Η αγκινάρα, το λουλούδι του παραδοσιακού φυτού που απαντάται στη Μεσόγειο σύμφωνα με τους επιστήμονες , είναι πλούσια σε συστατικά που προστατεύουν το ήπαρ , καθώς και σε κυναρίνη, ένα συστατικό που διεγείρει τη λειτουργία του ήπατος και της ουροδόχου κύστης.

Επίσης βοηθά στην καλή λειτουργία των νεφρών, διευκολύνει την πέψη, συμβάλλει στην καρδιακή υγεία, ενώ το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να έχει θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης.

Οι αγκινάρες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά , είναι πλούσιες   σε φυλλικό οξύ,  βιταμίνες C και K, ενώ επίσης  περιέχουν σημαντικά μέταλλα, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο.

Το εκχύλισμα αγκινάρας, το οποίο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ενώσεων που βρίσκονται στο φυτό, είναι επίσης ολοένα και πιο δημοφιλές ως συμπλήρωμα.

Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να προστατεύσει το ήπαρ  από βλάβες και να προωθήσει την ανάπτυξη νέων ιστών. Αυξάνει επίσης την παραγωγή χολής, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση επιβλαβών τοξινών από το συκώτι.

Οι αγκινάρες επίσης λόγω των πολλών ινών, βοηθούν το πεπτικό σύστημα προωθώντας τα φιλικά βακτήρια του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων του εντέρου και ανακουφίζοντας τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια.

Μελέτες σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες σημειώνουν ότι το εκχύλισμα αγκινάρας εξασθενεί την ανάπτυξη του καρκίνου, αλλά δεν υπάρχουν ευρήματα σε μελέτες ανθρώπων και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook