Το σχέδιο αφορά έργα σε 8 Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας τα έργα του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» « αλλάζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας, που αναβαθμίζουν τις γειτονιές μας και εκσυγχρονίζουν τη φυσιογνωμία του τόπου μας».

Την πορεία υλοποίησης του προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπτυξης «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Η κα Πατουλίδου παρουσιάζοντας το πρόγραμμα αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησής του:

-Τα συνολικά έργα που εντάχθηκαν και υλοποιούνται είναι 126.
-Ο προϋπολογισμός ένταξης είναι 106,5 εκ. ευρώ.
-Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν είναι ύψους 53 εκ. ευρώ.
-Το συνολικό ύψος πληρωμών είναι 16,9 εκ. ευρώ.
-Ποσό 75,3 εκ. ευρώ διατέθηκε για επιπρόσθετη ενίσχυση 2.302 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.
-Το πρόγραμμα αφορά σε έργα αναπλάσεων, πρασίνου, κοινωνικά, ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Ανά δήμο και φορέα τα στοιχεία είναι:

-Δήμος Δέλτα (Καλοχώρι) – 2 έργα, 444.200 ευρώ.
-Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης – 18 έργα, 13,3 εκ. ευρώ.
-Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου – 8 έργα, 4,9 εκ. ευρώ.
-Δήμος Παύλου Μελά – 11 έργα, 18,4 εκ. ευρώ.
-Δήμος Νεάπολης-Συκεών – 10 έργα, 19,4 εκ. ευρώ.
-Δήμος Θεσσαλονίκης – 22 έργα, 9,4 εκ. ευρώ.
-Δήμος Καλαμαριάς – 19 έργα, 13,8 εκ. ευρώ.
-Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη (Πυλαία) – 8 έργα, 2,7 εκ. ευρώ.
-Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης – 6 έργα, 12,8 εκ. ευρώ.
-Άλλοι Φορείς – 22 έργα, 11,9 εκ. ευρώ.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην εισήγησή του χαρακτήρισε το σχέδιο της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης. «Το ξεκινήσαμε στο τρέχων ΕΣΠΑ και μέσα από τη συνεργασία και την κοινή προσπάθεια έχουμε καταφέρει να είμαστε πολλά βήματα μπροστά σε επίπεδο προόδου υλοποίησης. Όταν σχεδιάζαμε το πρόγραμμα αυτό, στο ξεκίνημα αυτής της προγραμματικής περιόδου, υπήρχαν αρκετές επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιηθεί σωστά και έγκαιρα. Ήταν άλλωστε, η πρώτη φορά, που οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης κλήθηκαν να συνεργαστούν και να συνδιαμορφώσουν ένα σχέδιο που αφορά ταυτόχρονα οχτώ Δήμους τη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Και κληθήκαμε να συνεργαστούμε όχι μεμονωμένα, αλλά σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, με συγκεκριμένους δείκτες και με συγκεκριμένους τομείς παρέμβασης. Παράλληλα, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πήραμε μία σημαντική απόφαση: Διασφαλίσαμε τους διπλάσιους πόρους, από το σύνολο των πόρων που είχαμε υποχρέωση να κατευθύνουμε σε αυτή τη δράση. Και την απόφαση αυτή την πήραμε γιατί ακριβώς, πιστεύουμε στη συνεργασία και επενδύουμε στον κοινό σχεδιασμό μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Δήμων. Και πλέον, τώρα που τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας αρχίζουν να φαίνονται στην πράξη νιώθουμε δικαιωμένοι γι’ αυτή την απόφασή μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Αναφερόμενος στα έργα του προγράμματος, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «δεν είναι απλώς παρεμβάσεις που αλλάζουν την εικόνα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Είναι έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας, που αναβαθμίζουν τις γειτονιές μας και εκσυγχρονίζουν τη φυσιογνωμία του τόπου μας».

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε μάλιστα ότι το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε περισσότερες αστικές περιοχές Δήμων της Θεσσαλονίκης και με περισσότερους διαθέσιμους πόρους και στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δουλεύει μαζί, δίπλα – δίπλα, με τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τους επιστημονικούς και ερευνητικούς Φορείς, τα Πανεπιστήμια, την ίδια την κοινωνία, χτίζοντας στρατηγικές και πολιτικές που ξεκινούν από τη βάση και πηγαίνουν προς τα επάνω, για να μην αφήσουμε κανένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα ανεκμετάλλευτο. Αυτή ήταν πάντα η φιλοσοφία μας και μ’ αυτό τον τρόπο κερδίσαμε τις σημαντικές μάχες για τον τόπο μας. Και με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια. Με συνεργασία, συνεννόηση και μεθοδική δουλειά. Και αυτό το καλό παράδειγμα Μητροπολιτικής Διοίκησης, που βλέπουμε στην πράξη ότι πετυχαίνει είμαστε πλέον έτοιμοι να το διευρύνουμε στη νέα Προγραμματική Περίοδο, στο νέο ΕΣΠΑ, εντάσσοντας στην περιοχή εφαρμογής και αστικά τμήματα των υπόλοιπων δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και διασφαλίζοντας επιπλέον πόρους. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, διαμορφώνοντας τις συνθήκες που κάνουν τον τόπο μας, πιο σύγχρονο, πιο λειτουργικό, με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους συμπολίτες. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη».

Τα έργα

Μεταξύ των σημαντικών έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» περιλαμβάνονται: η περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, η εξυγίανση και αποκατάσταση του υπεδάφους και του υπόγειου νερού στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα, η διαμόρφωση χώρων πρασίνου και η κατασκευή πάρκων σε όλους τους Δήμους, η ανάπλαση της περιοχής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, της Παπαναστασίου – Βούλγαρη, της επέκτασης της Πυλαίας, της περιοχής Κηφισιάς – Βότση, των Βυζαντινών Τειχών (οδός Επταπυργίου), της περιοχής άνωθεν της περιφερειακής οδού, τα πάρκα τσέπης του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα φυτεμένα δώματα και οι πράσινες σχολικές αυλές, το ευφυές σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης κυκλοφορίας και η ενοποίηση των κέντρων ελέγχου κυκλοφορίας, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, ο εξοπλισμός της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, η αναβάθμιση και επέκταση του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης κ.ά.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα διοργανωθεί διαγωνισμός φωτογραφίας, στον οποίο πολίτες θα φωτογραφίζουν έργα της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» και θα μπορούν να κερδίσουν δώρα (ηλεκτρικό πατίνι, κινητό τηλέφωνο, tablet).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook