Ένα νέο βίντεο με ένα άγριο ψάρι με διάφανο κεφάλι δημοσίευσε το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείων του Monterey Bay, ή αλλιώς MBARI,

Ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα κατέγραψε πλάνα του ψαριού Macropinna microstoma κατά τη διάρκεια μιας αποστολής του ερευνητικού σκάφους Rachel Carson στον κόλπο Monterey στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό που ξεχωρίζει στο ψάρι είναι το διαφανές κεφάλι του και τα λαμπερά πράσινα μάτια στο εσωτερικό του. Η υπερδύναμή του είναι ότι μπορεί να κοιτάξει προς τα πάνω μέσα από το δικό του μέτωπο για να εντοπίσει το θήραμά του.

Το συγκρεκριμένο ψάρι αποτελεί ένα σπάνιο θέαμα. «Τα τηλεχειριζόμενα οχήματα Ventana και Doc Ricketts της MBARI έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 5.600 καταδύσεις και έχουν καταγράψει περισσότερες από 27.600 ώρες βίντεο, ωστόσο έχουμε συναντήσει αυτό το ψάρι μόνο εννέα φορές», ανέφερε η οργάνωση.

Το πλάσμα των βαθέων υδάτων έχει συνηθίσει να λειτουργεί στο σκοτάδι και τα ασυνήθιστα μάτια του το βοηθούν να βρει τροφή σε αυτές τις συνθήκες. Οι ερευνητές του MBARI ανακάλυψαν ότι τα ψάρια τρώνε ζελέ και έχουν μήκος 6 ίντσες (15 εκατοστά). Οι δύο μικρές εσοχές στο πρόσωπό του είναι στην πραγματικότητα οσφρητικά όργανα, ουσιαστικά ρουθούνια.

Το Macropinna microstoma  ήταν ένα ψάρι που γοήτευε για τους ερευνητές του MBARI εδώ και αρκετό καιρό. Αρχικά, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα σωληνοειδή μάτια του ψαριού μπορούσαν να δουν μόνο προς τα πάνω πάνω από το κεφάλι του , αλλά ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε το 2009 περιέγραφε πώς τα μάτια μπορούσαν να περιστρέφονται μέσα στη διαφανή ασπίδα, ώστε να μπορεί να βλέπει και προς τα εμπρός. Αυτό επιτρέπει στο ψάρι να παρακολουθεί τι μπαίνει στόμα του.

Πηγή: cnet.comΣΚΑΙ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook