Δεν δηλώνονται όλα τα κρούσματα του κορωνοϊού, είπε ο πνευμονολόγος Γιάννης Τζανάκης, που εκτιμά ότι οι νοσούντες φτάνουν τους 150.000 την εβδομάδα.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε πως «είναι αρκετά πιθανό η μετάλλαξη Κένταυρος, του κορωνοϊού να «μπει» στη χώρας μας τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε περισσότερα από 150.000 θα ανέρχονται τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού, εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωϊνή Ενημέρωση» στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής τόνισε ότι σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν περίπου 60 με 80 χιλιάδες κρούσματα στην εβδομαδίαια έκθεση του ΕΟΔΥ, εξηγώντας ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος: «Αν έχουμε 10-15 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα θα πρέπει να τον πολλαπλασιάσουμε επί 2 επί 3 για να βρούμε τα πραγματικά νούμερα. Επομένως αν αυτά τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν επί 7 πάμε στα 150.000 την εβδομάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε πολλοί είναι αυτοί που νοσούν και κάνουν απλώς ένα σελφ τεστ, χωρίς να το δηλώνουν κι έτσι δεν καταγράφονται.

Για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία τόνισε ότι αν και υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων είναι αναντίστοιχος ο αριθμός των νοσηλειών.

Τέλος, για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές συμβούλεψε πως για 3-4 ημέρες θα πρέπει να αποφύγουν επαφές με ευάλωτα άτομα κι αν αυτές είναι απαραίτητες να γίνουν με χρήση μάσκας.

Καραδοκεί ο «Κένταυρος»

Ακόμη και μέσα στον Αύγουστο θα μπορούσε να κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα η παραλλαγή της Covid-19, Κένταυρος. Ωστόσο ο κρίσιμος μήνας για την εξάπλωση θα είναι ο Σεπτέμβριος, ειδικά μετά το άνοιγμα των σχολείων. Οι ειδικοί προειδοποιούν για νέο φθινοπωρινό κύμα και επισημαίνουν πως θα πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στην εκστρατεία εμβολιασμού των πολιτών, παρά να επανέλθουν περιοριστικά μέτρα. Τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια πάντως φαίνεται να αργούν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε πως «είναι αρκετά πιθανό η Κένταυρος να «μπει» στη χώρας μας τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, λόγω των τουριστικών ροών». Ήδη άλλωστε κυκλοφορεί με αρκετά μεγάλη διασπορά σε Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία χωρίς όμως να κυριαρχεί. Στην Ελλάδα αναμένεται να κυριαρχήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής πρόκεται για ένα στέλεχος πιο μολυσματικό κατά περίπου 18,5% από την Όμικρον 4-5, ωστόσο με συμπτώματα πιο ήπια καθώς στην πραγματικότητα αποτελεί υποπαραλλαγή της Όμικρον 2. Υπό τις συνθήκες αυτές ο κ. Σαρηγγιάνης εκτίμησε πως δεν θα δούμε μεγάλη αύξηση σε αριθμό νοσηλειών και θανάτων.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ανάγκη για επιβολή μέτρων τον χειμώνα, σημείωσε πως θα μπορούσαν να επιβληθούν μέτρα πιο ήπια και στοχευμένα σε σχέση με τις προηγούμενες «καμπές» της πανδημίας. «Το να γίνεται ένα σελφ τεστ την εβδομάδα στα σχολεία θα ήταν ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός για να μειωθεί η διασπορά που περνάει μέσα από αυτά», ανέφερε ενδεικτικά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook