Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test - Πόσα την εβδομάδα - Ποιες ποινές προβλέπονται - Τι ισχύει με τους βρεφονηπιακούς και τους παιδικούς σταθμούς.

Σε διενέργεια self test υποχρεούνται, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, όσο εργάζονται στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όσοι εργάζονται στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική, και στο Λιμενικό και όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Αρνητικό self test πρέπει να έχουν και όσοι δουλεύουν στο λιανεμπόριο, την εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, τις σχολές οδηγών και όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν με πλοίο ή αεροπλάνο.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως δίνεται η δυνατότητα διά ζώσης διεξαγωγής των εξετάσεων στα Πανεπιστήμια μετά από self test, ανάλογα με τη σχετική απόφαση του τμήματος.

Από σήμερα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και οι εργαζόμενοι των βρεφονηπιακών σταθμών. Από την υποχρέωση εξαιρούνται οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, οι οποίοι δεν υποχρεούνται να φορούν ούτε μάσκα.

Αν ο εργαζόμενος δεν παρουσιάσει αρνητικό τεστ, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής μισθού, μέχρι ο εργαζόμενος να παρουσιάσει το αρνητικό τεστ. Το πρόστιμο σε περίπτωση που εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο χωρίς self test φτάνει τα 500 ευρώ ανά άτομο. Η ποινή ανεβαίνει στα 1500 ευρώ εάν ο εργαζόμενος είναι θετικός στον κορωνοϊό.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα. Το πρώτο παρέχεται δωρεάν από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ του καθενός και το δεύτερο είναι υποχρεωμένος να το πληρώσει ο εργοδότης. Οι μαθητές υποχρεούνται να κάνουν σε ένα self test κάθε Κυριακή.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook