Σε σύσταση προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να προετοιμάσουν προγράμματα εμβολιασμού κατά της ευλογιάς των πιθήκων αναμένεται να προχωρήσει οργανισμός μολυσματικών ασθενειών.

Ο οργανισμός μολυσματικών ασθενειών της ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη να προετοιμάσουν στρατηγικές για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού, για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιπτώσεων «Ευλογιάς των πιθήκων», εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων μετάδοσης της νόσου από την κοινότητα.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) γνωστοποίησε ότι θα προβεί στη σύσταση σε μία έκθεση αξιολόγησης κινδύνου που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα.

Οποιαδήποτε κίνηση εμβολιασμού θα χρησιμοποιούσε το υπάρχον εμβόλιο Ευλογιάς -καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της «Ευλογιάς των πιθήκων»- και θα σήμαινε ανοσοποίηση των στενών επαφών επιβεβαιωμένων ασθενών με «Ευλογιά των πιθήκων».

Η ανοσία κατά της Ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει κάποια διασταυρούμενη προστασία έναντι της «Ευλογιάς των πιθήκων». Η Ευλογιά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για να προστατευθούν από μια πιθανή αναζωπύρωση.

Το ECDC που εδρεύει στη Στοκχόλμη τόνισε ότι δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό κατά της Ευλογιάς σε στενές επαφές κατά της «Ευλογιάς των πιθήκων» σε αυτό το στάδιο και είπε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο.

Το εμβόλιο που διατίθεται στην ΕΕ, από τη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic’s Imvanex, της Δανίας δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων και δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σε μικρά παιδιά, εκείνα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο, ανέφερε το ECDC.

Το εμβόλιο είναι επίσης διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν συστήσει παρόμοια στρατηγική

Οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές αγωνίζονται να κατανοήσουν καλύτερα το ξέσπασμα, το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα εκτός των περιοχών όπου είναι ενδημικό.

Μέχρι το Σάββατο, 92 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν αναφερθεί στον ΠΟΥ από 12 χώρες όπου ο ιός κανονικά δεν κυκλοφορεί.

Το Ισραήλ, η Αυστρία και η Ελβετία δήλωσαν ότι επιβεβαίωσαν τα πρώτα τους κρούσματα την Κυριακή. Ευτυχώς, για την ώρα, το πρώτο -και μοναδικό- ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα, βγήκε αρνητικό το βράδυ της Κυριακής.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook