Μια επικίνδυνη παρενέργεια σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό καταγράφεται στην Ινδία.

Σύμφωνα με το BBC oι γιατροί αναφέρουν τώρα μια σειρά περιπτώσεων που περιλαμβάνουν μια σπάνια λοίμωξη – που ονομάζεται “μαύρος μύκητας” – μεταξύ των ασθενών που ανάρρωσαν πλήρως ή βρίσκονται στο στάδιο της ανάρρωσης από τον κορωνοϊό.

Αυτή η επιθετική λοίμωξη επηρεάζει τη μύτη, τα μάτια και μερικές φορές τον εγκέφαλο και το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 50%.

Όπως περιγράφει, ο Δρ Akshay Nair, χειρουργός οφθαλμών με έδρα τη Βομβάη, το Σάββατο το πρωί περίμενε να χειρουργήσει μια 25χρονη γυναίκα που είχε αναρρώσει από την Covid-19 πριν από τρεις εβδομάδες.

Μέσα στη χειρουργική επέμβαση, ήταν ένας ωτορινολαρυγγολόγος πού είχε αναλάβει την ασθενή, που ήταν διαβητική. Είχε εισαγάγει ένα σωλήνα στη μύτη της και αφαιρούσε τους ιστούς που είχαν μολυνθεί με βλεννομυκητίαση, μια σπάνια αλλά επικίνδυνη μυκητιακή λοίμωξη.

Αυτή η επιθετική λοίμωξη επηρεάζει τη μύτη, τα μάτια και μερικές φορές τον εγκέφαλο. Αφού τελείωσε ο συνάδελφός του, ο Δρ Nair θα έκανε μια χειρουργική επέμβαση τριών ωρών για να αφαιρέσει το μάτι της ασθενούς.
“Θα αφαιρέσω το μάτι της για να σώσω τη ζωή της. Έτσι λειτουργεί αυτή η ασθένεια”, είπε ο Δρ Nair.

Τι είναι η βλεννομυκητίαση;

Η βλεννομυκητίαση είναι μια πολύ σπάνια λοίμωξη. Προκαλείται από την έκθεση σε μούχλα βλεννογόνου που βρίσκεται συνήθως στο έδαφος, τα φυτά, την κοπριά και τα σάπια φρούτα και λαχανικά.

“Είναι πανταχού παρούσα και βρίσκεται στο έδαφος και στον αέρα, ακόμη και στη μύτη και τη βλέννα των υγιών ανθρώπων”, λέει ο Δρ Nair.

Επηρεάζει τ τις ρινικές κοιλότητες , τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή σε διαβητικά ή σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όπως καρκινοπαθείς ή άτομα με HIV / AIDS. γραμμή
Ο γιατρός πιστεύει ότι η βλεννομυκητίαση, η οποία έχει συνολικό ποσοστό θνησιμότητας 50%, μπορεί να προκληθεί από τη χρήση στεροειδών, μια σωτήρια θεραπεία για σοβαρούς και κρίσιμους ασθενείς Covid-19.

Τα στεροειδή μειώνουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες για την Covid-19 και φαίνεται να βοηθούν να σταματήσουν μερικές από τις βλάβες που μπορεί να συμβούν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος μπαίνει σε υπερβολική κίνηση για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Αλλά μειώνουν επίσης την ανοσία και αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο στους διαβητικούς όσο και στους μη διαβητικούς ασθενείς Covid-19.

Πιστεύεται ότι αυτή η πτώση της ανοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει αυτές τις περιπτώσεις βλεννομυκητίασης.
Ο διαβήτης μειώνει την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού, τον κορωνοϊό τον επιδεινώνει και στη συνέχεια τα στεροειδή που βοηθούν στην καταπολέμηση της Covid-19 ενεργούν σαν καύσιμο στη φωτιά », λέει ο Δρ Nair. Ο Δρ Nair – ο οποίος εργάζεται σε τρία νοσοκομεία στη Βομβάη, μία από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο στο δεύτερο κύμα – λέει ότι έχει ήδη δει περίπου 40 ασθενείς που πάσχουν από μυκητιασική λοίμωξη τον Απρίλιο.
Πολλοί από αυτούς ήταν διαβητικοί που είχαν αναρρώσει από την Covid-19 στο σπίτι.

Σε έντεκα περιπτώσεις ασθενών έπρεπε να αφαιρεθεί χειρουργικά ένα μάτι.

Μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, μόνο έξι από τους συναδέλφους του σε πέντε πόλεις – Βομβάη, Μπανγκαλόρ, Χαϊντεραμπάντ, Δελχί και Πούνε ανέφεραν 58 περιπτώσεις μόλυνσης.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς το εμφάνισαν μεταξύ 12 έως 15 ημερών μετά την ανάρρωση από την Covid-19.

Πηγή: BBC

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook