Δυσοίωνες οι προβλέψεις του Σωτήρη Τσιόδρα για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και το τέλος της πανδημίας.

Όπως είπε , ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας σε ημερίδα για τον κορωνοϊό, θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της νόσου του κορωνοϊού.

Επισήμανε δε ότι , χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνυπολογισμός των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεων.

Κηρύσσοντας την έναρξη διαδικτυακής ημερίδας «Covid-19 – Πού βρισκόμαστε σήμερα», που οργάνωσε το τμήμα Covid-19 του Τζάνειου Νοσοκομείου, ο καθηγητής Παθολογίας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, επισήμανε επίσης πως αυτή τη στιγμή, επιδημιολογικά, βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης, όμως ήδη σε υψηλά επίπεδα με 210 εισαγωγές την ημέρα, 220 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ και πάνω από 2.000 ενεργές νοσηλείες.

Είμαστε σε ειδική κατάσταση ανησυχίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

Προειδοποίησε ακόμη ότι βρισκόμαστε σε «ειδική κατάσταση ανησυχίας», εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα που επικρατεί και μειώνει την ανοσία του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του.

«Το στέλεχος Δ έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να προκαλέσει βαριά νόσο. Ευτυχώς όμως, χρειάζονται πολλές περισσότερες μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος για να μειωθεί δραστικά η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.

18 φορές μεγαλύτερη η  μεταδοτικότητα σε εσωτερικούς χώρους 

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα, τεκμηριώθηκε και επιβεβαιώθηκε η αερογενής μετάδοση του ιού, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο για τη νόσο, αλλά και για την επιστήμη.

Ο κίνδυνος μετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερος και έτσι εξηγούνται τα περιστατικά υπερμετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους. Η αλλαγή όμως που έφερε ο κορωνοϊός, είναι ότι άλλαξε και τον τρόπο μετάδοσης άλλων αναπνευστικών ειδών.

Το γεγονός αυτό απαιτεί πρόσθετα μέτρα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ποιότητα του αέρα, με ειδικά φίλτρα, μελέτη για την απολύμανση των χώρων, αλλά και εξωτερικό αερισμό των χώρων, καθώς και χρήση μάσκας υψηλού κινδύνου.

Η τρίτη δόση εμβολίου δίνει μεγαλύτερη προστασία 

Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου εκτίμησε ότι θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη προστασία στον ευάλωτο πληθυσμό, ταυτόχρονα όμως και με εμβολιασμό του περίγυρου τους, παραπέμποντας σε μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο New England Journal of Medicine, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου με την 3η δόση.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, στη μελέτη επιβεβαιώνεται η προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο, στις ευπαθείς ομάδες.
Πάνω από 3 εκατ. νοσηλείες αποφεύχθηκαν τους πέντε πρώτους μήνες διάθεσης εμβολίων

Πρόσθεσε πως ήδη από τους 5 πρώτους μήνες διάθεσης των εμβολίων, αποφεύχθηκαν 3,1 εκατομμύρια νοσηλείες για βαριά νόσο και 139.000 θάνατοι. Η προστασία που παρέχουν έναντι του ιού κυμαίνεται από 5 – 29 φορές μεγαλύτερη, ενώ η προστασία από τη διασωλήνωση κυμαίνεται μεταξύ 85-90%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook