Κάθε Πέμπτη ο ΕΟΔΥ θα ενημερώνει για τα κρούσματα και την πορεία της ευλογιάς των πιθήκων στην χώρα μας.

Ήδη στην Ελλάδα μετράμε δύο κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και πρόκειται για άνδρες που είχαν ταξιδέψει σε Πορτογαλία και Ισπανία.

Οι ειδικοί στη χώρα μας θεωρούν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα.

Η αυξημένη επιτήρηση δικαιολογείται μάλιστα και από το γεγονός πως χτες ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι η ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, δηλαδή κάθε Πέμπτη.

Το πρώτο περιστατικό είναι ένας 59χρονος άνδρας που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και το δεύτερο ένας άνδρας 47 ετών ο οποίος διαγνώστηκε με τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων, μετά από πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.

Ο ασθενής εμφάνιζε πυρετό και το χαρακτηριστικό εξάνθημα στο δέρμα, δηλαδή κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων κι αυτό ήταν που σήμανε συναγερμό στους γιατρούς.

Η πρώτη εξέταση του γενετικού υλικού του ασθενή έγινε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, το Σάββατο (11/6). Το αποτέλεσμα ήταν θετικό για την οικογένεια των ιών non-Variola Orthopox, στην οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων.

Ο επιβεβαιωτικός έλεγχος -σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ- θα γίνει τις επόμενες μέρες από το εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και περιλαμβάνει τη φυλογενετική ανάλυση του δείγματος, αλλά και την ταυτοποίηση του είδους του ιού.

Στο μεταξύ, ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται από τους θεράποντες γιατρούς «σταθερή».

Θα αυξηθούν τα κρούσματα στην Ελλάδα

Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται στην Ευρώπη, οι ειδικοί στη χώρα μας θεωρούν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την ευλογία των πιθήκων, μετά και τον εντοπισμό και δεύτερου κρούσματος στην Ελλάδα.

«Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων»

«Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, είναι δεδομένο αυτό. Φαίνεται ότι είναι μια νόσος που αυτή τη φορά ξέφυγε λίγο από τη συνήθη μετάδοσή της. Δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα, η νόσος δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, είναι εύκολο σχετικά να περιοριστεί. Επίσης, δεν έχει ασυμπτωματική μετάδοση. Τα συμπτώματα κάνουν να εμφανιστούν 1-2 εβδομάδες, ενώ είναι εύκολο σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα να εντοπίσουμε τις επαφές τους», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος, καθησυχάζοντας αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων.

Ποια συμπτώματα  έχει κάποιος που νοσεί;

Τα συμπτώματα: Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Αυτά μπορεί να είναι:

• Πυρετός
• Κεφαλαλγία
• Μυαλγίες
• Οσφυαλγία
• Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
• Ρίγος
• Καταβολή δυνάμεων
• Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.

Στις χώρες της Αφρικής η θνητότητα κυμαίνεται μεταξύ 1-10%. Στις άλλες χώρες δεν έχει καταγραφεί θάνατος.

Ένδειξη μαζικού εμβολιασμού με το εμβόλιο της ευλογιάς για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Μπορεί να γίνει όμως εμβολιασμός σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση. Επίσης, προληπτικά μπορούν να εμβολιαστούν όσοι εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό.

Η Ελλάδα αναμένει την προμήθεια εμβολίων της ευλογιάς (κοινής) μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού όπως έγινε και με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook