Όλοι οι ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία θα φέρουν σε εμφανές σημείο βραχιολάκι ταυτοποίησης ασθενών.

Το βραχιολάκι ταυτοποίησης ασθενών που θα φορούν στα δημόσια νοσοκομεία είναι μια καινοτομία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που καθιερώνεται , μέσω εγκυκλίου της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, που δόθηκε στις διοικήσεις των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων όλης της Ελλάδας αλλά και στη δημοσιότητα.

Το «βραχιολάκι» ταυτοποίησης ασθενών στα νοσοκομεία εξασφαλίζει την ταυτοποίηση των ασθενών και τη μείωση των πιθανοτήτων λάθους λόγω συνωνυμίας αλλά και την ασφαλή χορήγηση φαρμάκων υψηλού κινδύνου.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η διασφάλιση της ταυτοποίησης του ασθενούς θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία των νοσοκομείων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και ως εκ τούτου απαιτείται η άμεση συμμόρφωση με τους διεθνείς στόχους για την ασφάλεια των ασθενών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως περιγράφεται στην εγκύκλιο ο κάθε ασθενής θα πρέπει να φέρει στο καρπό του χεριού του βραχιόλι ταυτοποίησης, το οποίο θα τοποθετείται σε αυτόν μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, είτε για μακρόχρονη νοσηλεία, είτε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ή ακόμη και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.

Το βραχιόλι που είναι ίδιο με αυτό που τοποθετείται στα νεογέννητα, θα αποτελείται από εύκαμπτο πλαστικό υλικό, πάνω στο οποίο θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία ταυτοποίησης του χρήστη.

θα τοποθετείται και σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, λαμβάνουν μακροχρόνια αγωγή, υποβάλλονται σε επέμβαση μίας ημέρας ή σε αιμοκάθαρση.

Η ταυτότητα ασθενούς, επιτρέπει την χωρίς πιθανότητα λάθους επιβεβαίωση της ταυτότητας του χρήστη υπηρεσιών Υγείας.

Τα στοιχεία στο βραχιόλι ταυτοποίησης ασθενούς

Με την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο, στο βραχιόλι ταυτοποίησης θα αναγράφονται τα εξής στοιχεία:

• Για ενηλίκους και παιδιατρικούς ασθενείς: Τρία ολόκληρα ονόματα, δηλαδή όνομα, πατρώνυμο, επώνυμο (όχι υποκοριστικά), με πάντα το πατρώνυμο στη μέση. Τα τρία ονόματα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά που αναφέρονται στο φύλλο εισαγωγής του ασθενή και εάν είναι προσανατολισμένος σωστά, συνεργάζεται και μπορεί να απαντήσει προφορικά, οι νοσηλευτές οφείλουν να τον ρωτήσουν πριν τοποθετήσει το βραχιολάκι, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία.
• Θα πρέπει, επίσης, να αναγράφεται ο Αριθμός Μητρώου Ασθενούς του νοσοκομείου με καθαρή γραφή, αφού ληφθεί από τον ατομικό φάκελο εισαγωγής και ελεγχθεί με αντιπαραβολή.
• Το βραχιολάκι θα πρέπει να φαίνεται η ημερομηνία γέννησης του ασθενούς, όπως αυτή προκύπτει από το φύλλο εισαγωγής του στο νοσοκομείο (πάντα σε σχέση με την ημερομηνία γέννησης που αναγράφεται στην αστυνομική ταυτότητα ή στο διαβατήριό του).

Εάν η κατάσταση του/της ασθενούς δεν επιτρέπει την τοποθέτηση του βραχιολιού στον καρπό του (δεξί ή αριστερό), μπορεί να τοποθετηθεί στον αστράγαλο και – αν και αυτό είναι αδύνατο – στα κάγκελα του κρεβατιού.
Πηγή: iatropedia.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook