«Ο Μπογδάνος ρίχνει λάδι στη φωτιά, για να σπιλώνει το κόμμα...»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλά αποκλειστικά στο Bigpost για την πανδημία και την «εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης» ως προς την διαχείρισή της, αλλά και για το «νομοσχέδιο – έκτρωμα – της παιδείας» όπως το έχουν χαρακτηρίσει και γιατί πρέπει να αποσυρθεί. Ο κ. Καραθανασόπουλος εξηγεί γιατί πρέπει να γίνονται συγκεντρώσεις παρά το αυστηρό lockdown, ενώ κατηγορεί την ΝΔ και τον βουλευτή της Κ. Μπογδάνο «για αυταρχισμό, χαφιεδισμό και προπαγάνδα» ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Πώς βλέπει το ΚΚΕ τα μέτρα της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας;

Η εξάπλωση της πανδημίας αναδεικνύει την εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία όλο αυτό το διάστημα δεν έκανε τα αναγκαία, για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, που βρίσκεται υπό κατάρρευση, να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα για αναβάθμιση και 24ωρη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για άνοιγμα νοσοκομείων που είχαν κλείσει, για δημιουργία νέων ΜΕΘ κτλ. Αντί η κυβέρνηση να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας «επένδυσε» στα εμβόλια. Οι εξελίξεις, όμως, με την πορεία εμβολιασμού, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις μεγάλες φαρμακευτικές, στα κράτη για το ποια θα προωθήσει το δικό της εμβόλιο και που, για να διασφαλίσουν μεγαλύτερα κέρδη, δείχνουν τον παρασιτικό χαρακτήρα του συστήματος. Σε αυτή την λοταρία τζογάρισε η κυβέρνηση την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τι θα έπρεπε να κάνει κατά τη γνώμη σας;

Πρέπει, αφενός, να προμηθευτεί η κυβέρνηση άμεσα τα εμβόλια από όπου είναι εγκεκριμένα, χωρίς να υπάρχουν αποκλεισμοί, αλλά ταυτόχρονα δεν φτάνει αυτό, πρέπει να προχωρήσει στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Και τα δύο πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα. Και βεβαίως να πάρει μέτρα σε χώρους, που έχουν αναδειχθεί εστίες μετάδοσης, όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις μεγάλες εργοστασιακές μονάδες αλλά και σε επιχειρήσεις.

Ωστόσο, εν μέσω πανδημίας και ενώ έχουν απαγορευτεί οι δημόσιες συναθροίσεις, είδαμε συχνά το ΚΚΕ να καλεί ανοιχτά σε συγκεντρώσεις. Γιατί;

Την ώρα που η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας παίρνει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, υλοποιεί ένα πρόγραμμα ενάντια στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους και επαγγελματίες, ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα για την παιδεία, είναι φανερό ότι δεν μπορεί στο όνομα της πανδημίας να μπει σε γύψο το μαζικό λαϊκό κίνημα, η πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Μάλιστα, θα σας θυμίσω, ότι σε όλες τις μέχρι τώρα δράσεις του μαζικού κινήματος, αλλά και τις κομματικές παρεμβάσεις που έχουμε κάνει δημόσια, τηρούνται τα μέτρα που υποδείκνυαν οι επιστήμονες, τα μέτρα ατομικής προστασίας και αποστάσεων. Όμως, η κυβέρνηση νόμισε ότι βρήκε την ευκαιρία να βάλει στο γύψο την λαϊκή παρέμβαση, για να περάσει χωρίς αντιστάσεις την πολιτική της. Δεν είναι τυχαίο ότι κρατάει τα πανεπιστήμια για ένα χρόνο κλειστά. Είναι τα μόνα που δεν άνοιξαν όλο αυτό το διάστημα, γιατί δε θέλει τους φοιτητές μέσα στα πανεπιστήμια.

Πρόσφατα χαρακτηρίσατε το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία “έκτρωμα” και ζητήσατε να αποσυρθεί. Γιατί;

Είναι έκτρωμα για τα εξής ζητήματα: Πρώτον, βάζει νέους και μεγαλύτερους φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων. Οι φραγμοί σχετίζονται με το γεγονός ότι αλλάζει, μάλιστα εν μέσω πανδημίας σε συνθήκες τηλεκπαίδευσης και με την αγωνία στο κατακόρυφο, τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζοντας νέα εμπόδια και πρόσθετες δυσκολίες στην εισαγωγή τους. Δεύτερον, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους λεγόμενους “αιώνιους φοιτητές”, όπου βάζει το όριο “ν+2” για την ολοκλήρωση των σπουδών. Όμως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες φοιτητές που εργάζονται, για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο όριο αυτό. Είναι ένα βάρβαρο μέτρο ενάντια στους φοιτητές των λαϊκών οικογενειών. Την ίδια στιγμή, τα πανεπιστήμια έχουν σοβαρά προβλήματα σε ελλείψεις εκπαιδευτικών, διδακτικού προσωπικού, σε υποδομές και φοιτητική μέριμνα. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτά βάζει νέους φραγμούς στη μόρφωση και ταυτόχρονα, ενισχύει τον αυταρχισμό μέσα από τη δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Φοβάται το ΚΚΕ οξυμένες καταστάσεις με τους ειδικούς φρουρούς ως αστυνομικούς στα πανεπιστήμια;

Η κυβέρνηση δεν σταματά μόνο στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ταυτόχρονα, διαμορφώνει και πειθαρχικό συμβούλιο, που στρέφεται ενάντια στους φοιτητές. Ενάντια σε αυτούς που κινητοποιούνται, οργανώνονται με διαμαρτυρίες, έχουν συλλογική δράση στα πανεπιστήμια, με ποινή που φτάνει ακόμα και τη διαγραφή τους από την σχολή. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες. Είναι ανιστόρητη η κυβέρνηση εάν πιστεύει, ότι μπορεί να βάλει στο γύψο το φοιτητικό κίνημα.

Πρόσφατα, το κόμμα σας συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας της Εστίασης. Τι λύσεις προτείνατε;

Είναι ένας τομέας, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Εμείς θεωρούμε, ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή στο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της εστίασης. Είτε πρόκειται για επιστρεπτέα προκαταβολή, που είναι μια νέα μορφή δανείου, είτε είναι αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεων. Που σημαίνει, ότι όταν θα επιστρέψει η οικονομία σε αυτό, που ονομάζει η κυβέρνηση κανονικότητα, θα πρέπει οι άνθρωποι να καταβάλλουν και ότι χρώσταγαν μέχρι τώρα, αλλά και τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Δηλαδή μιλάμε για έναν οδοστρωτήρα, μια χιονοστιβάδα χρεών, που θα πρέπει να αποπληρώσει κανείς. Δεν είναι τυχαίο, ότι μια σειρά εκτιμήσεις υπολογίζουν, ότι οι μισές επιχειρήσεις εστίασης δε θα ανοίξουν καθόλου κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Το κόμμα μας πρότεινε μέσω πρότασης νόμου διαγραφή τμήματος χρεών, αλλά και με μέτρα στήριξης των επαγγελματιών του κλάδου, ανακουφίζοντας τους από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Πρόσφατα έγινε εμπρηστική απόπειρα προς το βουλευτή της Ν.Δ, Κ. Μπογδάνο. Παρότι το ΚΚΕ έβγαλε ανακοίνωση με την οποία την καταδίκασε, αργότερα ο Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, κ. Γκιόκας, κατηγόρησε τον βουλευτή ότι με τα λεγόμενά του διαστρέβλωσε την ανακοίνωση. Θα ήθελα το σχόλιο σας.

Κοιτάξτε, εμείς καταδικάσαμε την ενέργεια αυτή μέσω του Γραφείου Τύπου, αλλά ταυτόχρονα αναδείξαμε, ότι τέτοιου είδους ενέργειες της είναι “βούτυρο στο ψωμί” όσων επιδιώκουν τον αυταρχισμό, την καταστολή, τον χαφιεδισμό, αποτελούν δηλαδή το πρόσχημα, για να κλιμακωθεί η κυβερνητική και κρατική καταστολή. Να σας θυμίσω, ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής πρωτοστατεί στην ανάγκη καταστολής του λαϊκού κινήματος, την αστυνομοκρατία, έχει υποδείξει διαδηλωτές και επί της ουσίας ρίχνει “λάδι στην φωτιά”.

Δηλαδή ο βουλευτής της ΝΔ εκμεταλλεύεται καταστάσεις για να τις οξύνει περισσότερο, για να σπιλώσει την εικόνα του ΚΚΕ;

Ακριβώς, να κατασυκοφαντήσει τις κινητοποιήσεις και τη δράση του ΚΚΕ. Όταν φτάνει στο σημείο να αποκαλεί “1500 δολοφόνους” αυτούς που συγκεντρώθηκαν την ημέρα του Πολυτεχνείου με πρόσκληση των σωματείων, καταλαβαίνει κανείς πολύ καλά, την προβοκάτσια με την οποία προσπαθεί να σπιλώσει το λαϊκό κίνημα. Και μιλάμε για μια συγκέντρωση, που τηρούνταν όλα τα μέτρα προστασίας και η οποία χτυπήθηκε βάναυσα από αστυνομικές δυνάμεις χωρίς κανένα πρόσχημα.

Πώς βλέπετε την οξυμένη κατάσταση των σχέσεων της χώρας με την Τουρκία;

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας μας στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των αντιθέσεων στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης. Η ισχυροποίηση του ρόλου των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης και της προηγούμενης, ρίχνει λάδι και τροφοδοτεί την τουρκική επιθετικότητα. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, είχαμε πει ότι η παρουσία των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή δεν αποτελεί παράγοντα σταθεροποίησης. Μαζί με την Ε.Ε. προωθούν την λογική της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο κάτω από την αμερικανο-νατοϊκή μπότα σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και των λαών της περιοχής.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook