Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα «θαυματουργό» λαχανικό αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες και κάνει καλό στην επιδερμίδα, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαρκινική δράση.

Το μπρόκολο ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το καλαμπόκι, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και τα γογγύλια. Όλα αυτά είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και έχουν πολύ λίγες θερμίδες.

Η κατανάλωση λαχανικών από την ίδια οικογένεια με το μπρόκολο, έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα  του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με μελέτες η σουλφοραφάνη (sulforaphane), η θειούχα ένωση που δίνει στο μπρόκολο την πικρότητα στην γεύση του,  μπορεί να αναστείλει ένα ένζυμο που είναι γνωστό ότι  εμπλέκεται στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Το μπρόκολο λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής του δράσης, έχει μελετηθεί περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό.

Είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, ινδόλη-3-καρβινόλη, σουλφοραφάνη, καμφερόλη, κουερσετίνη, σίδηρο, βιταμίνες Α, C, Κ1, Β1, Β6, Ε, φυλλικό  οξύ, μαγνήσιο, σελήνιο, χρώμιο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, καθώς και σε φυτικές ίνες.

Το φυλλικό οξύ έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και της μήτρας  στις γυναίκες.

Επίσης η έλλειψη βιταμίνης Κ συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος οστού. Μόνο μία κούπα ψιλοκομμένο μπρόκολο παρέχει 92 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ, πολύ περισσότερο από το 100% της καθημερινής σας ανάγκης.

Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση 3-4 μερίδων λαχανικών την εβδομάδα, από την ίδια οικογένεια με το μπρόκολο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook