O δρόμος για τη λειτουργία του δορυφορικού ίντερνετ ευρείας χρήσης στην Ελλάδα έχει ανοίξει από το 2021 με Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπέγραψαν ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Μαζί με την ΚΥΑ άνοιξε ο δρόμος και για τα συστήματα της Starlink του Ελον Μασκ, που πλέον μπορούν να ξεκινήσουν να παρέχουν τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες τους, δηλαδή δορυφορικό ίντερνετ στην Ελλάδα
Το «δορυφορικό Ιντερνετ του Ελον Μασκ» -όπως είναι κοινώς γνωστές οι υπηρεσίες της Starlink- είναι διαθέσιμο και χρησιμοποιείται ήδη από Έλληνες συνδρομητές.

Μολονότι η εταιρεία δεν λειτουργεί με βάση κάποιο τοπικό παράρτημα ή αντιπροσωπεία στη χώρα μας, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί πλέον να συνδεθεί στο Διαδίκτυο μέσω των δορυφόρων της Starlink. Υπό δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις: α) Ο χρήστης να έχει ελέγξει ότι η υπηρεσία είναι προσβάσιμη από τη διεύθυνση όπου θα εγκατασταθεί το κάτοπτρο (πιάτο) και β) να παραγγείλει το «πακέτο» της Starlink απευθείας από την εταιρεία, καταβάλλοντας 739 ευρώ. Στο ποσόν αυτό περιλαμβάνεται το κόστος του εξοπλισμού (654 ευρώ) και τα έξοδα αποστολής του (85 ευρώ). Η δε συνδρομή έχει οριστεί στα 99 ευρώ ανά μήνα.

Η εταιρεία του Ελον Μασκ -ως θυγατρική της διαστημικής SpaceX- υπόσχεται αδιάλειπτη δορυφορική πρόσβαση στο Διαδίκτυο και δη σε ταχύτητες που συγκρίνονται ή και ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες των επίγειων συνδέσεων, ακόμη και όσων εξ αυτών εκτελούνται μέσω οπτικών ινών, οι οποίες θεωρούνται γενικώς ως οι πλέον αποδοτικές.

Το γεγονός ότι, ελέω Starlink, το δορυφορικό Ιντερνετ περνά σε μια εντελώς νέα και ποιοτικά ανώτερη φάση πιστοποιείται αφενός από την επίσημη αδειοδότηση που χορήγησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την εγκατάσταση των απαραίτητων, ειδικών κατόπτρων της αμερικανικής εταιρείας. Αφετέρου, το πλέον έγκυρο πειστήριο ότι η Starlink είναι πλέον καθ᾿ όλα ενεργή στη χώρα μας, αποτελούν ίσως οι φωτογραφίες που αναρτώνται στο Facebook, στη σελίδα της ομάδας «Starlink Greece Community».

Μια άλλη πτυχή του τεχνικού εξοπλισμού είναι ότι η Starlink έχει προνοήσει ώστε το κάτοπτρό της να εκχιονίζεται από μόνο του, προκειμένου η σύνδεση με το Διαδίκτυο να μη χάνεται ποτέ, ακόμη και υπό τις πλέον αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως η παρατεταμένη χιονόπτωση, οι θύελλες κ.λπ. Κατά λέξη, η Starlink διαβεβαιώνει τους διστακτικούς υποψήφιους πελάτες της ότι «ο εξοπλισμός μας είναι σχεδιασμένος και δοκιμασμένος ώστε να αντεπεξέρχεται σε μια ευρεία ποικιλία θερμοκρασιών και καιρικών συνθηκών. Σε αυτές περιλαμβάνεται το χιόνι, το χαλάζι, το χιονόνερο, η δυνατή βροχόπτωση και η πολύ έντονη ζέστη. Ο εξοπλισμός της Starlink δεν είναι σχεδιασμένος για να αντέχει σε ανεμοστρόβιλους, τυφώνες, σεισμούς, επιθέσεις μετεωριτών, δεινοσαύρους και άλλες θεόρατες δυνάμεις της φύσης».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Starlink χειρίζεται τις σχέσεις της με τις αρμόδιες Αρχές μέσω ενός αθηναϊκού δικηγορικού γραφείου. Η πληροφόρηση για τα επόμενα βήματα της εταιρείας στη χώρα μας είναι εξαιρετικά περιορισμένη και μόνο εμμέσως κοινοποιούνται πληροφορίες, όπως ότι θα δημιουργήσει ενδεχομένως κάποιο τοπικό γραφείο ή ότι θα εγκαταστήσει επίγειο σταθμό δορυφορικής εκπομπής σημάτων στη Νεμέα ή τις Θερμοπύλες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τονίζει ότι «εμείς, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 57/2021, η οποία αφορά τις προϋποθέσεις και τις επιτρεπόμενες προδιαγραφές εγκατάστασης των κατόπτρων, δημιουργήσαμε το νομικό πλαίσιο για την εύρυθμη λειτουργία του δορυφορικού Ιντερνετ.

Δεν νομοθετήσαμε για τη Starlink, αλλά για οποιονδήποτε πάροχο δραστηριοποιείται επί του παρόντος ή σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στο μέλλον. Διότι το υπουργείο αλλά και προσωπικά ο υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, προσπαθούν να ωθήσουν τη χώρα προς την ανάπτυξη στο συγκεκριμένο τομέα, αποτρέποντας το να επαναληφθεί η δραματική καθυστέρηση σχετικά με την εξάπλωση του δικτύου οπτικών ινών».

Στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισημαίνουν στο «ΘΕΜΑ» ότι «η δική μας προτεραιότητα συνίσταται στην ταχύτερη δυνατή επέκταση του δικτύου οπτικών ινών, το οποίο πρέπει να καταστήσει εφικτή τη σύνδεση στο Ιντερνετ παντού στην επικράτεια. Η Starlink πιθανότατα θα προσφέρει επιπλέον επιλογές σε σημεία της πατρίδας μας τα οποία είναι δυσπρόσιτα – όπως π.χ. τα νησιά της άγονης γραμμής. Σε κάθε περίπτωση, η έλευση της Starlink στην Ελλάδα είναι απολύτως ευπρόσδεκτη, αλλά το δικό μας καθήκον παραμένει η διασύνδεση της χώρας μέσω οπτικών ινών».

ΠΗΓΗ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook