Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, τονίζουν οι πνευμονολόγοι

Παράλληλα ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης μίλησε στην εκπομπή «Prime» του ΕΡΤNews και στον Ηλία Σιακαντάρη σχετικά με την επικινδυνότητα του φαινομένου της αφριακνικής σκόνης και τους τρόπους καλύτερης αντιμετώπισής του.

Το μεγαλύτερο φορτίο της αφρικανικής σκόνης θα επιβαρύνει αύριο τη χώρα μας και όπως είπε ο κ. Μπεχράκης: «Θα περάσουμε δύο εικοσιτετράωρα μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι καθόλου καλό για την αναπνοή μας».

Οι συνέπειές της σκόνης δεν είναι τόσο τραγικές όσο δείχνουν οι εικόνες, ανέφερε αρχικά ο κ. Μπεχράκης. «Πράγματι, δεν είναι καλό το φαινόμενο. Πράγματι, θα περάσουμε δύο εικοσιτετράωρα μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι καθόλου καλό για την αναπνοή μας, αλλά στα χρόνια των τελευταίων δεκαετιών που παρατηρείται το φαινόμενο αυτό, δεν έχουν συμβεί μαζικές εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν έχουν συμβεί μαζικά προβλήματα δημόσιας υγείας, η οποία οπωσδήποτε βλάπτεται», εξήγησε ο καθηγητής πνευμονολογίας .

Σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης, ο κ. Μπεχράκης είπε πως η μάσκα βοηθάει αλλά λίγο. «Πιο πολύ βοηθάει η εισπνοή από τη μύτη. Η μύτη είναι ένα πολύ καλό κλιματιστικό της αναπνοής. Φιλτράρει τα μεγάλα σωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, κάτω από συνθήκες τέτοιου είδους ρύπανσης του νέφους της Σαχάρας δηλαδή, και αυτό είναι ένα μέτρο, συν το ότι δεν είναι καλό να κουραζόμαστε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Γιατί όταν τρέχουμε, όταν δουλεύουμε σκληρά, αναπνέουμε πιο έντονα», είπε.

Πρόσθεσε επίσης πως άνθρωποι που έχουν άσθμα και χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια ή γενικά προβλήματα αναπνοής, πρέπει να προσέξουν λίγο περισσότερο. «Ας μείνουν μέσα με κλειστά τα παράθυρα, ας αποφύγουν την εισπνοή αυτής της σκόνης, η οποία πιο πολύ μακροχρόνια βλάπτει, με την έννοια του ότι μεταφέρει από την Αφρική ρύπους καθόλου επιθυμητούς στην Ελλάδα», ανέφερε.

Τι είδους ρύπους μεταφέρει η σκόνη
Όσο για το τι είδους ρύπους μεταφέρει η σκόνη, ο κ. Μπεχράκης τόνισε: «Βαρέα μέταλλα, μεταφέρουν τους ρύπους από τις πόλεις από όπου περνάει η σκόνη της Αφρικής. Έχουν ψευδάργυρο, έχουν μόλυβδο, έχουν χρώμιο, έχουν βαρέα μέταλλα και προϊόντα από τη ρύπανση και από τους πολέμους που συμβαίνουν στη Βόρεια Αφρική».

Οι συστάσεις της Ένωσης Πνευμονολόγων
Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

Όπως αναφέρει:

Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook