«Το εμβόλιο του κορωνοϊού που θα έρθει τον Οκτώβρη είναι τροποποιημένο για να καλύψει τα τρέχοντα στελέχη. Είναι όπως τα εμβόλιο της γρίπης. Θα πρέπει να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Και όσοι περισσότεροι το κάνουν τόσο το καλύτερο», είπε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας .

Σε έξαρση ο κορωνοιός με την παραλλαγή Eris να εκδηλώνεται στα περισσότερα κρούσματα σύμφωνα με τους ειδικούς που «βλέπουν» να επανέρχεται το εμβόλιο από το φθινόπωρο ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ, ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, και ο φαρμακοποιός Γιώργος Νύχας, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την έξαρση τουκορωνοϊού αλλά και για τις ελλείψεις των φαρμάκων και το ντόμινο παραιτήσεων από αγανακτισμένους γιατρούς.

Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ αποφάσισε να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις των φαρμάκων με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων.

Η απαγόρευση που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, αφορά 227 ιδιοσκευάσματα, μοιρασμένα σε δύο λίστες των 39 και 188 σκευασμάτων σε διάφορες μορφές και συσκευασίες.

Ο φαρμακοποιός, Γιώργος Νύχας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» είπε πως το πρόβλημα των ελλείψεων είναι διαχρονικό.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, είπε με τη σειρά του πως κατά καιρούς τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις στα φάρμακα.

Η αύξηση στα κρούσματα του κορωνοϊού
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ, μίλησε για τα κρούσματα του κορωνοϊού, τα οποία έχουν αυξηθεί, τονίζοντας πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμα υπάρχει ο ιός.
«Όταν μία νόσος ξεκινά να γίνεται ενδημική, να ζούμε δηλαδή με αυτήν, θα υπάρχουν περίοδοι που θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις. Είμαστε σε μια περίοδο έξαρσης αλλά σε αυτό δεν συμβάλλει μόνο μία μετάλλαξη. Πιο αντικειμενικά στοιχεία έχουμε από τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, όσον αφορά τα κρούσματα».

Αναφορικά με τα εμβόλια, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως δεν θα υπάρξει αναμνηστική δόση.

«Το εμβόλιο του κορωνοϊού που θα έρθει τον Οκτώβρη είναι τροποποιημένο για να καλύψει τα τρέχοντα στελέχη. Είναι όπως τα εμβόλιο της γρίπης. Θα πρέπει να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Και όσοι περισσότεροι το κάνουν τόσο το καλύτερο».

Ο Μιχάλης Γιαννάκος είπε πως δεν πρέπει να υπάρξει φόβος αλλά ούτε εφησυχασμός αναφορικά με τον κορωνοϊό.
«Πέρσι τέτοια εποχή στα νοσοκομεία ήταν πολλοί παραπάνω ασθενείς. 2.500 ασθενείς νοσηλεύονταν στις κλινικές, 125 στις ΜΕΘ και 70 παιδιά στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Χτες νοσηλεύονταν 508 ασθενείς στις κλινικές, 6 παιδιά στα παιδιατρικά νοσοκομεία και μόνο 21 στις ΜΕΘ. Αντιθέτως στα νοσοκομεία πιέζονται πολύ για άλλες λοιμώξεις. Στις ΜΕΘ βρίσκονται ασθενείς 750 ασθενείς».

Ντόμινο παραιτήσεων από αγανακτισμένους γιατρούς
Ο Μιχάλης Γιαννάκος είπε στη συνέχεια πως πρέπει ενόψει χειμώνα να φτιάξουμε το σύστημα υγείας στα νοσοκομεία διότι υπάρχει μαζικό κύμα αποχωρίσεων γιατρών από τα νοσοκομεία.

«Τα τελευταία 2,5 χρόνια αποχώρησαν 2.5000 υγειονομικοί. Πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας μετατράπηκαν σε κέντρα διακομιδών καθώς λόγω έλλειψης γιατρών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε απλά περιστατικά. Υπάρχουν σύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα τα οποία δωρίστηκαν ή αγοράστηκαν από εθνικούς πόρους και δεν λειτούργησαν ποτέ. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να έχουμε λίστες αναμονής για τρία χρόνια. Με 1.800 ευρώ δεν θα επιλέξει ο γιατρός να μείνει εδώ αλλά να πάει στο εξωτερικό που δίνονται ετήσια συμβόλαια 80.000 ευρώ και στους νοσηλευτές 40.000 και με φοροελαφρύνσεις. Γίνονται προκηρύξεις γιατρών για τα νοσοκομεία της Περιφέρειας και δεν υπάρχει προσφορά. Αν δεν βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας, δυστυχώς συνεχώς θα μειώνεται το προσωπικό γιατί δεν θα υπάρξει προσφορά».

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είπε πως πολλοί γιατροί δεν επιλέγουν να πάνε σε θέσεις στα νησιά διότι δεν βρίσκουν καταλύματα να μείνουν.

«Οι κάτοικοι των νησιών επιλέγουν να διαθέτουν τα καταλύματα για τουριστικούς λόγους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρεθεί σπίτι για τους υγειονομικούς. Άρα και οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να φροντίσουν να διαθέσουν καταλύματα και τους υγειονομικούς».

Ο Μιχάλης Γιαννάκος είπε πως πρόβλημα υπάρχει ακόμα και με τα ασθενοφόρα στα νησιά, καθώς λειτουργεί μόνο ένα ενώ η συμμετοχή των ένστολων, σύμφωνα με τον ίδιο δεν βοηθά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook