Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1977 στη Χαλκίδα.

Νέος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας αναδείχθηκε ο κ.Ειρηναίος Λαφτσής ενώ νέος Μητροπολίτης Παραμυθίας είναι ο Σεραπίων Μιχαλάκης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Λίγο νωρίτερα, εξελέγη νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ο Επίσκοπος Ωρεών, Φιλόθεος.

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την ανάδειξη των νέων Μητροπολιτών στο πλαίσιο της ετήσιας Τακτικής Σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Οι εργασίες ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 9 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023.

Το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης
Το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, έχει ως εξής:


Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1977 στη Χαλκίδα.
Αρχικά σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών (1995-1998) και ακολούθως στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1998-2002).

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στις 16 Φεβρουαρίου 2002 εκάρη μοναχός στην Μονή Αγίου Γεωργίου Άρμα (κοντά στο χωριό Φύλλα Ευβοίας).

Στις 17 Φεβρουαρίου 2002 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο.

Στις 19 Ιουνίου 2002 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον ίδιο Μητροπολίτη, λαβών και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας (2002-2009) και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος (2009-2016) της Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.


Παράλληλα, εργάστηκε στην Κατήχηση της Νέων, ως Κατηχητής και ως αρχηγός σε μία εκ των Κατασκηνωτικών περιόδων στις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, στις Ροβιές και από του έτους 2014 ήταν μέλος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδος, ως εκπρόσωπος της Μητροπόλεως.

Τυγχάνει Διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής από του έτους 2000, διετέλεσε Διευθυντής και Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς Χαλκίδος, δίδαξε ως Καθηγητής στις Ειδικές Σχολές της Μητροπόλεως, των Υποψηφίων Κατηχητών και Κατασκηνωτικών Στελεχών.

Συντόνισε για αρκετά χρόνια τις Σχολές Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος. Υπηρέτησε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Αρρένων, καθώς και του Πολιτιστικού Ιδρύματος «ΑΓΙΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΕΥΡΙΠΟΥ».

Το 2016 διορίστηκε Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου.

Το 2018 διορίστηκε Α΄ Γραμματέας-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου.

Στις 21 Μαρτίου 2019 διορίστηκε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, μετά από απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.

Στις 11 Οκτωβρίου 2019, με πρόταση του Αρχιεπισκόπου, εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεών.

Χειροτονήθηκε, στις 15 Οκτωβρίου 2019, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών συμπαραστούμενο από πλειάδα Μητροπολιτών.

Ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής
Ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής, πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως από το 2004, εξελέγη με 61 ψήφους νέος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

Ο κ.Ειρηναίος γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1974. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης, της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος της Ιστορίας της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Δ.Π.Θ. και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου «ΝΕΑΠΟΛΙΣ» Πάφου, ενώ φοιτά στο «Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Βιοηθική» της Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1997 και πρεσβύτερος το 2002.

Στο αξίωμα του Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ο πρώην εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ.Σεραπίων Μιχαλάκης. Ο Αρχιμανδρίτης Σεραπίων Μιχαλάκης, υπηρέτησε ως Β’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου.

Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Επίσκοπος Ωρεών, Φιλόθεος, ο οποίος ήταν και ο επικρατέστερος διάδοχος του Άνθιμου, είναι 46 ετών, διακρίνεται για την ικανότητά του να διεκπεραιώνει υποθέσεις με διπλωματία, κρατώντας πάντα χαμηλούς τόνους. Απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον Οκτώβριο του 2019 διορίστηκε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου από τον Αρχιεπίσκοπο.
Σε ό,τι αφορά τη Μητρόπολη Παραμυθίας, ύστερα από την παραίτηση του μητροπολίτη Τίτου, δεν ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ποιος θα ήταν ο διάδοχός του. Αν και προκρίνονταν ο Μητροπολίτης Βρεσθένης, Θεόκλητος, τελικά υπερίσχυσε ο πατέρας Σεραπίων Μιχαλάκης, ο οποίος απολαμβάνει της εκτίμησης των συνεργατών του Συνοδικού Μεγάρου. Εκτός έμεινε μία άλλη αξιόλογη υποψηφιότητα για την ίδια Μητρόπολη, ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook