Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η Ελλάδα είναι ο δεύτερος προορισμός για super yachts παγκοσμίως.

Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι σε ανοδική πορεία λένε οι ειδικοί του κλάδου και το ρεπορτάζ του MEGA μας δίνει μια εικόνα για το πόσο στοιχίζει η ενοικίαση ενός σκάφους, χωρίς απαραίτητα να είναι προνόμιο μόνο για «γερά πορτοφόλια».

Ο Τζεφ Μπέζος χαιρετά τους τουρίστες που περνούν δίπλα από το πελώριο super yachts του ανοιχτά των ακτών της Ιταλίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα κάνει μια μικρή κρουαζιέρα στο Αιγαίο στο super yachts της Χριστίνας Ωνάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η Ελλάδα είναι ο δεύτερος προορισμός για super yachts παγκοσμίως.

Ενδεικτικό ότι στις ελληνικές θάλασσες τον Ιούνιο έπλεαν 235 μεγάλα σκάφη, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ο Νο2 προορισμός στον κόσμο για τα super yachts μετά την Ιταλία, όπου εντοπίζονται 259 σκάφη.

Ακολουθεί, η Γαλλία με 217 super yachts να πλέουν τον Ιούνιο, ενώ τέταρτος σε σειρά προορισμός είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες με 159 σκάφη.

Για τη φετινή χρονιά ωστόσο οι κρατήσεις είναι πεσμένες τόσο στα μεγάλα σκάφη αναψυχής όσο και στα μικρότερα.
«Το yachting έχει διάφορες υποκατηγορίες, από τα μικρά σκαφάκια, τα ιστιοπλοϊκά, τα ταχύπλοα, τα καταμαράν, σκάφη με πλήρωμα, χωρίς πλήρωμα. Η γενική εικόνα είναι ότι ο θαλάσσιος τουρισμός βρίσκεται σε ένα ανοδικό κύμα, βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει και διακυμάνσεις. Τον περασμένο μήνα παρουσιάστηκε μια κάμψη στις ζητήσεις», λέει στο MEGA ο Γενικός Γραμματέας ΣΕΤΕ, Γιώργος Βερνίκος.

Στη Σύρο βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το υπερπολυτελές Broadwalk. Ιδιοκτήτης του ο Tilman Fertitta, συγγραφέας και τηλεοπτικός αστέρας αλλά και ιδιοκτήτης των Houston Rockets και Golden Nugget Casinos του NBA.

«Ένα σκάφος γύρω στα 26 μέτρα με 5 καμπίνες, μπορεί να φιλοξενήσει 10 άτομα. Μπορείς να το νοικιάσεις γύρω στις 38.000 ευρώ την εβδομάδα συν τα έξοδά του, δηλαδή πετρέλαια, φαγητά και ό,τι άλλο χρειαστεί ο πελάτης. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί ο πελάτης ένα περίπου 30% επί του ναύλου», λέει η Άννα Ράμφου, charter manager πολυτελών σκαφών αναψυχής.

Όποιος πάλι θα ήθελε να ζήσει μια εβδομάδα σαν… Ωνάσης, θα μπορούσε να νοικιάσει το περίφημο και γεμάτο ιστορία Christina O μήκους 99 μέτρων. Διαθέτει 17 καμπίνες που μπορούν να φιλοξενήσουν 34 επισκέπτες και διαθέτει 39 μέλη πλήρωμα. Ναυλώνεται από 700.000 ευρώ τη low season, μέχρι 740.000 στη high season, ποσά που μπορεί να εκτοξευτούν και σε 1 εκατομμύριο την εβδομάδα.

Πτώση & στα μη επανδρωμένα σκάφη
Υπάρχουν ωστόσο επιλογές και για τα πιο μικρά βαλάντια, καθώς μια παρέα θα μπορούσε να ναυλώσει ένα ιστιοπλοϊκό ή καταμαράν με ή χωρίς πλήρωμα, με σχετικά οικονομικό κόστος.

«60€ το άτομο/ ημέρα. Το κόστος καυσίμου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες».

Η ενοικίαση ενός οικονομικού σκάφους χωρητικότητας 8 ατόμων μαζί με καπετάνιο μπορεί να κοστίσει 5.700€ με μια μέση κατανάλωση καυσίμου. Το κόστος αυξάνεται στα 6.410€ και έτσι το κόστος για το άτομο ανά ημέρα ανέρχεται σε περίπου 115€.

Από 150 ευρώ έως και 100€ την ημέρα κυμαίνεται η ενοικίαση φουσκωτού σκάφους.

«Ένα μικρό σκάφος που δεν χρειάζεται δίπλωμα έχει περίπου 150€/ ημέρα. Τα μεγαλύτερα σκάφη στην αγορά είναι 100€/ μέτρο. Ένα σκάφος δηλαδή 8 μέτρων κοστίζει 800€/ ημέρα».

Παρά την πτώση στις κρατήσεις σε όλα τα είδη ναύλων από τα μεγάλα σκάφη μέχρι και τα μικρά, που πολλοί αποδίδουν στα πολύ ακριβά αεροπορικά εισιτήρια, ο κλάδος παραμένει αισιόδοξος για τη φετινή σεζόν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook