Έκτακτη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού πραγματοποίησαν η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέου

Η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Εθνική Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5-11 ετών, που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους. Επίσης, συστήνει τον εμβολιασμό σε παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών, ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή.

Όπως είπε η Μαρία Θεοδωρίδου τα κρούσματα με κορωνϊό στα παιδιά αυξήθηκαν το 2022 με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον.

Αναφορικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια η κ. Θεοδωρίδου είπε: «Τον Σεπτέμβριο είχαμε αναφερθεί στα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορωνοϊού. Ο βασικός και κύριος στόχος είναι η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της βαριάς νόσησης και του θανάτου. Η προστασία που προσφέρουν, είναι θέμα συνεχούς έρευνας και κυρίως για το πώς αντιδρά ο οργανισμός μας. Ο οργανισμός αντιδρά στα αντιγόνα. Το Nature δημοσιεύει μία πολύ αισιόδοξη έρευνα, σύμφωνα με την οποία υα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις νέες μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι νέες παραλλαγές αποτελούν, όχι έναν νέο ιό, αλλά ένα τμήμα της μετάλλαξης της Όμικρον. Δεν είναι επί του παρόντος χρήσιμο να αναβαθμιστεί η σημασία τους.

Η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει για τα παιδιά θετικά για μία πρώτη ενισχυτική δόση σε όσα βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, τρεις μήνες μετά τη δόση.

Τα κρούσματα σε παιδιά αυξήθηκαν. Σοβαρές επιπλοκές είναι πολύ λιγότερο συχνές κατά την Όμικρον. Η λοίμωξη από Covid μπορεί να οδηγήσει σε long covid.

Η Επιτροπή κρίνει ότι ο κίνδυνος για υγιή παιδιά έξι μηνών έως τεσσάρων ετών είναι μιικρός. Για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή, η Επιτροπή προτείνει τον εμβολιασμό».

Θεμιστοκλέους: Στη 14η θέση η Ελλάδα στα ποσοστά εμβολιασμού
Έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα περισσότερα από 21.660.000 εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Περισσότεροι από 7.630.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε 72,7% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου, είπε αρχικά από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους.


Οι αντίστοιχοι αριθμοί στην ΕΕ ανέρχονται σε 72,6% του γενικού και 83,2% του ενήλικου, με την Ελλάδα να βρίσκεται και στις δύο κατηγορίες στη 14η θέση.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 53.436 κρούσματα COVID-19 (5.122 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: 1% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 23% των λοιμώξεων. Την ίδια ώρα, 164 θάνατοι ασθενών οφείλονται στον ιό.

Ανοίγει σύντομα η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών 6 μηνών έως 4 ετών

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι της covid-19 συνεχίζεται κανονικά σε 1600 εμβολιαστικά κέντρα σε 500 σημεία σε όλη την επικράτεια.

Σύντομα αναμένεται να προχωρήσει και η διάθεση των εμβολίων της Pfizer, που θα χορηγούνται στα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών. Το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού.

Σχετικά με την δεύτερη και τρίτη αναμνηστική δόση, έχει εμβολιαστεί το 23,3% των πολιτών άνω των 60 ετών, με το μέσο όρο της ΕΕ για την δεύτερη αναμνηστική δόση να είναι στο 18,8%. Η Ελλάδα αυτό το χρονικό διάστημα, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στους ημερήσιους εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα βρίσκεται στην 7η θέση όσον αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών με εμβολιασμούς στην ΕΕ, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook