Μετά το θάνατο ενός 9χρονου κοριτσιού από στρεπτόκοκκο, ένας ακόμη άνθρωπος νόσησε και πέθανε

Ακόμα ένα νεκρό από στρεπτόκοκκο μετρά η χώρα μας.

Μετά την είδηση πως ένα 9χρονο κορίτσι που βρέθηκε θετικό στον στρεπτόκοκκο πέθανε στο Διδυμότειχο, ένας 28χρονος από τον Τύρναβο φέρεται να νοσούσε από στρεπτόκκο και κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 28χρονος ήταν άρρωστος επί δύο μήνες και οι γιατροί δεν είχαν καταφέρει να ανακαλύψουν από τι νοσούσε, με τον 28χρονο να καταλήγει χθες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Οι γιατροί επισημαίνουν πως τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς:

-πονόλαιμος

-πυρετός που επιμένει

-δερματικό εξάνθημα

-βήχας

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς πως μόλις τα παιδιά τους βρεθούν θετικά σε στρεπτόκοκκο θα πρέπει άμεσα να λάβουν αντιβίωση, ενώ τονίζουν πως θα πρέπει να κάνουν στα παιδιά τους το απαραίτητο τεστ μόλις εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα ώστε να εντοπιστεί άμεσα το μικρόβιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε η ΕΡΤ, μέσα σε έναν χρόνο, 12 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από την ίδια αιτία στη χώρα μας, ενώ ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως το διαγνωστικό τεστ για τον στρεπτόκοκκο πρέπει να διενεργείται από γιατρούς.

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου είναι: πυρετός, αμυγδαλίτιδα, κακουχία, ανορεξία, κάποιο εξάνθημα. Ενδέχεται να υπάρχουν συμπτώματα τα οποία να μην κρίνονται σημαντικά.

«Έχουμε στη φαρέτρα μας αντιβίωση, η οποία μπορεί να μας καλύψει και να μη φτάσουμε σε κάποιο θανατηφόρο συμβάν. Αρκεί το άτομο το οποίο πάσχει, όπως και το παιδί, να το φέρουμε άμεσα σε επαφή με τον παθολόγο και με τον παιδίατρο έτσι ώστε να διαγνωστεί άμεσα», είπε η κ.Ψαλτοπούλου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Επανέλαβε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό μικρόβιο το οποίο κολλάμε από μολυσμένη επιφάνεια, από δερματικό εξάνθημα, αλλά και από φορείς. Σπανίως υπάρχει μια πολύ σοβαρή εξέλιξη και πολύ γρήγορη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία και σε θάνατο.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μίλησε σήμερα το πρωί για το παιδί στο Διδυμότειχο που πέθανε από στρεπτόκοκκο και περιέγραψε το πρώτο σύμπτωμα ως πονόλαιμο. «Αν το παιδί πει “δεν μπορώ να καταπιώ”, πρέπει να πάει κατευθείαν στον γιατρό για τεστ και να ξεκινήσει αμέσως η αντιβίωση» και συμπλήρωσε πως «οι επιπλοκές του στρεπτόκοκκου γίνονται όταν δεν ξεκινήσει άμεσα η αγωγή». Το συγκεκριμένο παιδί, του οποίου το ιστορικό δεν είναι γνωστό, «φαίνεται πως ήταν κάποιες μέρες αδιάθετο», είπε.
Η παιδίατρος, λοιμωξιολόγος, Αθανασία Λουρίδα μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, τονίζοντας: «Είχαμε ένα ακόμα περιστατικό παιδιού που κατέληξε από διεισδυτική νόσο, από στρεπτόκοκκο πυογόνο. Είναι περιστατικά τα οποία είναι αυξημένα τον τελευταίο χρόνο, μετά τον Σεπτέμβριο του 2022 και σε αριθμό μη αναμενόμενο. Βεβαίως είναι ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό και είναι αυξημένα τα περιστατικά σε σχέση με αυτά που είχαμε στα παρελθόντα χρόνια, ωστόσο είναι λίγα σε σχέση με τις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στα παιδιά, οι οποίες είναι πολύ συχνές, καθημερινές και χιλιάδες».

Συνήθως ο στρεπτόκοκκος κάνει ήπιες επιφανειακές λοιμώξεις είτε του φάρυγγα είτε του δέρματος, δηλαδή το πιο συχνό αίτιο είναι αμυγδαλίτιδα στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Και πώς εκδηλώνεται αυτό; Με πόνο στον λαιμό, δυσκαταποσία, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις εξάνθημα οστρακιά που προκαλείται από ορισμένα στελέχη στρεπτόκοκκο. Όταν οι γονείς λοιπόν δουν αυτή τη συμπτωματολογία, πρέπει να ζητήσουν άμεσα τη βοήθεια του παιδιάτρου τους, υπογράμμισε η κ. Λουρίδα.

Τα σημεία κινδύνου για τη διεισδυτική νόσο, η οποία είναι πολύ σπάνια σε σχέση με τις χιλιάδες των περιστατικών ήπιας νόσου, έχει χαρακτηριστικά τα οποία θορυβούν τους γονείς και χρειάζονται άμεση βοήθεια. Κανονικά πρέπει να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο, επισήμανε η λοιμωξιολόγος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook