O νέος νόμος που σχεδιάζει η Κομισιόν θέλει να βάλει φρένο στις αθέμιτες πρακτικές που ακολουθούν οι μεγάλες πλατφόρμες στο Internet. To νέο νομικό πλαίσιο δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου κριθεί απαραίτητο.

Το σχέδιο νόμου της Κομισιόν εντάσσει στη μαύρη λίστα ορισμένες πρακτικές των μεγάλων πλατφορμών και δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να διενεργεί έρευνες στην αγορά και να επιβάλει κυρώσεις για μη συμμορφούμενες συμπεριφορές. Συνοπτικά, με τη νέα νομοθεσία προβλέπονται νέες υποχρεώσεις και απαγορεύσεις με άμεση ισχύ για τις μεγάλες πλατφόρμες που λειτουργούν ως “ρυθμιστές πρόσβασης” (gatekeepers), καθώς και συντονισμένη επιβολή υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές.

Παράλληλα, προβλέπονται περιορισμοί στις «δολοφονικές εξαγορές» και ελάχιστο επίπεδο προστίμων 4% έως και 20% του συνολικού κύκλου εργασιών. Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών υιοθέτησε τη θέση της σχετικά με την πρόταση νόμου για τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), ο οποίος ορίζει κανόνες σχετικά με το τι θα επιτρέπεται να κάνουν και τι όχι οι εταιρείες με καθεστώς «ρυθμιστή πρόσβασης», στην ΕΕ.

Ο φάκελος για τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου 2021 και αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι μεγάλες πλατφόρμες του Internet στην Ευρώπη.

techblog

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook