Έμφαση στην ενίσχυση του εμβολιασμού για κορωνοϊό ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες και σύσταση για διενέργεια self test πριν από συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετέχουν ηλικιωμένοι.

Θερίζουν κορωνοϊός, γρίπη και άλλες λοιμώξεις με τις εισαγωγές να είναι αυξημένες σε νοσοκομεία και ΜΕΘ ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι θάνατοι με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή.

Έτσι μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης, που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, ξεκίνησε να επικρατεί ανησυχία από τους ειδικούς και στο πλαίσιο αυτό συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων

Κύριο θέμα της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ήταν η επαναφορά του μέτρου της μάσκας στα νοσοκομεία και τις μονάδες φιλοξενίας ατόμων με προβλήματα υγείας. Η επιτροπή δεν κατέληξε στην επαναφορά υποχρεωτικών μέτρων αλλά απευθύνει ισχυρές συστάσεις για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού ως εξής:

• Συνεχίζει (ισχυρώς ειδικά τώρα με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων) η σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς.

• Θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση του εμβολιασμού για COVID-19 ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και στη σωστή και έγκαιρη χρήση των αντι-ικων φαρμάκων

• Υπάρχει σύσταση για καθολική εφαρμογή της χρήσης μάσκας στις μονάδες υγείας. Την απόφαση αναμένεται να λαμβάνουν οι επιτροπές λοιμώξεων των νοσοκομείων που θα κρίνουν βάσει των στοιχείων που έχουν (κρούσματα, νοσηλείες κτλ) αν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Σύσταση για αυτοέλεγχο μέσω self test πριν από συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετέχουν ηλικιωμένοι. Η υπενθύμιση όλων των παραπάνω συστάσεων θα αποτυπωθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε ανακοίνωση που πιθανόν εκδοθεί αύριο.

Πάνω από 1.600 στα νοσοκομεία
Οι νέες εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο χθες, Τετάρτη. Ειδικότερα, εισήχθησαν στα νοσοκομεία 306 άτομα με κορωνοϊό και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει ξεπεράσει τους 1.600.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, από το Σάββατο, 23/12, έως και χθες, 27/12, καταγράφηκαν συνολικά 1.168 νέες εισαγωγές, γεγονός που σημαίνει ότι το ΕΣΥ βρίσκεται προ πίεσης, ειδικά εάν υπολογίσει κανείς ότι την…ανιούσα παίρνουν τόσο η γρίπη όσο οι χειμωνιάτικες λοιμώξεις. Επιπλέον, οι αριθμοί εισαγωγών και νοσηλειών δείχνουν τη δυναμική μετάδοσης και κάνουν εμφανές ότι η covid-19 κυκλοφορεί έντονα στην κοινότητα.

Λίγοι έχουν εμβολιαστεί 
Και ενώ η κυκλοφορία του κορωνοϊού είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργό ρυθμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως και τις 22/12, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBB πραγματοποιήθηκαν 159.574 εμβολιασμοί και έχουν προγραμματιστεί μόλις 8.329 μελλοντικά ραντεβού.

Πιο αναλυτικά, οι εμβολιασμοί που έχουν γίνει έχουν ως εξής:

• Πολίτες 12 και άνω: 159.332 εμβολιασμοί. Εξ ’αυτών, το 79,9% αφορά πολίτες άνω των 60 ετών (127.515).

• Πολίτες 5-11 ετών: 222 εμβολιασμοί.
• Πολίτες 6 μηνών έως 4 ετών: 20 εμβολιασμοί.

Τα μελλοντικά ραντεβού έχουν ως εξής:

• Πολίτες 12 και άνω: 6.458 ραντεβού.

• Πολίτες 5-11 ετών: 18 ραντεβού.

• Πολίτες 6 μηνών έως 4 ετών: 1 ραντεβού.

Εξίσου σημαντική για τη διαχείριση της τεράστιας διασποράς του κορωνοϊού είναι η τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας. Οι ειδικοί συστήνουν τη διενέργεια self test πριν από συγκεντρώσεις, όπως είναι τα γιορτινά τραπέζια, ειδικά εάν σε αυτά συμμετέχουν άνθρωποι ευάλωτοι να νοσήσουν βαριά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook