Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι η ελπίδα για να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Το εγχείρημα όμως «σκοντάφτει» στις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν για την παραγωγή επαρκούς ποσότητας για τον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Με την αβεβαιότητα για την εξέλιξη του κορωνοϊού να… καλπάζει και τη διάθεση των εμβολίων να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, αρχίζει να αναπτύσσεται κινητικότητα για τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποκτήσει μια από τις πατέντες που κυκλοφορούν ενάντια στην Covid-19.

Σε αυτό το πλαίσιο όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» διεξάγονται ήδη διερευνητικές επαφές και συζητήσεις με φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού, προκειμένου να διακριβωθούν οι προοπτικές συνεργασίας για την παραγωγή του εμβολίου στη χώρα μας, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Είναι, εξάλλου, ένα θέμα που απασχόλησε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και την κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας απευθύνθηκε σε εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για να διερευνήσει κατά πόσο θα μπορούσαν να παράξουν το εμβόλιο στις μονάδες τους.

Τα εμβόλια που βρίσκονται στο επίκεντρο και τα εμπόδια

Στο επίκεντρο φέρεται να βρίσκονται το εμβόλιο της Moderna καθώς επίσης και αυτό της ρωσικής εταιρείας που παράγει το Sputnik V, με δεδομένο πως οι υπόλοιπες εταιρείες όπως η Pfizer διαθέτουν μονάδες διάσπαρτες στον κόσμο που μπορεί να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Η βασική δυσκολία έγκειται στη χρηματοδότηση αλλά και στην εξασφάλιση της συναίνεσης των ξένων εταιρειών, οι οποίες ανέπτυξαν και κατέχουν τα δικαιώματα της πατέντας. Και αυτό γιατί η πατέντα αποτελεί το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο ειδικά για μια εταιρεία φαρμάκων που δεν μοιράζεται εύκολα εάν δεν τεθούν αυστηροί όροι που θα εγγυώνται την ασφάλειά της.

Ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζονται προκειμένου να καμφθεί η επιφυλακτικότητα των ξένων είναι η προοπτική σύστασης ενός consortium ελληνικών εταιρειών, οι οποίες θα αναλάβουν από κοινού την υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων για ένα τόσο απαιτητικό project.

Υπολογίζεται πως μόνο για τη δημιουργία της μονάδας παραγωγής θα χρειαστούν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (μεταξύ 100 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ), αλλά και η κινητοποίηση σημαντικού αριθμού εργαζομένων υψηλής κατάρτισης ενώ ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης εκτιμάται από 12 έως 18 μήνες στην καλύτερη περίπτωση, και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία και για την παροχή της πρώτης ύλης.

Επίσης, κρίσιμος παράγοντας στην όλη εξίσωση είναι και ο αγοραστής του εμβολίου. Καθώς στην παρούσα φάση, η πώληση δεν γίνεται στην «ελεύθερη αγορά» αλλά μέσα από κρατικές συμφωνίες θεωρείται κομβικής σημασίας η ύπαρξη αγοραστή από την πρώτη στιγμή που θα ξεκινήσει η παραγωγή.

Η βιωσιμότητα της επένδυσης μετά τη λήξη της πανδημίας είναι μια ακόμη πηγή προβληματισμού που λειτουργεί αποτρεπτικά στο όλο εγχείρημα. «Η παραγωγή εμβολίων είναι κάτι μονοθεματικό… δηλαδή δεν μπορείς στη μονάδα αυτή να παράξεις κάτι άλλο, ώστε να πετύχεις την απόσβεση της επένδυσής σου με άλλον τρόπο», σημειώνει κορυφαίος φαρμακοβιομήχανος υπό το καθεστώς ανωνυμίας προσθέτοντας πως τέτοιου είδους σημαντικές επενδύσεις δεν γίνονται σε καθεστώς πίεσης και πανικού.

Στο «κόκκινο» η πίεση για αύξηση παραγωγής

Από την άλλη πλευρά βέβαια, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και εάν οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 χρειαστεί να μονιμοποιηθούν σε ετήσια βάση, όπως συνέβη με τη γρίπη H1N1, όπου οι ευπαθείς ομάδες οφείλουν να εμβολιάζονται κάθε χρόνο για να προστατέψουν τον οργανισμό τους.

Φαρμακευτικοί κύκλοι τοποθετούν τις αποφάσεις σχετικά με τη μεταφορά ή μη της πατέντας σε ελληνική μονάδα παραγωγής μετά τον Σεπτέμβριο και τονίζουν πως ασκείται μεγάλη πίεση από διάφορες πλευρές για αύξηση της παραγωγής και αποκατάσταση της τροφοδοσίας, ώστε να προχωρήσουν τις εμβολιαστικές εκστρατείες που έχουν σε εξέλιξη τα ευρωπαϊκά κράτη.

Σημαντικές ποσότητες εμβολίων στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τον Απρίλιο αναμένεται να παραδοθούν περισσότερες από 1.100.000 δόσεις από την εταιρεία Pfizer, 450.000 δόσεις από την εταιρεία AstraZeneca και περισσότερες από 100.000 δόσεις από τη Moderna, ενώ η Johnson & Johnson δεσμεύθηκε για την παράδοση 1,2 εκατ. δόσεων προς τη χώρα μας και θα παραδώσει 70.800 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook