Το κεντρικό αφήγημα περί πρωτοφανών καιρικών φαινομένων που υιοθετήθηκε με την εμφάνιση των πρώτων προβλημάτων, καταρρίπτεται και με τη βούλα της επιστήμης.

Την διαπίστωση πως η «Μήδεια» ήταν «μια πολύ ισχυρή ψυχρή εισβολή» κάνουν στην πρώτη ανάλυσή τους οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Απαντώντας στο ερώτημα αν ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο η απάντηση είναι «όχι».

«Δεν ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο. Όσον αφορά στα φαινόμενα σε όλη τη χώρα, η κακοκαιρία Αριάδνη την περίοδο 5-11 Ιανουαρίου 2017 (η πρώτη κακοκαιρία στην οποία το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr έδωσε όνομα) επηρέασε με χιονοπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές σχεδόν το σύνολο της χώρας, ενώ η Μήδεια επηρέασε μικρότερη γεωγραφική περιοχή» αναφέρει το meteo.gr.

Όσον αφορά στην Αθήνα, επισημαίνει ότι το ύψος του χιονιού την Τρίτη 16/02/2021 ήταν εφάμιλλο της κακοκαιρίας 17-18/02/2008 και αυτής της 4-6/01/2002.

Το φαινόμενο «ήταν προβλέψιμο σε πολύ μεγάλο βαθμό», σύμφωνα με τους επιστήμονες του Αστεροσκοπείου, οι οποίοι από την Τετάρτη 10/02 είχαν ανακοινώσει την έλευση της ψυχρής αέριας μάζας, τη «βάφτισαν» και στη συνέχεια έκαναν συνολικά 17 ανακοινώσεις για την κακοκαιρία, ενώ συνέλλεξαν τεράστιο όγκο δεδομένων από τις καταγραφές του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών.

Στο ερώτημα αν στην Ελλάδα υπάρχει επάρκεια υποδομών για την παρακολούθηση τέτοιων έντονων καιρικών φαινομένων, η απάντηση είναι ότι «υπάρχει διεθνής καλή πρακτική και τεχνογνωσία σε εθνικό επίπεδο, αλλά απαιτείται επένδυση σε μετρητικές υποδομές και ολοκλήρωσή τους σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης». Επίσης θα πρέπει να καλυφθούν αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας μας με μετεωρολογικούς σταθμούς.

Ακόμη προτείνεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος συλλογής σχετικών πληροφοριών και μετάδοσής τους προς την Πολιτεία και τους πολίτες, η επένδυση σε επιστημονικά όργανα, η ανάπτυξη διαδικασιών παραγωγής εξειδικευμένων ειδοποιήσεων σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (Περιφέρειες, Δήμους) και στη συνέχεια η μετάδοση της πληροφορίας αυτής στους πολίτες (πχ. μέσω εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα). Αυτό μπορεί να ισχύει και για προειδοποιήσεις σχετικά με ισχυρούς άνεμους, ακραίες βροχοπτώσεις και δασικές πυρκαγιές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook