«Είναι πολύ σημαντικό ότι με τα χάπια, δε θα έχουμε απώλεια χρόνου. Γιατί με τα μονοκλωνικά έπρεπε να γίνει έγχυση σε ενδονοσοκομειακό περιβάλλον. Γίνεται στην αρχή της νόσου η χορήγηση, μέσα στις πρώτες πέντε μέρες στο σπίτι».

Τα αντιικά χάπια για τον κορωνοϊό θα χορηγούνται στις ίδιες κατηγορίες ανθρώπων που χορηγούνται τα μονοκλωνικά, με εξαίρεση τις γυναίκες που είναι σε κύηση, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας  Στέλιος Λουκίδης. Η πλατφόρμα για τη διάθεση των αντιικών χαπιών για την Covid-19 αναμένεται να ανοίξει εντός της ημέρας, όπως ανέφερε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ο καθηγητής επεσήμανε για τα χάπια ότι «η ποσότητα είναι κοντά στις 10.000. Αν σκεφθεί κανένας αναλογικά πόσοι άνθρωποι μολύνονται, και πόσοι από αυτούς έχουν το ρίσκο της σοβαρής νόσησης, νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία θα αλλάξει λίγο τα δεδομένα της φιλοσοφίας της αντιμετώπισης».

«Είναι πολύ σημαντικό ότι με τα χάπια, δε θα έχουμε απώλεια χρόνου. Γιατί με τα μονοκλωνικά έπρεπε να γίνει έγχυση σε ενδονοσοκομειακό περιβάλλον. Γίνεται στην αρχή της νόσου η χορήγηση, μέσα στις πρώτες πέντε μέρες στο σπίτι».

Μπαίνουμε σε καινούργια δεδομένα, πρόσθεσε. Όπως είπε, τα χάπια θα συνταγογραφούνται μέσω μικρής επιτροπής που θα κοιτάει κάθε περίπτωση κάθε μέρα και θα την εγκρίνει. «Ο γιατρός θα κάνει την αίτηση όπως έγινε με τα μονοκλωνικά» διευκρίνισε. 

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο, που εγκαινιάσαμε περίπου στις 20 Δεκεμβρίου, που προσπαθούμε να προλάβουμε τις σοβαρές μολύνσεις. To πρώτο κομμάτι που κάναμε ήταν τα μονοκλωνικά, στα οποία μπορέσαμε και διαθέσαμε τουλάχιστον μέχρι το peak της Όμικρον αυτά που είχαμε, τα δύο χιλιάδες» σημείωσε. 

«Δεν τελειώσαμε ακόμα με την πανδημία»

«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε ότι τελειώνουμε με την πανδημία» τόνισε ακόμα ο πνευμονολόγος. Δήλωσε ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός εισαγωγών, όχι όμως ανάλογος των περιστατικών. «Είχαμε 4.000 και 5.000 (περιστατικά) την ημέρα και 600 εισαγωγές, τώρα έχουμε 20.000 με 25.000 και πάλι 600 εξαγωγές» εξήγησε. 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook