σταθερή μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με τα καθησυχαστικά νέα για τις επιπτώσεις της νέας παραλλαγής Όμικρον, προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία, με αρκετούς ειδικούς να αρχίζουν να βλέπουν φως στο τούνελ και να προβλέπουν το, όχι πια τόσο μακρινό και αόριστο, τέλος της πανδημίας.

Ωστόσο, οι αλματώδεις ρυθμοί στους θανάτους και τις διασωληνώσεις ασθενών κορωνοϊού δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, καθώς είναι προφανές ότι ακόμη κι αν πλησιάζουμε, έστω και με αργούς ρυθμούς, στο τέρμα, τα τελευταία μέτρα θα είναι δύσκολα.

«Αυτήν την στιγμή οι ειδικοί συζητάνε. Βρισκόμαστε ανάμεσα στη μεταδοτικότητα και πιθανόν τη μη ανταπόκριση των εμβολίων από τη μια μεριά και μια μορφή της νόσου που είναι πιο ηπία και μια πιο επιθετική Δέλτα», είπε, μιλώντας στο MEGA, η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

«Αντιμετωπίζουμε κυρίως τη Δέλτα αλλά πρέπει να περιμένουμε έξαρση και των δύο για ένα μικρό διάστημα και να δούμε αν η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα αλλά αν θα είναι πιο ήπια», συμπλήρωσε.

«Τα εμβόλια θωρακίζουν»
Σχετικά με τα εμβόλια, η καθηγήτρια τόνισε ότι τα υπάρχοντα σκευάσματα προστατεύουν έναντι της Δέλτα.

«Για τη Δέλτα είμαστε θωρακισμένοι από σοβαρή νόσο και θάνατο. Για την Όμικρον το συζητούν, ανησυχούν, φαίνεται ότι είναι πιο ηπία η νόσος οπότε αυτό θα διευκολύνει τα πράγματα».

Ωστόσο, παραμένει ακόμη άγνωστο τι θα γίνει με την 4η δόση και αν αυτή θα είναι απαραίτητη εντός του 2022.

Μέχρι τότε, θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν και με τις 3 δόσεις ενώ θα πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας «για να μην διασπείρουμε και να μην κολλήσουμε».

«Ακραίο οι ρεζερβέ ΜΕΘ»
Αναφερόμενη στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για… ρεζερβέ ΜΕΘ και τον σάλο που έχει ξεσπάσει, η κ. Λινού επισήμανε:

«Πιστεύω, και αυτό που έχω βιώσει όλα τα χρόνια, είναι ότι όταν ο γιατρός έχει κάποιον μπροστά του που κινδυνεύει, χρησιμοποιεί κάθε μέσο που έχει για να τον σώσει. Το θεωρώ απίθανο έως τρελό. Δε νομίζω ότι γίνονται αυτά τα πράγματα, θα είναι πολύ ακραίο. Αυτήν την στιγμή έχουμε κρίση, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επίθεση».

«Ασφαλές το εμβόλιο στα παιδιά»
«Πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν τα παιδιά για τη δική τους προστασία. Έχουμε να κάνουμε με μια περίεργη αρρώστια που δεν την ξέρουμε πλήρως», σημείωσε η καθηγήτρια σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο οποίος είανι διαθέσιμος από χθες.

«Τα εμβόλια στα παιδιά είναι πολύ ασφαλέστερα απ’ ό,τι στους μεγάλους. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, καμία σοβαρή παρενέργεια», είπε η κ. Λινού, η οποία τόνισε και τον ρόλο των παιδιάτρων στην καμπάνια για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook