Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό JAMA Network Open διαπίστωσε ότι το 30% των ατόμων με Covid-19 συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα έως και εννέα μήνες μετά την αρχική μόλυνση.

Στην πιο μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών Covid-19 μέχρι σήμερα, οι ερευνητές παρακολούθησαν 177 άτομα με διαγνωστικές εργαστηριακές επιβεβαιώσεις Covid-19 για έως εννέα μήνες και διαπίστωσαν ότι περίπου το 30% εξακολουθεί να έχει επίμονα συμπτώματα, σύμφωνα με το CNN .

Παρότι το δείγμα ήταν μικρό οι ερευνητές έγραψαν ότι με 57,8 εκατομμύρια περιπτώσεις παγκοσμίως, «ακόμη και μια μικρή συχνότητα μακροχρόνιας αδυναμίας θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες για την υγεία και την οικονομία».

Από τους 177 ασθενείς που συμμετείχαν  , 150 (84,7%) δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ και θεωρήθηκαν ότι είχαν ήπια ασθένεια και 11 (6,2%) ήταν ασυμπτωματικοί.  23 στους 177 είχαν επίσης υπέρταση.

Μια προηγούμενη μελέτη της ίδιας ομάδας διαπίστωσε ότι το 36% των μη νοσοκομειακών ασθενών είχαν παρατεταμένα συμπτώματα 2-3 εβδομάδες μετά την αρχική διάγνωση. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ήταν η κούραση που αναφέρθηκε από 24 ασθενείς (13,6%) και η απώλεια γεύσης ή οσμής που αναφέρθηκαν από άλλους 24 ασθενείς (13,6%).

Συνολικά, 23 ασθενείς (13%) ανέφεραν άλλα συμπτώματα όπως βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και μυϊκούς πόνους. 4 ασθενείς (2,3%) δήλωσαν ότι συνέχισαν να έχουν εγκεφαλική ομίχλη Μεταξύ των 16 νοσοκομειακών ασθενών, πάνω από το 80% ανέφεραν ότι εξακολουθούν να έχουν προβλήματα αναπνοής.

Περισσότερο από το 80% της νοσοκομειακής ομάδας ανέφεραν επίσης ότι είχαν βήχα και περισσότερο από το 80% της ομάδας ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονταν πυρετό έως και 9 μήνες μετά τη διάγνωση.

Πάνω από το 30% των ερωτηθέντων ανέφεραν χειρότερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με πριν αρρωστήσουν.

Και 14 συμμετέχοντες (8%) – συμπεριλαμβανομένων 9 ατόμων που δεν είχαν νοσηλευτεί – ανέφεραν ότι έχουν πρόβλημα να εκτελέσουν τουλάχιστον μία συνήθη δραστηριότητα, όπως καθημερινές δουλειές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook