Είναι τα τελευταία αστέρια της Silicon Valley. Τα αδέρφια Πάτρικ και Τζον Κόλισον απέκτησαν περιουσία 11,5 δισ. δολάρια ο καθένας, αφότου η startup που ίδρυσαν, η εταιρεία πληρωμών Stripe, έγινε η πολυτιμότερη των ΗΠΑ, με αποτίμηση 95 δισ. δολαρίων.

Όχι και άσχημα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι μεγάλωσαν σε ένα χωριό της Ιρλανδίας με λιγότερους από 100 κατοίκους. Όπως έχει πει ο Πάτρικ, ο μεγαλύτερος από τους δύο, το Ντομινίρ δεν είχε «τίποτα άλλο από αγελάδες που μουγκρίζουν». Τα δύο αδέρφια ζούσαν σε ένα σπίτι χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ περίπου μέχρι τα 10 τους χρόνια.

Όμως είχαν πρόσβαση σε πολλά βιβλία και μία διαρκή ενθάρρυνση να διαβάζουν, με αποτέλεσμα να αγαπήσουν τους υπολογιστές και να ενδιαφερθούν για τον προγραμματισμό. Ώσπου έκαναν την πρώτη τους επενδυτική πρόταση: Ζήτησαν από τους γονείς τους μία δορυφορική σύνδεση ίντερνετ, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στο coding. Αυτό το πρώτο «pitch» τους στέφθηκε από επιτυχία και την πρώτη κιόλας ημέρα, ο Πάτρικ έστηνε ήδη την πρώτη του ιστοσελίδα.

Ο Πάτρικ και ο Τζον ίδρυσαν την πρώτη τους τεχνολογική startup, την εφαρμογή για ψώνια Shuppa, το 2007. Αφότου απέτυχαν να βρουν χρηματοδότηση στην Ιρλανδία, μετακόμισαν στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ζουν μέχρι σήμερα. Ένα χρόνο αργότερα, πούλησαν την εταιρεία τους, την οποία είχαν μετονομάσει σε Auctomatic, αντί 5 εκατ. δολαρίων, με αποτέλεσμα να γίνουν δύο εκατομμυριούχοι έφηβοι.

Και οι δύο γράφτηκαν στο πανεπιστήμιο, ο Πάτρικ στο MIT και ο Τζον στο Χάρβαρντ, όμως δεν άντεξαν ούτε ένα χρόνο, καθώς παράτησαν τις σπουδές τους για να στήσουν το δεύτερο επιχειρηματικό τους εγχείρημα.

Η Stripe ήθελε να κάνει την προσθήκη υποδομής πληρωμών σε ένα σάιτ τόσο εύκολη όσο η αλλαγή του χρώματος της σελίδας. Σύμφωνα με το «pitch» τους, αρκούν επτά γραμμές κώδικα για να προσθέσει ένας developer τη δυνατότητα πληρωμών σε οποιοδήποτε σάιτ ή εφαρμογή. Και σε αντίθεση με το PayPal και τους άλλους ανταγωνιστές, ο τελικός χρήστης δεν χρειαζόταν καν να μάθει την ύπαρξη της Stripe: Πλήρωνε απλά με τα στοιχεία της κάρτας του, χωρίς να φτιάξει λογαριασμό, να θυμάται passwords ή ο,τιδήποτε άλλο.

Μία δεκαετία αργότερα, η Stripe, που πλέον εδρεύει στο Δουβλίνο και το Σαν Φρανσίσκο, προσφέρει υπηρεσίες πληρωμών και όχι μόνο σε μεγάλα brands, όπως Google, Amazon, Uber και Spotify.

Όμως ο 32χρονος Πάτρικ και ο 30χρονος Τζον δεν ξεχνούν ποτέ την πατρίδα τους. Με το νέο γύρο χρηματοδότησης που άντλησαν, θα προσλάβουν 1.000 άτομα στην Ιρλανδία.

Από το MoneyReview

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook