Άρχισαν οι πρώτες δοκιμές εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα σε 7 χώρες
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.
Το εμβόλιo για την καταπολέμηση του καρκίνου του πνεύμονα , που είναι γνωστό ως BNT116 έχει αναπτυχθεί από την BioNTech και η ιατρική κοινότητα ελπίζει ότι έχει δυνατότητες για να σώσει χιλιάδες ζωές.
Η κλινική δοκιμή φάσης 1, η πρώτη ανθρώπινη μελέτη του BNT116, ξεκίνησε σε 34 ερευνητικές τοποθεσίες σε επτά χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Τουρκία.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης σε άτομα με προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα φτωχά.
Το εμβόλιο αυτό, είναι σχεδιασμένο για να στοχεύει το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα (ΜΜΚΠ, NSCLC), το συνηθέστερο τύπο καρκίνου του πνεύμονα. Στόχος του είναι να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα και παράλληλα να εμποδίσει την επανεμφάνισή τους εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει αυτά τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθεται.
Σύμφωνα με τον The Guardian το Ηνωμένο Βασίλειο έχει έξι τοποθεσίες για τις δοκιμές του εμβολίου, που βρίσκονται στην Αγγλία και την Ουαλία, με τον πρώτο ασθενή στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε το εμβόλιο την Τρίτη.
Συνολικά, περίπου 130 ασθενείς – από το πρώιμο στάδιο πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή την ακτινοθεραπεία, έως το τελευταίο στάδιο της νόσου ή τον υποτροπιάζοντα καρκίνο – θα εγγραφούν για να κάνουν το έμφραγμα παράλληλα με την ανοσοθεραπεία. Περίπου 20 θα είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου στον καρκίνο, αφήνοντας τα υγιή κύτταρα ανέγγιχτα, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία. «Τώρα εισερχόμαστε σε αυτήν την πολύ συναρπαστική νέα εποχή κλινικών δοκιμών ανοσοθεραπείας με βάση mRNA για τη διερεύνηση της θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα», δήλωσε ο καθηγητής Siow Ming Lee, σύμβουλος ιατρός ογκολόγος στο University College London NHS Foundation Trust (UCLH), το οποίο είναι επικεφαλής της έρευνας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Και πρόσθεσε: «Είμαι στην έρευνα για τον καρκίνο του πνεύμονα εδώ και 40 χρόνια. Όταν ξεκίνησα τη δεκαετία του 1990, κανείς δεν πίστευε ότι η χημειοθεραπεία είχε αποτέλεσμα. «Γνωρίζουμε τώρα ότι το 20-30% [των ασθενών] μένει ζωντανός στο στάδιο 4 με ανοσοθεραπεία και τώρα θέλουμε να βελτιώσουμε τα ποσοστά επιβίωσης. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αυτό το εμβόλιο mRNA, πέρα από την ανοσοθεραπεία, θα μπορούσε να προσφέρει την επιπλέον ώθηση. «Ελπίζουμε να προχωρήσουμε στη φάση 2, φάση 3, και στη συνέχεια ελπίζουμε ότι θα γίνει πρότυπο φροντίδας παγκοσμίως και θα σώσει πολλούς ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα».
Ο Βρετανός υπουργός Επιστημών λόρδος Βάλανς εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη δοκιμή και υπογράμμισε ότι το εμβόλιο αυτό είναι δυνατό να σώσει χιλιάδες ζωές, σύμφωνα πάντα με την Guardian.
Ολες οι Ειδήσεις
- Κασσελάκης: Κλειδώνει η υποψηφιότητα του – «Θα κάνω τα πάντα να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ»
- Κ. Μητσοτάκης: Πιλοτικά locker στα σχολεία για να κλειδώνουν τα κινητά τους οι μαθητές
- Καιρός – Τσαρταφύλλιας: Προειδοποίηση για βροχές σε 5 περιοχές τις επόμενες ώρες
- Γιώργος Λιάγκας κατά Μάρκου Σεφερλή: «Λες μπούρδες από χτες, το ποιόν μας το κρίνει ο κόσμος» – Bίντεο
- Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στο ΟΠΑΠ Game Time: Η αγάπη για τον Ολυμπιακό και η σχέση της μαγειρικής με το ποδόσφαιρο
- Λίβανος: Στη Βουδαπέστη κατασκευάστηκαν οι βομβητές που εξερράγησαν στα χέρια μελών της Χεζμπολάχ – “Υπήρχε αίμα στους δρόμους”
- ERT World – Σε απευθείας μετάδοση από το Ηρώδειο η συναυλία για την Κύπρο «Λαλώ σου ‘πόψε λευτεριά!»
- Λίβανος : Ποιες είναι οι θεωρίες για τις αλλεπάλληλες εκρήξεις των βομβητών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook