Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δρομοκαΐτειο το πρωί του Σαββάτου καλεί η Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα για την Ψυχική Υγεία, ενάντια στον εγκλεισμό και την παραμέληση των ασθενών με κορωνοϊό. Σύμφωνα με το όσα καταγγέλλει, «Οι άνθρωποι με ψυχικές δυσκολίες μένουν κλειδωμένοι και αβοήθητοι».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κατάσταση στο Δρομοκαΐτειο είναι δραματική, ενώ υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε μέσα ατομικής προστασίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση

«Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η κατάσταση στο Δρομοκαΐτειο “έχει ξεφύγει”. Το παγιωμένο ιδρυματικό, ψυχιατρικό μοντέλο ήρθε να λειτουργήσει ως εξέχουσα εστία μετάδοσης του ιού Covid-19. Οι χρόνιες πρακτικές του, θεμελιωμένες στην διάκριση και την υποτίμηση, στη βία, στην καθήλωση, στη χημική καταστολή, στον εγκλεισμό, σε συνδυασμό με τον ανεπαρκή αριθμό προσωπικού, τις υποβαθμισμένες συνθήκες υγιεινής και το ασφυκτικό κλείσιμο των κλινικών, ήρθαν να δημιουργήσουν μια κατάσταση απάνθρωπη και επικίνδυνη πάνω απ’ όλα για τους ανθρωπους που νοσηλεύονται.

Γύρω στα 80 άτομα έχουν ήδη νοσήσει από τον ιό, δύο άτομα έχουν χάσει την ζωή τους και δύο από τα τμήματα έχουν μετατραπεί σε δομές Covid, ενώ νέα κρούσματα συνεχίζουν να εμφανίζονται καθημερινά σε διάφορα τμήματα του.

Η θεσμική απάντηση, βέβαια, στην κατάσταση, δομείται στο στοίβαγμα των νοσηλευομένων σε ανεπαρκείς και πολλαπλά κλειδωμένους χώρους, στην καθήλωση και στις πολλαπλές στερήσεις/απαγορεύσεις (εξόδων, επαφών, χρήσης συσκευών).

Οι «ειδικοί» ψυχικής υγείας αρνούνται συχνά να εργαστούν στις δομές με κρούσματα, εκτεθειμένοι και ατομικά στο φόβο μη νοσήσουν. Οι υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής, δηλαδή, αποδιοργανώνονται πλήρως. Εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό για αυτές/ούς που νοσούν από κορωνοϊό δεν υπάρχει. Τα παρεχόμενα μέσα στοιχειώδους προστασίας (μάσκες, στολές, αντισηπτικά) δεν επαρκούν. Παράλληλα, οι κλινικές των γενικών νοσκομείων, θέτουν εμπόδια στις διακομιδές νοσηλευομένων από ψυχιατρικές κλινικές, αποδεικνύοντας περίτρανα πως στίγμα, διαχωρισμός και υποτίμηση, καλά κρατούν.

Το συμπέρασμα; Οι άνθρωποι με ψυχικές δυσκολίες μένουν κλειδωμένοι και αβοήθητοι.

Ως Πρωτοβουλία αρνούμαστε να αφήσουμε τους ανθρώπους που νοσηλεύονται στη μοίρα τους. Δε θα δεχτούμε το θάνατο ως αναπότρεπτο και δε θα συμβιβαστούμε με την κουλτούρα που προβάλει τον εγκλεισμό, τη βία και την καθήλωση ως μονόδρομο, με ή χωρίς covid.

Με το πρόταγμα κοινών αγώνων ληπτ(ρι)ών – λειτουργών υγείας και σύνδεσης με όλη την κοινωνία, καλούμε σε:

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στο Δρομοκαϊτειο

Σάββατο 10/04/2021, στις 12.00»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook