Νέες οδηγίες σχετικά με τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων.

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας(ΕΟΔΥ) προέβη σε νέες ανακοινώσεις αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων, αλλά και το τι θα γίνεται σε περίπτωση εμφάνισης τεσσάρων ή και περισσοτέρων κρουσμάτων.

Όπως διευκρινίζει, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που θα βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα 10 ημέρων, από την ημέρα της εμφάνισης των συμπτωμάτων, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις των στενών επαφών του κρούσματος.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως εξαιρούνται από την καραντίνα, όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει ένα 14ήμερο από εκείνη την ημέρα και όσοι έχουν νοσήσει από τον ιό το τελευταίο 6μηνο και δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα μετά από επαφή με κρούσμα.

Ακόμη, ειδική μνεία γίνεται και στην διαδικασία που ακολουθείται όταν επιβεβαιώνονται τέσσερα ή και περισσότερα κρούσματα εντός μίας σχολικής μονάδας εντός περιόδου 14 ημερών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου αρχικά επικοινωνεί με τις οικογένειες των παιδιών του τμήματος ή των τμημάτων στα οποία φοιτούν οι μαθητές και στη συνέχεια με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Επόμενο βήμα είναι η αποστολή, την ίδια ημέρα, των δελτίων ιχνηλάτησης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επικοινωνεί με τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για συνδρομή στην ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 και την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για γνωμοδότηση προς αυτήν σχετικά με την τυχόν αναστολή της λειτουργίας τμήματος ή τμημάτων ή – σε ειδικές περιπτώσεις – όλης της σχολικής μονάδας.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης από τον ΕΟΔΥ και την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί εάν και με τι εύρος θα εφαρμοστεί εργαστηριακός έλεγχος στο σχολείο καθώς και η έκταση της αναστολής των εκπαιδευτικών λειτουργιών(τμήματα των κρουσμάτων, άλλο τμήμα, περισσότερα τμήματα κλπ.).

Τέλος ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι η εμφάνιση 4 κρουσμάτων δεν χρειάζεται, απαραίτητα, να οδηγήσει σε αναστολή της σχολικής μονάδας.
Προϋπόθεση για την επιλογή αυτή είναι η διερεύνηση και κατά το δυνατόν τεκμηρίωση του ενδεχομένου ενδοσχολικής μετάδοσης και διασποράς, μετά από ουσιαστική εκτίμηση κινδύνου και αξιολόγηση των τοπικών επιδημιολογικών και ιολογικών δεδομένων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook