Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην τηλεδιάσκεψη με πάνω από 2.500 αστυνομικούς για το θέμα της οικογενειακής βίας είπε ότι όλο το προσωπικό «πρέπει να πέφτει πάνω στις γυναίκες που κάνουν καταγγελία ώστε να νιώθουν ασφαλείς».

Ευρεία σύσκεψη με στελέχη και αστυνομικούς της ΕΛΑΣ, είχε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης μετά τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ Αγίων Αναργύρων και τα απανωτά λάθη στο χειρισμό της υπόθεσης που απέβησαν μοιραία.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε σύσκεψη αλλά και τηλεδιάσκεψη με ανώτατους αξιωματικούς, τους διοικητές τμημάτων και τους προϊσταμένους ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να δώσει περαιτέρω οδηγίες για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΡΤΝews ειπώθηκε ότι θα δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας για θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε αστυνομική διεύθυνση.

Για πρώτη φορά, σύμφωνα με την ΕΡΤ  θα βοηθήσει και η Eκκλησία, η οποία πρόκειται να παραχωρήσει κτίρια για να φιλοξενούνται θύματα, ενώ θα συνεχιστεί και η συνεργασία με ΜΚΟ, όπου επίσης φιλοξενούν κακοποιημένες γυναίκες.

Με αφορμή όσα έγιναν στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι οι αστυνομικοί οφείλουν να στηρίζουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, και ζήτησε από τους τηλεφωνητές της Άμεσης Δράσης να αντιμετωπίζουν με επαγγελματισμό τα θύματα.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια, είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ζήτησε από τους διοικητές των τμημάτων ακόμη και αν το θύμα δεν κάνει μήνυση στο δράστη, λόγω του αυτεπάγγελτου, οφείλουν να διερευνούν την καταγγελία και να συνεχίζουν την προανάκριση. Επίσης, να προσφέρουν συνδρομή στα θύματα, να τα στέλνουν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες αλλά και για ιατροδικαστική εξέταση.

Για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. Διαχειριζόμαστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση και του παρέχουμε κάθε υποστήριξη, τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Παράλληλα ανακοίνωσε τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:
1) Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.

2 Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.

3) Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.

4) Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην τηλεδιάσκεψη που έγινε υπό την ηγεσία του με περισσότερους από 2.500 αστυνομικούς για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, ζήτησε από το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. «να πέφτουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook