Την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά δοκιμάζονται ακόμα από τις καταστροφές στις υποδομές ενέργειας και ύδρευσης καθώς και από -της μεγάλης έκτασης και συνεχιζόμενες- διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος που άφησε πίσω της η πολύ μεγάλη χιονόπτωση, το πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ των αρμοδίων εξαγριώνει ακόμα περισσότερο τους καταταλαιπωρημένους δοκιμαζόμενους πολίτες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ρίχνει την ευθύνη (για τις καταστροφές στο δίκτυο ρεύματος από την πτώση των δένδρων) στον ΔΕΔΔΗΕ. Πράγματι βάση της ισχύουσας -απαρχαιωμένης- νομοθεσίας, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος να επιθεωρεί το δίκτυο και σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιο κλαδί κοντά σε καλώδιο, τότε φροντίζει αυτό να κλαδευτεί. Μάλιστα η διαδικασία προβλέπει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ στέλνει στους δήμους αιτήματα για την κοπή κλαδιών και στη συνέχεια αποστέλλει στα σημεία εργολάβους/κηπουρούς, οι οποίοι και πραγματοποιούν τις εργασίες συντήρησης.

Ο αντίλογος σε αυτό –από το… εύκολο πάντως θύμα ΔΕΔΔΗΕ- είναι, ότι η καταστροφή του δικτύου δεν προκλήθηκε από κλαδιά που βρίσκονταν πλησίον των καλωδίων, αλλά από δέντρα τα οποία κατέρρευσαν και τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν γέρικα και ετοιμόρροπα και θα έπρεπε να έχουν κοπεί. Η ευθύνη για αυτό βαρύνει την αυτοδιοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες τους όμως οι απίστευτες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την κοπή δέντρων είναι εξαιρετικά αυστηρές μιας και ακόμη και μέσα στον κήπο ενός σπιτιού, δεν επιτρέπεται η κοπή ενός δέντρου και χρειάζεται ειδική άδεια.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ

Ενα παράδειγμα για το γραφειοκρατικό αλαλούμ είναι η πρόσφατη ιστορία την οποία αποκάλυψε στο bigpost.gr εκπρόσωπος μεγάλου ιδρύματος: Σε μεγάλο καταπράσινο οικόπεδο κληροδότημα του συγκεκριμένου ιδρύματος στον δήμο Κηφισιάς, τα κλαδιά είχαν μεγαλώσει πάρα πολύ και τα ξερά κινδύνευαν με ανάφλεξη.

Το ίδρυμα υπέγραψε σύμβαση με εργοληπτική εταιρεία πρασίνου για τον καθαρισμό του οικοπέδου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών καθαρισμού, γειτόνισσα προφανώς με «οικολογικές ευαισθησίες» κάλεσε την αστυνομία, οι υπεύθυνοι της εταιρείας πρασίνου οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο και φυσικά ο καθαρισμός δεν έγινε ποτέ!

Κάτι πρωτοφανές στο οποίο δεν έχει αναφερθεί ουδείς είναι πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαική Ενωση που δεν διαθέτει κεντρικό φορέα πρασίνου και δεν τηρεί Ευρωπαϊκά ή εθνικά σχετικά πρωτόκολλα.

Το γραφειοκρατικό αλαλούμ αλλά και η παρωχημένη νομοθεσία φτάνουν σε τέτοιο σημείο, ώστε το δασαρχείο να έχει λόγο ακόμα και για κοπή θάμνων σε αστικές περιοχές (όπως π.χ το Παγκράτι ή το Περιστέρι ) που βρίσκονται μέσα δημοτικά άλση, λες και πρόκειται για δάση!

Στα πλαίσια αυτά, ο Στέλιος Πέτσας σήμερα ανακοίνωσε νέα νομοθετική διευθέτηση για την κατάργηση του αλαλούμ αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων, ώστε επιτέλους να υπάρχουν υπεύθυνοι και να αποφευχθούν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον. Ο υπουργός επίσης υποστήριξε πως πρέπει να γίνει υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ πέραν από το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων.

Για υπογειοποίηση των καλωδίων της ηλεκτροδότησης έκανε λόγο ο και υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας πως «η δεκαετής κρίση έφερε πίσω και τη συντήρηση του δικτύου».

Ένα ακόμη πρόβλημα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας ήταν η αδυναμία πρόσβασης στα σημεία όπου υπήρχαν βλάβες. Εδώ, η ευθύνη για τη διάνοιξη των δρόμων και την προσβασιμότητα στα σημεία με προβλήματα, ανήκει στην περιφέρεια, στους Δήμους και την Πολιτική Προστασία και όχι στον ΔΕΔΔΗΕ, που δεν διαθέτει τον σχετικό εξοπλισμό και οχήματα διάνοιξης δρόμων.

Στα κυβερνητικά επιχειρήματα πάντως, πέραν της σημερινής πρωθυπουργικής παρέμβασης περί καμένης γης που παρέλαβε στην ΔΕΗ, δεσπόζουσα θέση έχει η επιχειρηματολογία της πως η κακοκαιρία αυτή ήταν πρωτοφανής ιδιαίτερα για την Αττικοβοιωτία. Μερίδα όμως μετεωρολόγων έχει αντίθετη άποψη. Σίγουρα η χιονόπτωση ήταν σφοδρότατη, αλλά η εικόνα διάλυσης των υποδομών ρεύματος και ύδρευσης δεν συνάδουν με κράτος της ΕΕ ακόμα και νοτίου χώρας της. Δεν θα συγκριθούμε βέβαια κλιματολογικά με χώρες της Σκανδιναβίας ή Βαλτικών περιοχών αλλά τέτοιες χιονοπτώσεις δεν είναι τόσο σπάνιες ούτε σε Βαλκανικές, πολύ φτωχότερες χώρες από την Ελλάδα.

Ο ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

Ο Μάκης Βορίδης μετά από αντιδράσεις δημάρχων και της ΚΕΔΕ απέναντι του, οι οποίοι θεώρησαν οτι ο υπουργός τους χρεώνει τις ευθύνες για το κόψιμο των δέντρων που οδήγησε στις διακοπές ρεύματος, άλλαξε ρότα και «πέταξε και αυτός το μπαλάκι» στον ΔΕΔΔΗΕ προφανώς για να μην έχει περαιτέρω αντιδράσεις από αυτοδιοικητικούς παράγοντες -κάποιοι από τους οποίους έχουν μεγάλη επιρροή στην εκλογική του περιφέρεια, αυτή της Ανατολικής Αττικής.

Ερωτηθείς για τις ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν για τα πεσμένα δέντρα που προκάλεσαν το πρόβλημα, ο κ. Βορίδης απάντησε ότι «έπρεπε τις προηγούμενες ημέρες να είχαν βγει συνεργεία και να εκτιμήσουν ποια δέντρα και κλαδιά είναι δυνατόν να πέσουν και να το προλάβουν. Η ευθύνη εδώ βρίσκεται πρωτίστως και κυρίως σε αυτόν που πρέπει να διατηρήσει το δίκτυο ανέπαφο. Έτσι, έπρεπε ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενεργήσει ώστε να εικάσει και να κόψει και καθαρίσει όσα δέντρα έπρεπε για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 18 χρόνια. Αν αυτό είναι που καταλογίζουμε στον ΔΕΔΔΗΕ, που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, τότε πράγματι αυτό να του το καταλογίσουμε. Αλλά μόνο γι’ αυτό» τόνισε ο υπουργός εσωτερικών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ

Πάντως ο ΔΕΔΔΗΕ στις 15 Ιανουαρίου είχε προαναγγείλει εγγράφως επιθεώρηση και συντήρηση των δικτύων στις περιοχές Φιλοθέης – Κηφισιάς. Στο επίκεντρο της επιθεώρησης θα ήταν τα δέντρα που «έρχονται σε επαφή ή γειτνιάζουν με αγωγούς να κλαδευτούν, για να τηρούνται τα όρια ασφαλείας», καθώς, όπως αναφέρει το έγγραφο «η επαφή ή η γειτνίαση των δένδρων με τα ηλεκτροφόρα σύρματα είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα στα δίκτυα με πιθανές σοβαρές συνέπειες».

Ειδική αναφορά γίνεται στα προβλήματα που προκαλούνται όταν δένδρα και κλάδοι επισφαλούς ανοχής «πέφτουν πάνω στα ηλεκτροφόρα σύρματα, σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας (π.χ. χιονοπτώσεις)», κάτι που συνέβη και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ εξηγούσε ότι θα υπάρξει μέριμνα για την αποψίλωση χόρτων, γύρω από τους στύλους των εναέριων γραμμών, που βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές και ζήτησε από το δασαρχείο «άδεια για κλάδεμα δένδρων, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας, καθώς και για την κοπή δένδρων επισφαλούς αντοχής, για την εξάλειψη των κινδύνων πτώσης τους πάνω στα δίκτυα, σε περιόδους κακοκαιρίας»

Με άδεια από το Δασαρχείο πάντως, πραγματοποιείται κάθε χρόνο το κλάδεμα των δέντρων που γειτνιάζουν με τα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία δημιουργούν κινδύνους για βραχυκύκλωμα ή σπάσιμο καλωδίων.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο που απευθύνει κάθε χρόνο ο ΔΕΔΔΗΕ προς τα δασαρχεία και τους δήμους προκειμένου να εξασφαλιστεί η σχετική άδεια και να προσδιοριστεί το σημείο απόθεσης των κλαδιών σε κάθε περιοχή. Όπως αναφέρεται από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, η διαδικασία είναι τυπική και η άδεια δίνεται κάθε χρόνο.

«Απαραίτητα, πρέπει τα δένδρα που έρχονται σε επαφή ή γειτνιάζουν με αγωγούς να κλαδευτούν, ώστε να τηρούνται τα όρια ασφαλείας σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της επιχείρησης», αναφέρει ο Διαχειριστής. Η διαδικασία βασίζεται σε Κανονισμό του 1967 για την «Εγκατάσταση και Συντήρηση Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας». Η άδεια ζητείται στις αρχές του έτους, προκειμένου να ακολουθήσει το κλάδεμα την άνοιξη.

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ, η επαφή ή η γειτνίαση των δένδρων με τα ηλεκτροφόρα σύρματα είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα στα δίκτυα με πιθανές σοβαρές συνέπειες, ενώ ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα προκαλούνται από δένδρα ή κλαδιά μειωμένης αντοχής (π.χ. από πυρκαγιές) που πέφτουν στα σύρματα σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας (χιονοπτώσεις). Για τους ίδιους λόγους (ασφαλείας) γίνεται αποψίλωση των χόρτων γύρω από τους στύλους των γραμμών που βρίσκονται μέσα σε δάση.

ΚΕΔΕ: ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΟΙ ΔΗΜΟΙ

Οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με αφορμή τις πτώσεις δένδρων σε εναέρια καλώδια της ΔΕΗ που προκάλεσαν τις διακοπές ρεύματος.

Η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι αυτό προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281 και παράλληλα σημειώνει πως οι δήμοι «προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους».

«Αντικειμενικά, οι δήμοι του αστικού συγκροτήματος δεν έχουν όλον αυτό τον στόλο των μηχανημάτων για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλον εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών», υπογράμμισε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης ρίχνει και αυτός την ευθύνη στον ΔΕΔΔΗΕ, εκδίδοντας μάλιστα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως: «Είναι ώρα ο ΔΕΔΔΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του για τις διακοπές ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο».

«Είναι ανεπίτρεπτο» υπογραμμίζει ο Γ. Πατούλης «σε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες να μένουν περίπου 250.000 νοικοκυριά για τόσες πολλές ώρες, χωρίς ρεύμα. Εξίσου ανεπίτρεπτο, όπως υποστηρίζει, είναι κάποιοι να προσπαθούν να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες».

«Μπορεί να είναι ακραία τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν» συνεχίζει ο κ. Πατούλης, «αλλά ο κάθε φορέας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και τώρα οφείλει να το κάνει και ο ΔΕΔΔΗΕ και να αποκαταστήσει άμεσα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στις χιλιάδες οικογένειες».

«Αλήθεια τι έχει κάνει σε προληπτικό επίπεδο όλο το προηγούμενο διάστημα; Εμείς συνεχίζουμε και κάνουμε το καθήκον μας δίνοντας καθημερινά μάχη με το προσωπικό και τα μηχανήματα που διαθέτουμε, για να κρατήσουμε τους δρόμους ευθύνης μας, ανοικτούς, ενώ συμβάλλουμε και στη διάνοιξη οδικών δικτύων εκτός αρμοδιότητας μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Το επιχείρημα» σημειώνει ο κ. Πατούλης «που επικαλέστηκε ο ΔΕΔΔΗΕ πως δεν κατάφερε να αποκαταστήσει το ρεύμα σε κάποιους δήμους λόγω προβλημάτων προσβασιμότητας των δρόμων κατέρρευσε».

«Αλλιώς πως εξηγεί πως σε Δήμους όπως το Μαρούσι, το Ψυχικό, η Νέα Ιωνία η Μεταμόρφωση και σε άλλους όπου οι δρόμοι ήταν και είναι ανοικτοί, δεκάδες οικογένειες εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα; Σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ο ΔΕΔΔΗΕ να συνεργάζεται στενά με τους Δήμους. Η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να είναι έμπρακτα στο πλευρό των πολιτών και να συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία της ζωής τους αλλά και στη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους», κατέληξε ο Γ Πατούλης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως δεν ήταν λίγες οι φωνές που «έδωσαν» με τον τρόπο τους τον υπερπροβεβλημένο περιφερειάρχη.

Ο Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ ΤΑ ΡΙΧΝΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΔΑΛΙΑ

Με παρέμβαση του, ο Γιώργος Καμίνης ρίχνει τις ευθύνες για «όλο αυτό το χάλι» όπως είπε, στην Περιφέρεια Αττικής, στην Πολιτική Προστασία και τους συν αυτώ. «Ο “Βορέας” που έχει μείνει στα χαρτιά, τα καλώδια που δεν έχουν υπογειοποιηθεί, τα δέντρα που δεν κλαδεύτηκαν. Ένα κράτος που δεν μαθαίνει» είπε ο πρώην δήμαρχος Αθηνών σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Εντύπωση ιδιαίτερη πάντως προκάλεσε η «επίθεση στον Νίκο Χαρδαλιά» από το πλέον φιλοκυβερνητικό μιντιακό όμιλο σε χθεσινοπρωινή ραδιοφωνική εκπομπή…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook