεών με διαγραφές μέρους αυτών και πολλές δόσεις αποπληρωμής, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και στήριξη μισθών, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης για τα ευάλωτα νοικοκυριά, κάλυψη του συνόλου του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος για τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή. Διαθέτουμε ως χώρα τους πόρους, για να τα χρηματοδοτήσουμε όλα αυτά.

Υπάρχει το “μαξιλάρι” ασφαλείας που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πολύ μεγάλη ρευστότητα από την ΕΚΤ που εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα για την πανδημία και έχουμε αναστολή του συμφώνου σταθερότητας. Είναι αποκλειστικά και μόνο επιλογή της κυβέρνησης να μην τα χρησιμοποιεί όλα στις παρούσες εξαιρετικά δυσμενείς και διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες.

Πώς αναμένετε να εξελιχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις το επόμενο διάστημα; Ποια μπορεί να είναι η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει την επανεκκίνηση των διερευνητικών που διεκόπησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας. Πρέπει να συνεχίσουν βασιζόμενες στο διεθνές δίκαιο για την ενεργή επιδίωξη λύσης στη διαφορά μας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών.

Η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες να επιβάλει τις διεκδικήσεις της για εφ’ όλης της ύλης ατζέντα διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποκλείσει κάθετα κάθε τουρκική απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας, με αναφορές σε δήθεν ζητήματα “γκρίζων ζωνών” ή “αποστρατιωτικοποιημένων νησιών”.

Ο πόλεμος δεν αποτελεί λύση, η αποφυγή του σε συνδυασμό με τη μετάθεση συνεχώς στο μέλλον της προσπάθειας για λύση που εντάσσεται στο επικοινωνιακό συμφέρον, αλλά και τα εσωτερικά προβλήματα του κ. Μητσοτάκη απομειώνουν τον ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή που με την πολύπλευρη ενεργητική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα επετεύχθη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή -και για λόγους αρχής- υποστήριξε τους ανοιχτούς διαύλους, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, την επανέναρξη των διερευνητικών και την επανεκκίνηση του διαλόγου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Είμαστε ανήσυχοι, γιατί γνωρίζουμε την αδιαλλαξία της Τουρκίας, αλλά και γιατί η κυβέρνηση μέχρι σήμερα με τις άστοχες ενέργειες της δε συνέβαλλε στο να διαμορφωθεί στην Ευρώπη ένας μηχανισμός κυρώσεων προς την Τουρκία και ταυτόχρονα ένα πλαίσιο που θα ενίσχυε την ευρωπαϊκή της πορεία.

Ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εξοπλιστικά και για τα Rafale; Θα έπρεπε αυτά τα χρήματα κατά τη γνώμη σας να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικές δράσεις;

Οι αμυντικές δαπάνες της χώρας από το 2009 μέχρι το 2014 μειώθηκαν κατά 50%. Αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο στην κατάσταση των οπλικών συστημάτων. Παλαιώθηκαν, δεν αναβαθμίστηκαν και δεν ανανεώθηκαν. Αυτό σταμάτησε με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι χειρισμοί και οι διαδικασίες όμως που ακολούθησε η κυβέρνηση στο θέμα των Rafale στόχευαν στη μη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αφού η κυβέρνηση δεν έδωσε κανένα περιθώριο, ώστε να μπορέσουμε να μελετήσουμε καλύτερα τη σύμβαση.

Με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη Βουλή κρύφτηκαν κάτω από το τραπέζι συμφωνίες για αεροσκάφη τα οποία θα διασφαλίσουν την άμυνα της χώρας για τα επόμενα 40 χρόνια και παραβιάστηκε κάθε θεσμοθετημένη διαδικασία του κράτους.

Η συγκεκριμένη σύμβαση εμφανίστηκε αρχικά σαν μέρος μιας γενικότερης αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία που δεν υφίσταται.

Ο Εθνικός Αμυντικός Σχεδιασμός προβλέπει την εφαρμογή του Δημοκρατικού ελέγχου επί των Συμβάσεων, μέσω της αρμόδιας επιτροπής εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής. Η κυβέρνηση δεν τον ακολούθησε.

Η σύμβαση ελάχιστα διασφαλίζει τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και την απρόσκοπτη λειτουργία του όπλου. Συνήθως σε αυτές τις συμφωνίες εμφανίζονται προβλήματα και όταν μιλάμε για τέτοια περίπλοκα συστήματα, εμφανίζονται ειδικά προβλήματα. Και το πρόβλημα της σύμβασης είναι ότι το ελληνικό δημόσιο δεν διασφαλίζεται απέναντι σε αυτά.

Επιδιώκει να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την έναρξη εφαρμογής της συγκεκριμένης Σύμβασης και επιλέγει τον δρόμο της ψήφισης νόμου.

Επιπλέον η Κυβέρνηση κινείται χωρίς αίσθηση προτεραιοποίησης. Μετά από ένα έτος κατάφωρων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο, αντί να βάλει ως προτεραιότητα την αγορά φρεγατών-διαπραγμάτευση που άρχισε επί ΣΥΡΙΖΑ- και τη σύναψη αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, όπως διατυμπάνιζε για τη στήριξη της Ελλάδας στη θάλασσα, ακύρωσε αυτήν τη διαπραγμάτευση και αγοράζει αεροσκάφη σε αντίστοιχη τιμή και χωρίς αμυντική συμφωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας και από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης την υπεύθυνη στάση του στα εθνικά θέματα στήριξε τη συμφωνία. Υπό κανονικές συνθήκες και όχι υπό συνθήκες έντασης με τους γείτονες και για τους λόγους που εξήγησα δεν θα στηρίζαμε τη συμφωνία.

Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει πολύς λόγος για τη πρωτοβουλία σας να δημιουργήσετε το ρεύμα ιδεών ΡΕΝΕ… Τι σημαίνει ρεύμα ιδεών και ποια η διαφορά του από τις τάσεις;

Τα ρεύματα ιδεών, διαμορφώνονται αξιοποιώντας τις ιστορικές και σύγχρονες θεωρητικές και πολιτικές προσεγγίσεις. Ενισχύουν την συλλογική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στη συγκρότηση του πολιτικού του σχεδίου. Συμβάλλουν στη δημιουργία στέρεων βάσεων στην κοινωνική και πολιτική του δράση. Εμπλουτίζουν τη σκέψη για τη χάραξη των βημάτων του σχεδίου για το μετασχηματισμό με προοπτική τον σοσιαλισμό του 21ο αιώνα. Δεν έχουν οργανωτική δομή και πειθαρχία παράλληλα με τη δομή του συλλογικού μας υποκειμένου, δεν προσδιορίζονται από προσωπικές στρατηγικές, κοιτούν προς την κοινωνία, αντλούν και διαμορφώνουν ιδέες και αφού τις επεξεργαστούν, τις καταθέτουν στο κόμμα, συμβάλλοντας στον συνολικό ιδεολογικό, προγραμματικό και στρατηγικό σχεδιασμό.

Ποια τα συμπεράσματα από την πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΡΕΝΕ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή;

Η ψηφιακή συνάντηση μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε εξαιρετική συμμετοχή, καθώς παραβρέθηκαν περισσότερα από 500 μέλη-στελέχη με πολυπληθείς παρουσίες από μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, Βουλευτές, μέλη της Κ.Ε. και Κ.Ε.Α, συντονιστές νομαρχιακών και ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Χαρακτηριστικό στοιχείο της Πανελλαδικής Συνάντησης ήταν η παρουσία της νέας γενιάς, στοιχείο ταυτόχρονα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την προοπτική και επιτυχία του συλλογικού εγχειρήματος.

Στη συνάντηση αναδείχθηκε η διαφορετική προσέγγιση που διέπει ένα ρεύμα στις εσωτερικές του διαδικασίες και το πώς συμβάλλει στην εξωστρέφεια και στην αρμονική λειτουργία του κόμματος, κυρίως όμως, πώς προγραμματίζει να προωθήσει και να αναδείξει στην κοινωνία το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ, η ανάγκη να διαρραγεί το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κατασκευασμένο επικοινωνιακό τοπίο, καθώς και η ανάγκη δημιουργίας ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών. Αναδείχθηκε επίσης η σημασία της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης των προοδευτικών δυνάμεων, που θα οδηγήσουν την χώρα στο δρόμο δίκαιης και κοινωνικά ευαίσθητης διακυβέρνησης. Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη διαλόγου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου κόμματος που θα χαρακτηρίζεται από συμμετοχικότητα, συλλογικότητα, αξιοκρατία, και τη δημιουργία σαφούς πλαισίου και κανόνων λειτουργίας, που θα εναρμονίζονται με τις ανάγκες της νέας εποχής.

Στόχος δημιουργίας της Ρ.ΕΝ.Ε., δεν είναι η συμμετοχή στην αναμέτρηση συσχετισμών, που εντείνουν την εσωκομματική διαμάχη, αλλά η συμβολή στην διαμόρφωση ενιαίου σύγχρονου προγραμματικού σχεδίου νέας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η πραγματική καθημερινή συνάντηση με την κοινωνία και τα κοινωνικά προβλήματα, καθώς και η ενίσχυση της αλληλεγγύης και κινηματικών κοινωνικών συναντήσεων.

Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις πρωτοβουλίες θα βγει πιο ενωμένος και έτοιμος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή υπάρχει ο κίνδυνος εσωστρέφειας;

Η πρωτοβουλία του ρεύματος που δημιουργήθηκε έδωσε ανάσα στα μέλη του κόμματος, δημιούργησε αισιοδοξία και απελευθέρωσε τις δημιουργικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ .

Η συμβολή του θα είναι να στρέψει το σύνολο των δυνάμεων του κόμματος στην πολιτική δράση για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πολιτικών της Ν. Δ.

Το βλέμμα μας είναι προς την κοινωνία και και όχι στο εσωτερικό του κόμματος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook