Ούτε λίγες ώρες δεν πέρασαν από την αγωγή που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη και του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου για το θέμα της δημοσιοποίησης της βίλας που νοικιάζει στο Σούνιο.

Δεν θα σταθώ στην ουσία του θέματος που παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ. Αυτά είναι θέματα που προβλήθηκαν, απαντήθηκαν επαρκώς ή ενδεχομένως και όχι με τόσο μεγάλη επάρκεια. Το μείζον κατά τη γνώμη μου όμως είναι το ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτει αγωγή και ζητά αποζημιώσεις – μαμούθ από εκπροσώπους του Τύπου.

Ο λόγος γίνεται για την σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΜΜΕ. Μια σχέση προβληματική με ευθύνη του πρώτου.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε καμία φάση του πολιτικού του βίου δεν θεώρησε τα media ως κάτι θετικό. Έστω ως ένα “αναγκαίο δημοκρατικό κακό”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε και εφάρμοσε μια στρατηγική εξόντωσης όσων του ασκούσαν κριτική.

Έστησε ολόκληρο σκηνικό προσκλήσεων σε ανοικτές κοινοβουλευτικές διαδικασίες εκδοτών για τα δάνεια στα ΜΜΕ όχι τόσο επιδιώκοντας την ουσία, τη διερεύνηση των σχέσεων Μέσων και τραπεζών – πολιτικού συστήματος, όσο κυρίως κινούμενος στη λογική της αρένας. Του εντυπωσιασμού. Τα ΜΜΕ ήταν ένας βολικός εχθρός. Ο “μπαμπούλας”. Ακόμα και στην ήττα του, τα ΜΜΕ έφταιξαν. Ο ίδιος που φίμωνε κάθε ελεύθερη φωνή, που ήθελε μόλις τέσσερα ανοικτά ιδιωτικά κανάλια, που ήθελε έναν ΔΟΛ κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κόμματος του, που έκανε κρυφά ραντεβού πιέζοντας εκδότες και παράγοντες, τώρα μιλάει για “μονοκρατορία ΝΔ” στο χώρο των media. Λησμονά όμως κάτι σημαντικό: πως οι δημοσιογράφοι ένιωσαν στα χρόνια εξουσίας του στο πετσί τους τις παρεμβάσεις στο έργο τους. Φοβήθηκαν για τη βιωσιμότητα της δουλειάς τους. Για την ανεξαρτησία τους. Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που εκτόξευαν ύβρεις και απειλές εναντίον τους του τύπου “θα σας χώσω τρία μέτρα κάτω από τη γη”. Υπουργοί δικοί του έστελναν αστυνομικούς σε ΜΜΕ.

Τώρα κάνει πως θέλει τα ΜΜΕ ανοικτά και δημοκρατικά, όμως ταυτόχρονα στέλνει αγωγές ζητώντας αποζημιώσεις.

Αυτή είναι η κουλτούρα του για την ελευθεροτυπία. Αυτή είναι η έχθρα του απέναντι στη Δημοκρατία.

*Βουλευτής Β’ Πειραιά

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook