Η Washington Post αναφέρει ότι ο αμερικανικός FDA εντόπισε ενδείξεις συσχέτισης του εμβολίου της Johnson&Johnson με το σπάνιο σύνδρομο Guillain-Barré.

Δημοσίευμα – “βόμβα” της Washington Post αναφέρεται στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson κατά του κορωνοϊού και το σύνδρομο Guillain-Barré που προκαλεί παράλυση.

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ σημειώνει ότι ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ετοιμάζεται να εκδώσει νέα ανακοίνωση με την οποία θα γνωστοποιεί πως υπάρχουν ενδείξεις συσχέτισης του σκευάσματος της Johnson&Johnson, με το σπάνιο, νευρολογικής φύσεως σύνδρομο.

Στην ανακοίνωση του FDA που αναμένεται αύριο, θα τονιστεί  πάντως ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων.

Κατά τις ίδιες πηγές, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έχουν βρεθεί περίπου 100 περιστατικά του Guillain-Barré, μετά από τη χορήγηση 12,8 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Johnson&Johnson.

Στην πλειοψηφία τους, τα περιστατικά αυτά έχουν αναφερθεί δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, κυρίως σε άνδρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων άνω των 50 ετών.

Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα δεν δείχνουν κάποιο μοτίβο που να συνδέει ανάλογο κίνδυνο και μετα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, έπειτα από πάνω από 321 εκατ. δόσεις αυτών των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ.Τα περιστατικά του συνδρόμου Guillain-Barré που έχουν εμφανιστεί θα συζητηθούν εκτενώς από τους συμβούλους των CDC, σύμφωνα με τον FDA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, περίπου 60 έως 120 περιστατικά του εν λόγω συνδρόμου εμφανίζονται κάθε βδομάδα. Παρόλο που η ακριβής αιτία εμφάνισης του αυτοάνοσου συνδρόμου δεν είναι εντελώς γνωστή, συχνά ακολουθεί μόλυνση από κάποιον ιό. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, περίπου 3.000 έως 6.000 άνθρωποι εμφανίζουν αυτή τη διαταραχή.

Οι περισσότεροι από όσους προσβάλονται αναρρώνουν πλήρως, ωστόσο μερικοί από αυτούς συνεχίζουν να έχουν μια μόνιμη βλάβη στα νεύρα, σύμφωνα με το CDC, ενώ οι άνω των 50 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Επιπλέον, περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων που εμφανίζουν το εν λόγω σύνδρομο, εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετές μέρες, ακόμα και βδομάδες.

Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barré

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι μια σπάνια νευρολογική κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προσβάλλει την προστατευτική επικάλυψη στις νευρικές ίνες. Οι περισσότερες περιπτώσεις ακολουθούν βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη και αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια ημερών ή εβδομάδων.

Είναι ένας εξαιρετικά σπάνιος, γνωστός κίνδυνος που σχετίζεται με λοιμώξεις του αναπνευστικού και του εντέρου, καθώς και με ορισμένους εμβολιασμούς στο παρελθόν. Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνέστησε να επικαιροποιηθεί το φυλλάδιο οδηγιών για το εμβόλιο της AstraZeneca ώστε να αναφέρεται πλέον ως πιθανή παρενέργεια και για το συγκεκριμένο εμβόλιο το σπάνιο σύνδρομο Guillain-Barré.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook