«Μαζί, μπροστά για την Αίγινα», ο συνδυασμός της υποψήφιας δημάρχου που μετά τη δημοσιογραφία δοκιμάζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με στόχο, την ανάδειξη και την ανάπτυξη της Αίγινας, η Σίλα Αλεξίου έχει διαρθρώσει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα, το οποίο επικοινωνεί πόρτα – πόρτα, έχοντας κοντά της τους υποψηφίους της, ανθρώπους της αγοράς, επιστήμονες, πολίτες που ξέρουν το νησί καλά, βιώνουν τα προβλήματα και έχουν λύσεις γι’ αυτά.

Άλλωστε η  Σίλα Αλεξίου γνωρίζει καλά την Αίγινα. Εξερευνούσε τον τόπο της κάθε καλοκαίρι, γιορτές και σχόλες με τα ξαδέλφια και τους φίλους της, τον ζούσε κάθε σαββατοκύριακο στα φοιτητικά της χρόνια και ύστερα τον γνώρισε ξανά από την αρχή στις αποδράσεις με τα δύο της παιδιά. Η Αίγινα αποτελούσε για χρόνια το απάγκιο της από τη «δημοσιογραφική τρέλα» και όταν έγινε μόνιμη κάτοικος πριν από 13 χρόνια δεν δίστασε στιγμή να συνδυάσει τη λατρεία της για το νησί και το ρεπορτάζ, δημιουργώντας με τον Γιάννη Προβή το SaronicMagazine.

Σήμερα, παίρνει βαθιά ανάσα και ρίχνεται σε ένα πεδίο που δεν της είναι διόλου άγνωστο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μόνο που τώρα δεν θα βρεθεί στη θέση της δημοσιογράφου, αλλά της υποψήφιας δημάρχου Αίγινας και σε λίγες ημέρες από σήμερα –μαζί με το επιτελείο της- θα κριθούν από τους νησιώτες.

«Μετά από τόσα χρόνια στη δημοσιογραφία και το δικαστικό ρεπορτάζ έχω μάθει ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται άμεσα», συνηθίζει να λέει η υποψήφια δήμαρχος Αίγινας, Σίλα Αλεξίου. Παρότι εδώ και πολλά χρόνια της γίνονταν προτάσεις για την κάθοδό της στις δημοτικές εκλογές με διάφορες παρατάξεις, τώρα ήρθε η στιγμή να αντιδράσει. Κίνητρό της η απραξία της σημερινής διοίκησης. Λαμβάνοντας αυτήν την απόφαση, πέτυχε κάτι μοναδικό: η παράταξή της να γίνει ομπρέλα υπό την οποία συμπράττουν υποψήφιοι από διαφορετικά πολιτικά μετερίζια, σχεδόν όλοι οι πρώην δήμαρχοι, αλλά και τα μέλη παρατάξεων του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού. Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Αίγινα και -αδιαμφισβήτητα- δείχνει την κοινή αποδοχή τόσο στο πρόσωπό της, όσο και στις ιδέες, προτάσεις και δεσμεύσεις του συνδυασμού «Μαζί, μπροστά για την Αίγινα». Άλλωστε, κοινός στόχος των προσπαθειών και αποδέκτης κάθε ενέργειας όλων είναι η Αίγινα.

Οι πολίτες καλούνται στις 8 Οκτωβρίου να επιλέξουν το πρόσωπο που θα ηγηθεί και θα οδηγήσει την Αίγινα μέχρι το 2028, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ανακήρυξη του νησιού ως Πρώτη Πρωτεύουσα της Νεότερης Ελλάδας. Αυτό το έτος αποτελεί και για την ίδια τη Σίλα Αλεξίου ορόσημο, τη στιγμή που μεγάλη «πληγή» -η οποία παραμένει ανεπούλωτη παρά τα πολύ θετικά πρόσφατα μηνύματα- είναι η αξιοποίηση των καποδιστριακών κτιρίων. Δεν είναι τυχαίο ότι το ορόσημο αυτό των 200 χρόνων αποτέλεσε και την έμπνευση για την διοργάνωση από την υποψήφια δήμαρχο μιας προγραμματικής διημερίδας ανοιχτού διαλόγου υπό τον τίτλο «Αίγινα 2028» στην οποία κλήθηκαν να μιλήσουμε ειδικοί για το μέλλον της Αίγινας.

Ανάμεσα στους στόχους της Σίλας Αλεξίου είναι και η ίδρυση φορέα πολιτισμού για την διάσωση και ανάδειξη των ιστορικών μνημείων, της λαογραφίας και της παράδοσης της Αίγινας. «Όταν με ρωτούν γιατί δήλωσα υποψηφιότητα τώρα, τους απαντώ ότι σε μια εποχή που μας δίνει τόσες ευκαιρίες να την ανεβάσουμε και πάλι ψηλά, να ξαναγίνει το πιο δημοφιλές νησί, όχι μόνο χάρη στους αρχαίους ημών προγόνους και τον ρόλο που διαδραμάτισε στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους ως Πρώτη Πρωτεύουσα, εμείς απλώς αφήνουμε τα τρένα να περνούν και ως ουραγοί των άλλων νησιών και περιοχών της Ελλάδας, αντί να αναδείξουμε τα μεγάλα προνόμια που διαθέτει η Αίγινα, τα υποβαθμίζουμε», συνηθίζει να λέει. Με αυτόν τον στόχο, την ανάδειξη και την ανάπτυξη της Αίγινας, η Σίλα Αλεξίου έχει διαρθρώσει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα, το οποίο επικοινωνεί πόρτα – πόρτα, έχοντας κοντά της τους υποψηφίους της, ανθρώπους της αγοράς, επιστήμονες, πολίτες που ξέρουν το νησί καλά, βιώνουν τα προβλήματα και έχουν λύσεις γι’ αυτά. Δίπλα της και νέοι, οι οποίοι έφυγαν από το νησί για να σπουδάσουν και επέστρεψαν για να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Ένα από τα συνθήματά της «Αίγινα, δεν είναι μόνο η πόλη».

Πολιτική Προστασία και Υγεία στην κορυφή του προγράμματός της

Η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel και από το νησί της Αίγινας κατέδειξε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την Πολιτική Προστασία. Στην κορυφή των 10 αξόνων του προγράμματος της Σίλας Αλεξίου βρίσκονται η θωράκιση των πολιτών από την Κλιματική Κρίση, αλλά και η Υγεία, αφού οι υγειονομικές δομές του νησιού «στενάζουν» – ειδικά το καλοκαίρι- από τη συστηματική αύξηση των επισκεπτών και των «εραστών» της Αίγινας που είναι δυσανάλογη των επενδύσεων σε υγειονομικές υπηρεσίες. Ο συνδυασμός «Μαζί, μπροστά για την Αίγινα, έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας, προκρίνοντας τη δημιουργία Δημοτικού Δικτύου Στήριξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η ανάπτυξη, όμως, δεν σταματά και δεν περιορίζεται για τη Σίλα Αλεξίου και τους ανθρώπους του συνδυασμού της, σε αυτούς τους δύο σημαντικότατους άξονες. Η Αίγινα έχει ανάγκη την πολύπλευρη και ομογενοποιημένη ανάπτυξη του νησιού, με ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο και όλες τις αναγκαίες λιμενικές και τουριστικές εγκαταστάσεις, που δεν θα κάνει τους κατοίκους και τους επαγγελματίες των απομακρυσμένων από την πόλη περιοχών να αισθάνονται «πολίτες β’ κατηγορίας». Κοινός παρονομαστής κάθε προσπάθειας και μάχης που είναι έτοιμη να δώσει η υποψήφια δήμαρχος Αίγινας είναι η θεμελίωση ενός «σύγχρονου, λειτουργικού και ανοιχτού δήμου», με αναβαθμισμένες ψηφιακές υπηρεσίες, που θα εκχωρήσει αρμοδιότητες στις Δημοτικές Κοινότητες και θα σπάσει την απομόνωση της Περιφέρειας του νησιού από το κέντρο αναδιοργανώνοντας το ανεπαρκές συγκοινωνιακό δίκτυο του νησιού και με την ίδρυση Δημοτικής Συγκοινωνίας.

Η καθημερινότητα στην Αίγινα και η καθαριότητα –που αποτελούν διαχρονικό βραχνά για τους δήμους- είναι στα πρώτα ζητήματα και προβλήματα του νησιού που η Σίλα Αλεξίου και η ομάδα της έχουν αναζητήσει και βρει σύγχρονες και πρωτοπόρες λύσεις, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα συστήματα διαχείρισης των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον και προς όφελος του δημότη. Την ίδια ώρα, και η φροντίδα για τα ζώα αποτελεί ένα θεμελιακό αξιακό στοιχείο της ταυτότητας του συνδυασμού. Πρόκειται, άλλωστε, για ζήτημα που απαιτεί ευαισθησία και συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η Σίλα Αλεξίου έχει όραμά για την Αίγινα. Αν είναι κάτι που επίσης συνηθίζει να λέει, αυτό είναι ότι «η Αίγινα δεν είναι ανάγκη μόνο να αλλάξει δήμαρχο, είναι ανάγκη να αλλάξει ρότα και να αλλάξει σελίδα, να ανοίξει πανιά για μια ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ανάπτυξης και ευημερίας.» Αν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Αίγινας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook