Μια εφιαλτική πρόβλεψη σχετικά με την πορεία των διασωληνωμένων με κορωνοϊό, έκανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος προχώρησε στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά τις 5 Νοεμβρίου.

«Μπορούμε να φτάσουμε και τους 1.000 διασωληνωμένους την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα μεταξύ 3-10 Μαΐου, εάν ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου το γνωστό πλέον Rt παραμείνει, στο 1,1», είπε.

«Μέχρι τον Δεκέμβριο που πέρασε, είχε προσβληθεί περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη του καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας Χρ. Χατζηχριστοδούλου. Οι ειδικοί υπολογίζουν τα πραγματικά κρούσματα να είναι μεταξύ 6-10 φορές περισσότερα από αυτά που επιβεβαιώνονται καθημερινά. Τα εμβόλια δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας, μειώνοντας τα νέα κρούσματα και τις νοσηλείες, όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρμογή των μέτρων μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας στην Ακαδημία Αθηνών.

Ο καθηγητής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να παραμείνει ενδημικός και η επιδημία να μην εξαφανιστεί, τόνισε όμως ότι με επιδημιολογική επιτήρηση και βελτιστοποίηση των μέτρων να επιτύχουμε σταθερά χαμηλό αριθμό λοιμώξεων.

O κ. Τσιόδρας έκρουσε επίσης «καμπανάκι» για τους 20 – 50 ετών παρουσιάζοντας ένα πίνακα ηλικιακής κατανομής των κρουσμάτων.

Από ισπανική μελέτη αντισωμάτων, εκτιμάται ο κίνδυνος θανάτου στο 1,1-1,4% ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο της γρίπης, το οποίο διπλασιάζεται στους άνδρες έναντι των γυναικών. Στις ηλικίες άνω των 80 ετών, ο κίνδυνος θανάτου είναι 12-16% για τους άνδρες και 5-7% για τις γυναίκες.

Αντίστοιχη μελέτη της καθηγήτριας επιδημιολογίας Β. Σύψα εκτιμά τον κίνδυνο θανάτου στο 1,15%.
Εξηγώντας την επίπτωση του δείκτη αναπαραγωγής της νόσου, ο κ.Τσιόδρας σημείωσε πως αν υπάρχουν 1000 κρούσματα και ο δείκτης Rt είναι 1,1, τότε σε 60 ημέρες, τα κρούσματα έχουν φτάσει τις 25.000.

Καθώς στη χώρα μας επικρατεί πλέον το βρετανικό στέλεχος, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό το στέλεχος αυτό και πιθανότατα προκαλεί και σοβαρότερη νόσο. Εντούτοις, είναι αναμενόμενοι οι περισσότεροι θάνατοι, εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας. Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει παρατηρηθεί σε 114 χώρες με μεγάλη διασπορά, και τις τρέχουσες εβδομάδες θα είναι η επικρατούσα παραλλαγή. Υπάρχει μεν διασταυρούμενη ανοσία, όμως φάνηκε ότι υπάρχει 61% παραπάνω κίνδυνος θανάτου.

Η εκτίμηση του Σαρηγιάννη

Μιλώντας στο MEGA, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, σημείωσε ότι είμαστε στην αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων «που περιμέναμε να συμβεί».
«Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε τα αποτελέσματα και του lockdown», σημείωσε ο καθηγητής, ο οποίος τόνισε ότι η έλευση των self-tests θα βοηθήσει «ώστε να αναχαιτίσουμε την πανδημία».
Το πλεονέκτημα που έχουν τα self-tests είναι ότι μπορούν να ανιχνεύουν και ασυμπτωματικούς ασθενείς αλλά και τη νόσο στα πρώιμα στάδια, κάτι που θα βοηθήσει στην πιο γρήγορη απομόνωσή τους με σκοπό να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά.

«Η αναχαίτιση θέλει χρόνο για να γίνει, που σημαίνει πρακτικά ότι θα τη δούμε από τις 18 του μήνα και έπειτα», κατέληξε ο καθηγητής.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook