Ο οδικός χάρτης του ανοίγματος των δραστηριοτήτων

Ξεδιπλώνει όλο και περισσότερο το σχέδιο της κυβέρνησης για άρση των περιοριστικών μέτρων και επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα, μετά και την επιτάχυνση των εμβολιασμών το τελευταίο διάστημα.

Μετά την επανεκκίνηση της εστίασης, σειρά παίρνουν τα σχολεία, τα φροντιστήρια, οι οργανωμένες παραλίες ο τουρισμός αλλά και τα πολιτιστικά.

Ο «οδικός χάρτης» της χαλάρωσης μέτρων

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε χθες σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τις ακριβείς ημερομηνίες ανοίγματος δραστηριοτήτων:

Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά στην εκπαίδευση, επίσης τη Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν οι υπόλοιπες βαθμίδες, δηλαδή νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια.

Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Σε ό,τι αφορά τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς αυτοί θα παραμείνουν προς το παρόν κλειστοί. Όπως διευκρίνισε χθες το Υπουργείο Εργασίας, το άνοιγμα των παραπάνω πρόκειται να εξεταστεί εντός των δύο επόμενων εβδομάδων.

Ορόσημο το άνοιγμα του τουρισμού

Το επίσημο άνοιγμα της χώρας μας σε τουρίστες αναμένεται στις 15 Μαΐου σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Ειδικότερα, στις 14 Μαΐου ξεκινούν οι πρώτες πτήσεις του μεγάλου τουριστικού οργανισμού TUI Γερμανίας για την Ελλάδα, με προορισμούς την Κρήτη και τη Δυτική Πελοπόννησο, όπως έχει μεταδώσει το MEGA.

Με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου απελευθερώνονται και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το άνοιγμα του τουρισμού φέρνει και σενάρια για κατάργηση των SMS στο 13033, καθώς όπως έχει προαναγγελθεί, η κατάργησή τους αναμένεται να ανακοινωθεί όταν ανοίξει και ο τουρισμός.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook